Stranger Things

0
Share Button

Lavina oduševljenja oko serije Stranger Things  pokazuje našu žeđ za zabavnim ugođajem i pametnom pričom, koja nas ne podcjenjuje poput gomile drugih trenutno aktualnih remakeova i rebotova. Radi se o seriji koju ste upravo pogledali ili se baš spremate, pa vas napokon ne smeta niti sav hype…

U ljetnom periodu, kada su sve velike serije završile sa svojim sezonama i kada se iščekuje „jesenska shema“  kako bi krenule nove sezone, TV zabava se svodi na reprize repriziranih repriza koje bi trebale zabaviti sve više onih koji si ne mogu priuštiti odmak od svakodnevnice na nekom umirujućem morskom žalu.

Na našu sreću antenski prijem više nije toliko dominantan oblik prijema ekranizirane zabave i svakako možemo ustvrditi kako nam je NETFLIX još jednom uljepšao brzo prolazno ljeto.
Govorimo naravno o seriji Stranger Things. Ukoliko ste barem malo prisutni na društvenim mrežama, mogli ste shvatiti koliko je ovaj naslov eksplodirao u umovima svih onih koji upravo kompenziraju svoje prebrzo odrastanje loveći Pokémone po gradovima. Da, onih koji upravo ostavljaju milijardu pitanja u glavama prolaznika koji se ne mogu načuditi koga vraga ta djeca od 20, 30 pa i 40 godina ganjaju okolo?!

st001

Što nostalgija govori o nama?!
Da, baš ta djeca primorana živjeti u svijetu i društvu koje je propalo u glupost i trivijalnost, usput ubivši sve snove i obećanja koje smo imali dok smo odrastali, dobila su još jednu šansu vratiti se fiktivnu „majčinu utrobu“ sigurnosti sazidane oko nostalgije.
U idiličnu prošlost koju se sjećamo samo po najljepšim trenucima lišenih od svih potisnutih negativnosti.

Draga prerano odrasla djeco, dobro došla nazad u OSAMDESETE!

Većinu djetinjstva devedesetih su nam oteli u ratu kojim nam i danas ispiru glave kulturom straha i ksenofobije, pa minulom ratu iz političkih razloga i vlastite koristi ne dopuštaju da završi kako bismo napokon krenuli dalje. Baš kao što niti onaj prethodni, svjetski, na ovim prostorima nije imao dozvolu završiti sve do smrti „velikog vođe“.

st004

Paradoksalno je koliko je Mile iz hladnog piva još prije petnaestak godina bio u pravu kada nam je saopćio kako će nas na ovim prostorima „Politika u životu uvijek pratiti u stopu“. Stoga možemo shvatiti toliku navalu nostalgije u kojoj uživamo kao da se radi o „zabranjenom voću“.

Niti sloboda kretanja europskom unijom, demokratičnost glasanja, niti svi tajkuni, banalizirani političari i politikantska crkva, pokreti za fake obitelj, kao niti oltari domovina, navijački kupusi, Tompsonove dentalne korekcije, višestruko ofarbani tuneli, pa niti sve Bandićeve fontane neće nas spriječiti da zaboravimo nostalgiju glazbe 80-tih, BMX bicikle sa banana sicom, i sav taj osjećaj slobode kad si klinac.

ZA razliku od Amerikanaca kojima su ReganoveStar Wars“- osamdesete bile onaj zadnji eho američkog Golden Age sna, kod nas se na nostalgiju, opet iz represijsko političkih razloga gleda nužno negativno.

Rijetko tko se od nas, djece osamdesetih, zapravo sjeća Jugoslavije, osim po činjenicama kako su nam tada roditelji imali stalni posao i neizbježno čak i osiguran stan, zdravstveno osiguranje i obavezno školovanje za djecu. Danas jedino što imamo kao sigurno je:  razočaranje i neizvjesnost. Ukoliko niste jedna od „obitelji dvjesta“.

st007

Začini užitka
Stranger Things će vam upravo na oko sat vremena po epizodi ponuditi savršen anestezijski bijeg od stvarnosti. Ne samo svojom tematikom, već i radnjom iza koje stoji odlična režija dvojice braće Matta i Rossa Duffra, za koje do sada nismo nikada čuli, a odlučili su nam se predstaviti na najbolji mogući način.
Svaka epizoda vizualni je koliko i psihološki užitak. Niti jedna nije tek popunjivač radnje za onu sljedeću.

