Rekonstrukcije genija – Da Vinci

0
Share Button

Ukoliko je Tesla čovjek koji je izmislio 21.stoljeće, Leonardo da Vinci renesansni je genije koji je svemu tome zadao temelj.

U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma mogli smo prisustvovati krajnje neuobičajenoj i zanimljivoj izložbi koja nam je predstavila i pokazala van vremensku genijalnost tehničkih zamisli Leonarda da Vincia. Ideje koje možemo i danas prepoznati kao temelj mnogih naprava i strojeva.

Leonardo da Vinci – bio je pravi ideal renesansnog čovjeka koji u sebi utjelovljuje upravo renesansni ideal svestranosti.
Kao  talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer – zadužio je svjetsku umjetnost ali i znanost svojim doprinosima  na područjima anatomije, botanike,  geologije, matematike, optike mehanike, astronomije, hidraulike,  niskogradnje, urbanistike.
S obzirom na turbulentnost vremena u kojemu je živio, niti izumi u tehnici proizvodnje oružja nisu mu bili strani.

davinciizumi (5 of 12)

Leonardova djela odraz su čovjeka toga doba. Onoga što je osjećao i činio. Strojeva koje je gradio kako bi mogao podizati crkve, palače, zamkove. Strojevi za vođenje rata, za rad, za proizvodnju i trgovinu svih onih roba čija je dostupnost bila od vrlo velike važnosti za vladare i njihove dvorove.
Međutim, ono što je još važnije, Leonardovi izumi svjedoče tko je i što on sam bio. Čovjek kojeg je oblikovao najomiljeniji i najstimulativniji grad toga doba – Firenca.

Kao znanstvenik Leonardo se uzdigao iznad svih svojih suvremenika. Njegove znanstvene teorije, kao i umjetničke inovacije, bile su bazirane na pažljivom promatranju i preciznom dokumentiranju. Shvaćao je, bolje nego bilo tko u njegovom ili sljedećem stoljeću, važnost preciznog znanstvenog opažanja.

Nažalost, kako često nije uspijevao ostvariti svoje umjetničke projekte, tako nikada nije dovršio planirane rasprave (monografije) na temu različitih znanstvenih tema. Njegove teorije sadržane su u brojnim bilježnicama, a većina ih je sačuvana u rukopisima koji su većinom bili šifrirani.

Neke od njegovih zamisli bile su suviše složene, apstraktne i komplicirane za iskustva i um njegovih tadašnjih suvremenika. Upravo radi toga, nikada nisu došle do svijesti financijera, pa pretvorene iz bilješki u stvarnost.

davinciizumi (3 of 12)

Da Vincijeve su bilješke tek u 16. stoljeću dešifrirane i objavljene i tada su doslovno dovele do revolucije u znanosti. Zamisli o kugličnim ležajevima i načini prijenosa energije, u narednom stoljećima postali su temelj mehanike. Iako je Leonardu na raspolaganju bila tek ljudska i životinjska snaga, i materijali poput platna, konopca, ljepila i drva – u eri industrijske revolucije, njegove zamisli pokretale su parne, a danas i benzinske i električne strojeve.

Leonardo je zapravo preduhitrio mnoga meteorološka i geološka otkrića. Razumijevao je efekt Mjeseca na plimu i oseku, nagovještavao je moderno shvaćanje formiranja kontinenata, te je pretpostavio podrijetlo fosiliziranih ljuštura. Bio je među prvim osnivačima znanosti o hidraulici i vjerojatno je izumio hidrometar.

davinciizumi (6 of 12)

Njegova shema za gradnju kanala riječnih sustava još i danas ima praktičnu vrijednost. Predstavio je velik broj genijalno osmišljenih strojeva, od kojih su mnogi bili potencijalno upotrebljivi. Među njima i ronilačko odijelo. Njegove leteće naprave, iako se nisu mogle koristiti u praksi, utemeljile su zakone aerodinamike.

Na nedavnoj izložbi: „Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi“, u Kineskom paviljonu Zagrebačkog Velesajma, koju nam je predstavio Augusto Biagi – direktor muzeja Leonardo da Vinci iz Rima, mogli smo se uvjeriti u svu genijalnost čovjeka čiji je mentalni sklop bio daleko ispred njegova vremena.

davinciizumi (1 of 12)

Da Vincijev  genij predstavljen nam je s više od 80 naprava podijeljenih u četiri tematske skupine; vatra, voda, zemlja i zrak.
U jednom dijelu izložbe mogli smo vidjeti kako funkcioniraju kuglični ležajevi, dok na drugoj strani posebnu pažnju privlačila je maketa koja predstavlja viziju Leonardovog idealnog grada podijeljenoga na tri razine.

Jedna od najpopularnijih sprava među posjetiteljima bila je soba s ogledalima u kojoj se ljudsko tijelo, koje je da Vinci smatrao savršenim, može vidjeti iz različitih kutova i perspektiva.

davinciizumi (8 of 12)

Nije zanemaren ni umjetnički dio na koji su nas podsjetile replike da Vincijevih slika ”Posljednja večera”, ‘Dama s hermelinom” i naravno ”Mona Lisa”, slikarska ikona zbog koje  je Leonardo da Vinci najpoznatiji širokoj publici.

Genij Leonarda da Vincija još uvijek živi, nadahnjujući maštu i izazivajući divljenje u svakom od nas i uz današnje znanje primijenjene termodinamike, hidraulike, mehanike… zanimljivo je zapaziti kako su osnovne ideje Leonadovih zamislili prepoznali i naredni naraštaji genijalnih znanstvenika i kreirali svijet koji danas poznajemo.

 

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Život onih drugih

Nekih 120 godina prije globalnog uspjeha serija fotografija „Humans of New York“ umjetničke inicijative mladog fotografa Brandona Stantona, jedan je drugi fotograf počeo snimati njujorške ...