Povratak Art Decoa Zagrebu

0
Share Button

Gradska kavana na glavnom zagrebačkom trgu oduvijek je imala kultni status. Godinu dana nakon renovacije i redizajna – status kultnog zagrebačkog mjesta, uspješno je održan.

 

Čudno i mračno, neki su od komentara koje smo mogli čuti od novopridošlica u svježe obnovljenu kultnu kavanu starih Zagrepčana. Bijele su zidove zamijenili mistično crni. Istina, uz želju za oživljavanje slavnih zagrebačkih tridesetih godina prošlog stojeća, Art Deco izgled kavane, pomalo se oteo kontroli i nalikuje na Gotham estetiku iz Burtonova Batmana. Što je zapravo – odlično!

Umjesto jeftino banaliziranih, kakve možemo vidjeti po gradu, prostor Gradske kavane zasjalo je specifičnom estetikom koja na svakom detalju naglašava vrijeme koje želi evocirati, a pomno birane „easter egg“ elemente u dizajnu, umjesto brojnih turista prepoznati će tek pravi Zagrepčani.

gradskakavana2015 (3 of 4)

Prvi detalj koji se već izvana može primijetiti  „novo“ je ime kavane Johann Franck.
Uz Auto Zubak i kavana Frank jedan od zakupaca, stoga je ideja bila podsjetiti na srž te kompanije koju je Frank osnovao prije više od 120 godina.
U vremenu prije interneta, pa i televizije, gradske su kavane bile mjesto okupljanja, razmjena informacija. Mjesto gdje ste mogli u miru uz kavu prolistati novine, a ovoj našoj čak i među prvima u Europi i poslušati- radio.

gradskakavana2015 (4 of 4)

Kako su odlučili brinuti o svim dobnim skupinama, kavana je ujutro, već od 8 sati prilagođena umirovljenicima, dok su večernji sati rezervirani za mlađu populaciju s gostujućim DJ-ima, festivalima ili čak i kabaretom. Moderno tako uvijek ide u korak s retro štihom.

Detalji koji će razveseliti zagrebačke znalce i ljubitelje povijesti Zagreba i više su no očito uklopljeni u dizajn. Od ploča i natpisa zagrebačkih obrtnika, arhitekata i graditelja, pa do Zida posvećenog prvoj gradskoj ljekarni „K crnom orlu“ ( iz 14. st.) ili pak sobe posvećene Ferdinandu Budickom koju krasi i motor iz 30-tih godina, koji je vršnjak kavane.

gradskakavana2015 (1 of 4)

Pronaći ćete tu još svašta; od stolica iz Bauhasa do… pa dobro, nećemo vam baš sve otkriti. Ukoliko posjetite novouređenu gradsku kavanu, svakako i sami malo pronjuškajte i razgledajte od prizemlja do restorana na vrhu. Javite nam dojmove svega što ste novoga otkrili i koji vam se detalj, pomno ukomponiran od predanih dizajnera nove kavane  čini najzanimljivijim.

Do tada- razgledajte našu galeriju:

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

MJUZIKL ‘CATS’

Uz veliki interes, mačke s Broadwaya zaplesale su zagrebačkom Arenom čak tri dana za redom. Jedan od najdulje izvođenih mjuzikala;  „Cats“,  po prvi je put ...