Dan kada smo se vratili u budućnost

0
Share Button

Dvadeset i prvi listopada, bio je jedan od neočekivanijih dana moderne pop kulture zaslugom filma koji se iz lagane komedije prometnuo u omiljeni i kultni klasik.  A dana 21.10.2015, u letećem DeLoreanu, u budućnost je stigao Marty McFly.

Iz nostalgično nam daleke 1985. godine, nakon spašavanje vlastite i sudbine svojih roditelja, vremenski putnik Marty McFly uz pomoć otkačenog znanstvenika Emmetta “Doc” Browna, stiže spasiti sudbinu svoje djece, u njemu daleku i futurističku dvije tisuće i petnaestu godinu.
Dakako pričamo o središnjem dijelu mega popularne trilogije „Povratak u Budućnost“.

pub002

Prošlost neizvjesne budućnosti
Povratak u budućnost jedna je od svakako najbolje napisanih komedija koje su obilježile osamdesete godine. A gomile cool referenci uz pametan i britki humor, cijeloj je trilogiji osigurala zasluženi kultni status, bilo u žanru komedije ili pak znanstveno fantastičnog filma.
Uloga Martyja McFlaya proslavila je, tada mladog glumca, Michaela J. Foxa, koji je nakon par tjedana snimanja, uskočio u film, zamijenivši glumca Erica Stoltza, s čijim performansom, redatelj nije bio najsretniji. Stoga su se odlučilo za „all American“ imidž dopadljivog vragolana kakav je J. Fox već razradio u seriji „Obiteljske veze“ na koju je radio paralelno uz snimanje filma.

Iskreno govoreći, pravo je i čudo što je film i snimljen, pošto je ideja redatelja  Roberta Zemeckisa, odbijana nebrojeno puta od filmskih studija. Obrazloženja  su glasila kako komedije trenutno i nisu baš popularne, a i nemaju što raditi u ZF žanru, do toga kako je koncept putovanja kroz vrijeme previše konfuzan za publiku. Sve do osporavanja, za direktore studija kompliciranog i nelogičnog naslova filma „Povratak u Budućnost“  i inzistiranja da se film nazove: „Svemirac s Plutona“, po stripu koji se u filmu pojavljuje. U cijelu priču je zatim uletio kao izvršni producent Steven Spielberg i spasio stvar. Spielberg je također zaslužan i za mijenjanje scenarija pa se kroz vrijeme putuje u frižideru, kako je prvobitno zamišljeno! Nepraktičan frižider, zamjenjuje se mobilnim cool vremenskim strojem u vidu nehrđajućeg automobila DeLorean DMC-12, koji bez obzira na propast tvrtke upravo zbog filma i danas ima kultni status pop kulturne ikone.

U prvom dijelu tijelu trilogije, oživljen je „golden age“ sredine američkih pedesetih u koje je poput vanzemaljca upao Marty iz njima neshvatljivih futurističkih osamdesetih godina, prošlog nam stoljeća. Međutim drugi nastavak donosi najuzbudljiviji dio trilogije, odnosno pogled u budućnost i predviđanje svijeta s odmakom od skoro trideset godina. Pogled u futurističku 2015. godinu.
I dok prvi film praktički i nije imao značajnijih vizualnih efekata, kako bi bio brže jeftinije snimljen, nastavak je obilovao odličnim efektima. Naročito pri prikazu futurističke 2015.godine.

pub003

Dobro došli u budućnost
Mnoge stvari koje su Zemeckis i  Bob Gale zamislili kao mogući izgled budućnosti kroz 30 godina, zapravo su humorističke i  satirične reference na njihove stvarne osamdesete. Cyber punk huligani, ulična moda koja  uključuje japanski kimono, dvostruka kravata ostarjelog Martyja s motivima sunca, baš kao i Japanac kao Martyjev šef koji mu daje otkaz preko veliko tv zaslona, aluzija je Amerikanaca u osamdesetima o tome kako će Japanska ekonomija progutati američko tržište. No dobro, dobrano je nagrizla tržište potrošačke elektronike kao i američku automobilsku industriju, ali dugogodišnja ekonomska kriza ipak nije dozvolila Japanu ekonomsko uzdizanje nad SAD. No danas je tu zato- Kina! Sekvence budućnosti pune su sitnih zanimljivih detalja i predviđanja koja su impresivno slična našoj sadašnjosti ili su za dlaku promašila stvarnost, ali su i dalje zabavna. Poput reklama za instant povećanje grudi ili pak ogromnih CD diskova. Iako malo kasnimo u razvoju, predvidjeli su uređaje kojima se upravlja glasovnima naredbama. Umjesto današnjih mobitela, komunikacije se obavljaju hibridom naočala i telefona, nešto kao ocultus rift i tehnologija nas jednako kao i danas otuđuje od okoline. Uz ostale zanimljive detalje iz filma, osim zaostale državne birokracije, gotovo nitko više danas ne koristi-telefax. I definitivno najsvježije vijesti ne saznajete više iz tiskanih novina, ali još uvijek nismo u stanju niti točno i precizno predvidjeti vremensku prognozu!

pub006

(Pre)velika očekivanja
Nažalost one stvari koje smo još davne 1989. godine kada je drugi nastavak filma, izašao smatrali totalno cool i veselili se nadolazećoj 2015. godine –nisu se ostvarile.

Totalni je psihološki fenomen u tome kako nismo razočarani činjenicom kako Zemeckis i Gale nisu točno predvidjeli 2015.-tu, već nas žalosti činjenica kako 2015. nije ispunila očekivanja i ostvarila njihove zamisli!

pub004

Ne samo da nemamo leteće aute koji idu na skoro pa besplatnu čistu energiju ili biorazgradivo gorivo, nego još uvijek koristimo vozila s motorima na unutarnje izgaranje zagađivanjem u nepovrat mijenjamo na gore vlastitu klimu, a samo toksično gorivo je skuplje no ikada.
Umjesto cool samo-zavezujućih „najkica“ imamo – odvratne gumene „kroksice“ i podstavu čizama kao čizme –Ugsice i one seljačke gumene čizme za blato koje su sad hype!.  Uh!
Leteći sakatebord, odnosno hoverboard i dalje nije moguć osim ukoliko ispod sebe nema opasan spremnik s tekućim dušikom bez čijeg hlađenja (nižim od -200 °C). elektromagnetski vodovi ne mogu postići supravodljivost s minimalnim električnim otporom kako bi se omogućila elektromagnetska levitacija.

U vlastitu se budućnost danas gotovo i ne usudimo pogledati. Umjesto da smo napredniji, pametniji, kulturniji i tolerantniji, čini nam se da postajemo tek gori i površniji.
Marty McFly svakako bi se razočara ovom našom 2015.-tom da ju je zatekao. A mi ugledamo li njegovu DeLorean, najbolje je da se vratimo nazad u 1985. godinu i probamo ispočetka!

pub007

 

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Blade Runner – Raincoats

Sanjaju li replikanti elektrizirane modne editoriale? Svakako! „More human than human“-naš je moto. I prije nego vas u jednom od narednih članaka bombardiramo filozofijom filmova ...