4K video i sav taj Jazz

0
Share Button

Uz Panasonicov GH4, 4K video je postao dostupan svima, njime smo snimili ULTRA HD video kojeg možete pogledati čak i pri velikoj 4K rezoluciji

S obzirom da su nakon Photokine na tržište napokon isplivali Canon EOS 7D MkII i Nikon D 750, očekivanja fotografske publike ostala su pomalo iznenađena izostavljanjem novog ugradbenog hita koji se očekivao upravo u ovim fotoaparatima. Da oba  fotoaparata opremljena su snažnim procesorima ( Canon 7D ih posjeduje čak dva) i snažnim senzorima (Nikon D750 krasi punoformatni senzor) i oba fotoaparata snimaju odličan Full HD Video.
Međutim, bez obzira što smo htjeli vidjeti burniju jesen, za sada su tek Samsung Panasonic opremili svoje aparate i 4K videom. Panasonic, kao predvodnik trenda razbacao je 4K video mogućnosti po sva svoja 3 svježa modela. 4k video mogućnosti tako posjeduje, na Photokini predstavljen maleni i kompaltni Lumix DMC-LX100, Kompaktna super zvijer DMC-FZ1000 i naravno rodonačelnik 4K videa u SLR/mirrorless obliku Panasonic LUMIX DMC GH4.

gh4_2

Panasonic LUMIX DMC GH4

Uz sav asortiman s naznakom 4K, s Lumixom GH4, Panasonic nas je upoznao 2014.  predstavivši ga na konferenciji u Amsterdamu. Zajedno uz 4K LCD televizore kao i 4K spremne zvučne sustave kućnih kina. Više-manje, sve osim kuhinjskih pomagala i kućnih potrepština, bilo je u znaku 4K videa.

 

gh4_4

Foto, Video, TV, sve u znaku 4K.

4K tehnologija i format (baš kao i 6K ili 8K) odavno su prisutni. Međutim iz Panasonica nas uvjeravaju kako je dugogodišnji razvoj i napredak elektronike, baš upravo sada i konačno dozvolio tim zahtjevnim standardima da napokon zažive i kroz široku potrošačku ponudu.
Nekada davno osnova svakog televizora bila je dakako katodna cijev. Međutim danas u doba digitalnih panela svaki TV prijemnik nužno mora imati u sebi i pravo malo, ali moćno računalo. I samim time biti sposoban za Internet komunikaciju, dijeljenje i pregledavanje sadržaja s interneta, kao i ostalih  medija van televizijskog signala.
Stoga su se  u  Panasonicu složili kako napokon imaju i dovoljno jak procesor koji će u realnom vremenu biti u stanju dekodirati i prikazati 4K video sadržaj. I to niti manje niti više, nego direktno sa SD kartice umetnute u TV prijamnik. Dakle i bez projektorskih posrednika poput fotoaparata, kamere ili računala.

gh4_3

Opcija snimanja 4K ( ULTRA HD ) videa

Veličina i primjena
I cijela fama zapravo nastaje kad si objasnimo veličinu 4K videa. A dovoljno se sjetiti kako smo u eri katodnih TV prijemnika, barem u europskom finalno izpoliranom PAL DV sistemu bili zadovoljni i sa formatom od 720×576  piksela. Od takvog videa mogli smo izvući tek fotografiju od 6×5 centimetara, upitne kvalitete uzrokovane pretapanjem interlacija sličica.
I baš kao što nam je, eto tek nedavno Full HD povećao apetite, naši su strojevi spremni i za ULTRA HD, odnosno 4K format koji u svojoj Cinema verziji dozvoljava frejmove u formatu od 4096 x 2160 piksela.
Što bi dakle značilo da sličicu izdvojenu iz 4K videa, možemo skoro bez gubitaka i većih problema izdvojiti i čak otisnuti kao recimo A4 fotografiju ili naslovnicu magazina.
Po čemu je dakako poznat i modni časopis Vouge koji je za svoje modne video editorijale koristio 4K Red Dragon kamere kako bi u isto vrijeme snimili atraktivan modni video i imali izdvojene kadrove za foto editirale i naslovnice časopisa. Valja spomenuti i laganu razliku u cijeni, pošto je samo za tijelo, recimo EPIC-M RED DRAGON kamere potrebno izdvojiti oko 50 000 USD. Papreno, zar ne?
Iako profesionalne Red Dragon kamere već koriste i 6K (i 8K) formate, Panasonic Lumix GH4, prva je lasta koja nam objavljuje kako je tehnologija dostupna i nama, „običnim smrtnicima“ u mnogo kompaktnijim i višestruko jeftinim rješenjima.
Ali ukoliko se pitate kome zapravo treba 4K i zašto, odgovora je dovoljno mnogo.
Spomenuli smo već modne editorijale koje u Internetskoj eri pokušavaju zadovoljiti multimedijalnu glad razmaženog tržišta, koje sve sviše odbacuje klasični papirnati medij časopisa. Tako Internet video visoke rezolucije postaje odlična i neizostavna reklama kojom se potencijalni čitatelji mogu pokušati i dalje uvjeravati da umjesto surfajući, potraže svoj primjerak i na kiosku.

gh4_5

Izdvajanje visokokvalitetne fotografije iz sličice 4K videa u Adobe Photoshopu

Međutim, komplicirano raditi dupli posao, pa je od visokokvalitetnog (4K ili većeg) videa, moguće je dakle izraditi i visokokvalitetne fotografije i za modni editorijal ili naslovnice tiskanog izdanja.
S druge strane, 4K video, odličan je alat u rukama snimatelja reklama ili video spotova i to čak i naročito kada rade za tek 1080p full HD format. Tad mogu bez problema izvući ili „zoomirati“ ili se čak na računalu približavati detaljima na slici bez da gube na kvaliteti usred povećanja.  Svaki videograf vrlo dobro će znati što želimo time reći.
I za kraj, da, 4K video zauzima pozamašno puno memorije, ali iako je četverostruko manji full HD još uvijek nekakav viši standard, snimanje video radova u 4K formatu, već sada, osigurava vam sporije zastarijevanje materijala. Jer tek što smo se riješili starog DV formata naprednijim HD formatom, veličine od 8, 16 i tko zna koliko „K“ već kuca na vrata. Valjda dok ne shvatimo koliko nam je dovoljno.

gh4_6

Nastanak 4K videa u programu Adobe Premiere Pro

Objavljivanje 4K

Ukoliko želite objaviti vaš Ultra HD video na nekom od video servisa, valja imati naumu kako VIMEO besplatno nudi učitavanje video sadržaja do 500 MB, pa nam je logičan izbor bio You Tube, pošto je probni video koji možete ovdje pogledati, s trajanjem od dvije munite težak nešto više od gigabajta.
S obzirom na brzinu pristupa internetu i brzinu uplouda, nemojte se čuditi ukoliko vam , uz standardno sporije brzine, takva avantura potraje i desetak i više sati ( oko 18 u našem slučaju…uh) .
A konačno objavljeni video biti će dostupan u niskim, HD i full HD rezolucijama, ali i u 2K i finalno 4K veličini.
Sve u svemu, ukupna avantura nam je zahtijevala uistinu tek malo truda, ali vrlo mnogo strpljenja i vremena.

gh4_7

Opcije i postavke, prikaz preko HD videa sve do 2 i 4K

 

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Seven Mouldy Figs

Seven Mouldy Figs, žestokim koncertom promovirale su svoj album prvijenac u zagrebačkoj Tvornici Kulture… Iza enigmatičnog naziva „Seven Mouldy Figs“ kriju se djevojke čiji smo ...