Serija  i priča u kompletu definitivno posjeduje i glavu i rep, uz dovoljno vremena koje dozvoljava, kako priči tako i likovima da se razviju, ocrtaju i opravdaju pred nama. A na nama je samo da se uživimo i suživimo s njima.

Stoga, ukoliko iz nimalo čudnog razloga odlučite pogledati cijelu sezonu od 8 epizoda odjednom, jednostavno nećete imati osjećaj gledanja serije, nego uživanja u savršeno povezanom filmu koji vas neprestano uvlači u svoj shadow svijet. Dozirajući vam pažljivo malene doze mistike, pa doze nostalgije, pa opet napetosti…i tako u krug.

Svemu tome svakako doprinosi i odličan odabir glumaca. Od onih mladih koji su odlično okarakterizirali svoje uloge, do povratničkih veterana poput Winone Ryder uz Davida Harbour koji jednostavno briljiraju. Čak i sporedni likovi neizbježno zavijeni u klišeje poput Randalla P. Havensa koji je genijalno odglumio profesora Mr. Clarkea, jednostavno doprinose užitku i „feelingu“ serije.

st002

Sve, baš sve predodređeno je nostalgičnom ugođaju osamdesetih, nimalo nasilno, već polako prosuto poput finog i neizostavnog začina čiji nam ton zamagljuje surovu stvarnost prošlosti i proustianski evocira sve ono lijepo što nam je mozak odlučio spremiti u ladicu lijepih sjećanja.

Malene sitnice od igračaka koje primijetimo u kadru, odjeće, filmskih postera i knjiga, do color korekcije i odlične glazbe, zaokružuju osjećaj zadovoljstva poput listanja starog albuma sa fotografijama.

Veličanstvenost klišeja.
Da, spomenuli smo kliše. Ali ne sjećam se kada smo tu pojavu do sada mogli spominjati u toliko POZITIVNOM kontekstu. Naime, cijela serija Stranger Things, pomalo podsjeća na vrlo inteligentnu Finsku MMORPG igru The Secret World. Ono što dijele ova Internet online igra i Stranger Things serija, fini su sastojci humora, sarkazma i pregršt pop kulturnih referenci i „posveta“ umjetnosti i kulturi pa i trashu 80-tih.
Posveta je puno blaža riječ koja će pomnije opisati nedostatak prave originalnosti unutar plagiranja i miješanja referenci na sve što nam je bilo cool i drago iz određene epohe. I sama serija to nikako ne skriva, naprotiv!

Baš kao i The Secret World, jasno će vam se dati na znanje da ste došli u miks nostalgije sastavljene od djela Edgara Allana Poea, Stephena Kinga, Lovecrafta… ali i filmografije Stevena Spielberga, Johna Carpentera …. itd.
Ono sve što će maštovite  geekove iz osamdesetih natjerati da osjete toplinu nostalgije duboko iznutra. Bilo da ćemo čuti carpenterovske sintesajzer semplove već u uvodnoj špici uz neizostavan neon osamdesetih, do punk rock eksploziju The Clasha, ili neupitno primjećivati reference od Star Warsa, do postera na zidu poput, The Thing, The Jaws (Ralje) ili čak i odlično smješten kultni horror trash The Evil Dead (zla smrt). Oh Joy!

st003

Odrastanje uz filmsko platno
Niti sama priča neće zastajati sa referencama, kako radnjom tako vizualnošću. U jednoj sceni ćemo vidjeti čovjeka kako čita knjigu Stevena Kinga, a već druga scena će nam pokazati klince koji pješače kroz šumu, neupitno nas podsjećati na odličnu ekranizaciju Kingova romana (o odrastanju) „Stand by Me“. Ali kad smo već kod Kinga, prepoznati ćete svakako reference i iz romana i njihovih ekranizacija poput: Firestarter, It, Sleepwalkers, The Tommyknockers, Carrie, The Mist… Niti Steven Spielberg kao drugi veliki sukreator našeg djetinjstva neće ostati netaknut. Nećemo se tako moći oduprijeti na reference od Gooniesa do Poltergeist i ET.a, često ne znajući trebaju li nas pojedine referentne scene natjerati da pustimo suzu ili vrištimo od uzbuđenja. Ili oboje.

