Potpuno autonomna vozila na cestama do 2021.?!

0
Share Button

Možemo li uistinu očekivati potpuna samostalna vozila na našim autocestama veći za sljedećih pet godina?

S obzirom na entuzijazam s kojim su se udružili velikani svojih takva budućnost vrlo je izgledna. Naime BMW Group, Intel i Mobileye udružili su snage da bi u stvarnost pretočili samovozeće automobile i buduće koncepte mobilnosti. Zajednička vizija i cilj triju tvrtki, kako kažu, usklađivanje je sektora na standardiziranoj platformi koja će omogućiti brzo stavljanje autonomnih vozila na tržište.
Stoga ta tri predvodnika iz sektora automobila, tehnologije, računalnog vida i strojnog učenja namjeravaju kriz uzajamnu suradnju biti spremni i do 2021. godine u proizvodnju pustili rješenja za potpuno automatiziranu vožnju.

Budućnost automatske vožnje obećava promjene na bolje u životu građana i društva. No put koji vodi do potpuno autonomnog svijeta složen je i zahtijeva sveobuhvatna rješenja u kojima se inteligentne značajke integriraju na svim razinama mreže, od brava na vratima do podatkovnih centara. Budući pružatelji usluga prijevoza morat će znati upregnuti tehnologije koje se brzo razvijaju, surađivati s potpuno novim partnerima i pripremiti se za prilike koje će iz temelja mijenjati tržište.

Dakle, ukoliko sada domaće taksiste zabrinjava Uber, kako će im tek biti kada gradovima budu krstarili BMW-i bez vozača?

Model BMW iNEXT bit će temelj strategije autonomne vožnje grupacije BMW Group i osnova za flote potpuno autonomnih vozila, ne samo na autocestama, već i u gradskim okruženjima, u kojima će se koristiti za automatizirana rješenja za dijeljenje prijevoza.
U jednoj od ideja budućeg cestovnog prometa, naime predviđa se kako ljudi u velikim gradovima više neće trebati ili čak niti htjeti posjedovati vlastiti automobil, nego će sasvim autonomni automobili biti uobičajena usluga.

Vozilo koje se samo parkira i samostalno sa parkirališta, na poziv, dolazi po vas pred vaša kućna vrata napokon zaslužuje ime AUTOmobil.

Automobil tako samostalno prelazi iz domene vlasništva u domenu usluga.

bmwintel002

BMW Group, Intel i Mobileye uvjereni su da će uz tehnologije za automatiziranu vožnju prijevoz postati sigurniji i jednostavniji. Cilj suradnje jest razviti rješenja spremna za izazove budućnosti kojima će se vozačima omogućiti ne samo da maknu ruke s upravljača, već i da dostignu razinu na kojoj mogu “isključiti oči” (treća razina), a na kraju i mozak (četvrta razina), čime se vrijeme koje vozač provodi u automobilu pretvara u vrijeme za odmor ili rad. Tim stupnjem autonomije vozilu bi se, na tehničkoj razini, omogućilo postizanje završne razine vožnje – “bez vozača” (peta razina), na kojoj u automobilu više nema ljudskog vozača.
Time se otvara prilika za uvođenje samovozećih automobila do 2021. i postavljaju temelji potpuno novih poslovnih modela u povezanom, mobilnom svijetu.

Tri su se tvrtke usuglasile oko željenih rezultata i glavnih stadija kako bi u konačnici ponudile potpuno autonomne automobile utemeljene na zajedničkoj referentnoj infrastrukturi. U bliskoj budućnosti održat će se demonstracija autonomne probne vožnje s prototipom za iznimno automatiziranu vožnju (Highly Automated Driving, HAD). Tijekom 2017. platforma će se proširiti na flote automobila uz proširene autonomne probne vožnje.

Dakle ne HAL, već u ovom slučaju svemogući HAD, sustav je kojem ćemo staviti svoju sigurnost na cestama u ruke. I koliko to s na prvu pomisao može odmah djelovati zabrinjavajuće, moramo s druge strane imati na umu i činjenicu kako su se autonomni samo vozeći sustavi koje već duže vrijeme testiraju i druge velike tvrtke (poput Googlea)  u  automobilskom ali i kamionskom cestovnom prijevozu, već i više nego iskazale.

Greške se još uvijek događaju ali i uočavaju i ispravljaju, a samostalna vozila dokazuju kako su savjesniji i sigurniji vozači od ljudi. I svako lišeni nepažnje, umora, nekulture na cesti i …ljudima sklone doze gluposti, koja se pak nerijetko plača životima.

A kako bi ti svemogući sustavi funkcionirali do računalne razine sigurnosti koju možemo smatrati i „umjetnom inteligencijom“, Intel nudi sveobuhvatan tehnički portfelj kojim se pogone i povezuju milijarde pametnih i povezanih uređaja, uključujući automobile. Za potrebe složenih radnih opterećenja nužnih za autonomne automobile u gradskim okruženjima Intel nudi računalnu snagu koja se proteže od procesora Intel® Atom™ do procesora Intel® Xeon™ te doseže do 100 teraflopsa energetski učinkovitih performansi bez potrebe za ponovnim pisanjem programskog koda.

bmwintel003

Zajednička vizija i cilj triju tvrtki – usklađivanje sektora na standardiziranoj platformi koja će omogućiti brzo stavljanje autonomnih vozila na tržište, a uskoro i na naše autoceste.

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo: