Šetnja zagrebačkim podzemljem.

0
Share Button

Prošetali smo obnovljenim tunelima ispod gornjeg grada, napokon otvorenima za javnost.

O otvaranju zagrebačkih mističnih tunela koji prolaze ispod gornjeg grada, odnosno kroz brdo Grič, maštamo još od devedesetih. Tada su najme održani RAVE partiji, u vrijeme kada sami tuneli više nisu bili potrebni za funkciju atomskog skloništa tijekom domovinskog rata i napada na Zagreb. Tunel je inače projektiran i „iskopan“ tijekom drugog svjetskog rata (1943.) kako bi se tadašnji visoki dužnosnici imali gdje sakriti od savezničkih bombardiranja.

Tunel ispod grada, Zagreb, srpanj 2016.

No od devedesetih, tunel je zatvoreni za (radoznalu) javnost i mogli smo samo nagađati i pokušavati odgonetnuti kolika im je dužina i s kojim se točno izlazima spaja.

Za obnovu  tunela Grad Zagreb je povukao sredstva iz EU fondova, sa željom da unutra osvane Muzej osjetila. No s obzirom na vidljivu vlagu i vodu koja se i dalje slijeva po zidovima nekako smo vrlo skeptični o muzejskoj namjeni tunela. S obzirom na povučena financijska sredstva, nadamo se da se trenutno vlažno stanje ne smatra finaliziranom adaptacijom i da ideju tunela nisu pomiješali ujedno s gradonačelnikovim fascinacijom nakaradim verzijama fontana. No umjesto saniranja vlage, očito je bilo važnije u dio tunela postaviti kromirani superskupi javni -WC. No dobro, u tunel nije postavljena (za sada) niti jedna fontana, vlage ima i dovoljno i bez njih, ali ne bi nas čudilo da dužinom tunela u par redova uskoro ne izniknu i Bandićevi famozni stupići. Umjesto toga radije bi vidjeli neki bolji sustav ventilacije, krajnje nužan ovom objektu ukoliko preraste u mjesto održavanja javnih evenata.

Tunel ispod grada, Zagreb, srpanj 2016.

Od vidljivo pozitivnih stvari, postavljene su električne instalacije s rasvjetom i spomenuti WC, te zvučnici dužinom cijelog tunela.  Renoviran je pod s uređenim odvodima, a preuređeni su i izlazi na Mesničku s jedne strane i Radićevu ulicu sa suprotneali i dodatna tri na Ilicu, od kojih dva izlaze na novouređeni Art park, a jedan kraj javnog kupališta i bara Diana, gdje i uglavnom zasada završava šetnja tunelom. Samim time što se i Radićeva ulica još uvijek renovira, pa taj dio tunela još nije otvoren za javnost.

Za razliku od nekih više puta farbanih, (za sada) se šetnja kroz zagrebački tunel NE naplaćuje i svakako predstavlja zanimljiv dodatak zagrebačkoj turističkoj ponudi.  Međutim kako smo i navikli za Zagreb, grad sa penzionerskom turističkom ponudom, čak se i tunel zatvara već poslije 9 sati.

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Triggerfinger rasturačina

Kako dobro može zvučati istinski energični rock čak i u kipućoj ljetnoj noći, odlučio nam je pokazati belgijski trojac Triggerfinger. Dobro raspoložena iako malobrojna publika ...