FUJI renesansa

0
Share Button

U očima svih foto nostalgičara dugo očekivani kultni japanske fotografski brand uz tvrtku Br@tulić ponovno je prisutan na našem tržištu.

Svaki početak je težak. Novi početak s time još je i teži. Naročito ukoliko treba uz usvajanje nove tehnologije ujedno i uvjeriti nekadašnje korisnike kako se i dalje radi o onoj istoj pouzdanoj i kvalitetnoj tvrtki koja je godinama stvarala svoj image i gradila povjerenje korisnika i tržišta.

Fuji, nekada nesumnjivo fotografski div nazvan po planini koja dominantno vlada kako tokijskom panoramom  tako i čitavom mitologijom Japanaca, nije samo bio pojam fotografske kvalitete tog čudovišnog azijskih otočja, već bi od davne 1934. godine, ime i logo izazivalo poštovanje brojnih fotografskih entuzijasta i profesionalaca sve do sumraka doba fotografskih filmova.
Iako i dan danas, među (starijim) profesionalnim fotografima FUJI film slovi kao kultni odraz kvalitete za filmove u boji kao ILFORD za crno bijele, FUJI za razliku od nekih svjetskih tvrtki koje su se nepovratno ugasile globalnom digitalizacijom medija, ipak nije poput njih  spavao na davno osušenim lovorikama.

sd565

U digitalnoj eri, uz suradnju s Nikonom, 1998. godine, Fuji je prvi komercijalno ponudio digitalne fotoaparate sa tadašnjih 1,3 megapiksela Fuji DS-560 i DS-565, koji su se paralelno prodavali i kao Nikon E3 i E3S.
Nakon toga, Fuji je nastavio razvijati digitalnu tehnologiju  sve do svojih najsijanijih DSL primjeraka S3Pro i S5Pro (2003-2009). Ova dva digitalca svakako izazivaju još i danas ponajveću dozu nostalgije kod svih korisnika. U vremenu prije blagodati RAW formata, uz CCD senzor, spomenuti Fuji aparati korisnicima su donosili nevjerojatno vjerne boje, naročito  kod prikaza ljudske kože, te vrlo točno mjerenje svjetla i dinamički raspon bolji od sve trenutne konkurencije.
Nažalost napetost oko iščekivanja novoga S7 produžila se u nedogled. Nikon je tada objavio svoj prvi DSLR baziran na CMOS senzoru, a Fuji se jednostavno izgubio sa profesionalne foto scene…

I konačno, iskustvo sa S serijom Fuji je odlučio napokon iskoristiti i nakon petogodišnjeg razvoja, uz svoju X seriju ponovo postati važan igrač na tržištu. Doduše ne u krajnjem profi  segmentu kojim trenutno tako čvrsto dominiraju Canon i Nikon, ali uz veliki bum hibridnih mirrorless fotoaparata, Fuji je ovaj put odlučio sasvim opravdano oteti dio kolača Panasonicu i Olympusu.

marinshe

No naročito Olympusu, pošto se i Fuji svojom X serijom odlučio na spoj odlične elektronike, kvalitetnih APS-C senzora i dakako  s naglaskom na vrlo privlačan retro dizajn na kakav smo navikli kod Olympusa.
Fuji tako sada nudi veliki raspon od Mirrorless do kompaktnih rješenja X serije, a nama je draga i činjenica da su uz pomoć tvrtke Br@atulić sada i svi Fuji fotoaparati ponovo i ažurno dobavljivi i  Hrvatskoj. Kako su nam i u predstavljanju neposredno prije Zagrebačkog Fotosajma i najavili ove iz tvrtke.
Stoga će nam biti vrlo drago, s neskrivenim veseljem uskoro i detaljno predstaviti ove hvalevrijedne FUJI-eve primjerke.

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Deadpool 2

Brbljavi plaćenik  ponovno je poharao kino blagajne nudeći na isti način drugačiju stvar, a mi mu od silnog smijeha nemamo vremena zamjeriti. Nakon što je ...