Da. Cijela serija sazidana je od elemenata posuđenih iz popkulture duboko usađene u naše odrastanje, ali tu činjenicu ne možemo gledati tek kao bezobrazno plagiranje (ne radi se ovdje o pjesmama Severine), već kao posvetu i ujedno ljubavno pismo svemu što je u osamdesetima utjecalo na nas i priuštilo nam taj odličan supstitut za iskustvo odrastanja.

st005

Psihologija bolje prošlosti
Ali, zašto je zapravo serija smještena u osamdesetima? Radi li se tu tek o jeftinom triku da nas privuče na podlu kartu spomenute nostalgije ili stvari jednostavno ne bi funkcionirale da se radnja odvija u današnjici?
Za koliko kreativne magije bi bili zapravo zakinuti? I na kraju, što to govori zapravo o nama samima? Jesmo li zapravo toliko razočarani sadašnjicom da nam je „manje savršena i prljava“ prošlost privlačnija? Ili smo toliko samokritični i jalni na „današnju“ kauč generaciju i izostanak utopije kojoj smo se nadali, kao hrabrom novom svijetu 21. stoljeća koje se psihološki, nažalost bitno ne razlikuje od kraja 19.tog stoljeća.

I dalje smo glupani. Ovce koje ništa nisu naučile, manipulirane od glupana koji se bogate na našoj gluposti. I dalje smo svijet rata, korupcije i gladi. Svijet u kojem se unatoč internetskom spajanju, globalnom selu, znanosti, razumu i međusobnom povezanošću i dalje daje šansa vjerskom radikalizmu, mržnji i strahu od prihvaćanja drugačijih. Svijet u kojem i dalje postoji pojam gladi iako „patimo“ od obilja hrane koja je baca i koja je sve manje hranjiva, a mi smo sve deblji. Svijet u kojem su nam sve knjige i svo znanje na dohvat ruke i na klik miša, a ljudi su i dalje glupi do te mjere da vjeruju kako je zemlja ravna ploha. Svijet koji se napokon uspio izboriti za ljudska prava a u kojem se nastoji vratiti smrtna kazna…

st006

Svijet u kojemu 24 sata ovisimo o tek jednom malom gadžetu u svačijem džepu.
Znate što?! Uspjeli smo vam opisati našu zadivljenost serijom Stranger Things, a da vam ne kažemo niti jednu riječ o radnji. Bez spojlera, prenesli smo vam tek svoj užitak u seriji koja je uspjela u vremenu kada smo bombardirani remejkovima i plagijatima, ponuditi nam Deja Vu efekt na toliko pametan način, jer upravo ta pamet i inteligentna zaigranost na toliko nedostaje kod modernih blockustera.
Stranger Things, u svojoj prvoj i nadamo se ne jedinoj sezoni ima 8 epizoda.
Dakle sljedećih 8 sati, ne postojim za nikoga! Odnosno, gasim svoj SMARTPHONE!

st008

Vraćam se u svijet prijateljstva, mašte i avanture s prijateljima. Svijet Dungeon and drugonsa i tumaranja šumama i grmljima. Vraćam se u svijet BMX i Pony bicikla s banana sicom, maketa aviona i Star Wars letjelica, postera horror filmova sa zidova sobe i Casio ručnih satova sa digitronom, CB radiostanica i wakly-talkya. U svijet kazeta, walkmana i VHS rekordera, filmova u fotoaparatima i tamnih komora za razvijanje fotografija. Jebi se 21. stoljeće!  Vraćam se kući!

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Doctor Strange: magija za odrasle

Iako ćemo se iz petnih žila truditi nimalo vam ne spojlati film, recimo odmah na početku kako je Doctor Strange uistinu zabavna vizualna vožnja vrijedna ...