Zdravlje zglobova

0
Share Button

Tjelesna aktivnost uz zdravu prehranu definicija je zdravog i pravilnog življenja. Kao  aktivna sportašica bez iste ne mogu zamisliti svoj život. No, ukoliko izađemo iz potrebnih okvira i prijeđemo određene granice, idemo u minus sa zdravljem  i pogreške  koje činimo možda više nećemo moći popraviti.

Svakodnevni naporni treninzi te ponekad i vrlo često pretjerivanje sa kilažom koju koristimo za izgradnju mišićne mase škode našim zglobovima, koji se oštećuju i ubrzano troše. Nažalost, dok su zglobovi zdravi i dok god nam osiguravaju bezbolne pokrete, ne poklanjamo im veliku pažnju i dalje preopterećujemo.

Kako bi se do kraja života mogli nesmetano baviti primjerenim stupnjem fizičke aktivnosti potrebno je:
-oprezno birati vrstu tjelesne aktivnosti
-pravilno izvoditi pokrete  koje zahtjeva
-pametno birati opterećenje prilikom treniranja.

zglob003

Također, jedan od osnovnih dodataka prehrani za aktivnog sportaša svakako bi trebala biti formula za očuvanje i obnovu zglobova i navest ću vam neke od glavnih sastojaka koje bi ista trebala sadržavati:

Glukozamin

U ljudskom organizmu glukozamin sulfat prirodno nastaje iz glukoze i L-glutamina te je ključna komponenta za izgradnju sastojaka vezivnog tkiva, prvenstveno hrskavice i lubrikantnih tekućina u tijelu. Kao N-acetil glukozamin zajedno sa glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu, koja je glavna tekućina za podmazivane zglobova.

Osim što je komponenta hijaluronske kiseline, glukozamin pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu i osigurava njezinu elastičnost.

Industrijski ga se dobiva iz hitina morskih školjki i rakova .
Dolazi kao glukozamin sulfat ili klorid, a kako bi imao djelotvoran učinak potrebno ga je uzimati u dozi od 1500 mg/dan.

 

Kondroitin
Kondritin sulfat složeni je ugljikohidrat koji nalazimo u vezivnim tkivima svih sisavaca. To je glikozaminoglikan kojeg stanice hrskavice odnosno hondrociti stvaraju iz beta D-glukurosnke kiseline i D-N-acetil galaktozamina.

Kondrointin osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu, prehranu zloba, te sprečava stvaranje enzima koji oštećuju vezivna tkiva i blokiraju unos hranjivih tvari u hrskavicu.

Na taj način kondroitin štiti hrskavcu od oštećenja i preranog propadanja te smanjuje pojavu boli i time i potrebu za nesteroidnim antireumaticima.
Potrebna dnevna doza je od 800-1200 mg/dan.

zglob001

Msm
Msm odnosno metilsulfonilmetan prirodni je spoj sumpora u živim organizmima. Najviše se nalazi u kostima, mišićima i koži, te ima veliki značaj u obnavljanju vezivnog tkiva te uklanjanja boli uzrokovane upalom. Bez njega ugradnja aminokiselina u vezivno tkivo bila bi poremećena i ono ne bi imalo odgovarajuću čvrstoću i stabilnost.

Osim njegove bitne uloge za zdravlje vezivnog tkiva MSM naziva se još i mineralom ljepote jer isti detoksicira organizam, uklanja akne, te čini kosu i nokte jačima.

Uzima se u dozi od 1000mg/dan , a dužina uzimanja ovisna je o potrebama i trenutnom stanju organizma.

 

Kolagen
Kolagen je najzastupljenija bjelančevina u ljudskom tijelu. U zglobnoj hrskavici zastupljen je kolagen tipa 2, koji joj  daje čvrstoću i okvir za ostale njezine komponente.

Gubitak kolagena negativno se odražava na izgled i funkciju cijelog tijela te može dovesti do raznih degenerativnih promjena.

U mladosti kolegen se brzo obnavlja no s godinama njegov gubitak je sve zamjetniji i računa se da se nakon 25. godine gubitak kolagena godišnje kreće za oko 1,5%.
U organizam ga također možemo unositi kroz dodatke prehrani u dozama od 2000mg/dan.

 

Hijaluronska kiselina
Predstavlja najvažniji dio vezivnog  tkiva. Podmazuje i amortizira zlobne površine te omogućuje zdrave i nesmetane pokrete.

Proizvodnja hijaluronske kiseline s godinama se smanjuje te dolazi do smanjene elastičnosti zglobova.

Hijaluronska kiselina može se uzimati oralno u dozi od oko 100 mg/dan, a ukoliko se radi o jačem oštećenju zglobne hrskavice prednost se daje intraartikularnoj aplikaciji injekcija čiste hijaluronske kiseline direktno u zglob.

zglob002

Osim glavnih navedenih građevnih elemenata hrskavice, veoma bitne sastavnice dodataka prehrani za zglobove čine i:
Korijen đumbira – sprječava stvaranje upalnih prostagnandina i leukotrijena te tako umanjuje potrebu za štetnim protuupalnim nesteroidnim lijekovima.
Indijsko tamjanovo drvo– odnosno u njemu prisutne bosvelijske kiseline također se odlikuju jakim protuupalnim djelovanjem te pomažu zglobovima zahvaćenima artritisom.
Kurkumin iz Kurkume– zahvaljujući protuupalnom djelovanju znatno ublažava jutarnju ukočenost i otisnuće zglobova. 1200 mg kurkumina ima protuupalni učinak gotovo ekvivalentan 300 mg fenilbutazona.
Suručica – ima djelovanje poput acetilsalicine kiseline odnosno aspirina. Njezin protuupalni i analgetski učinak smanjuje potrebu za analgeticima i antireumaticima, a također radi diuretskog djelovanja omogućuje eliminaciju tekućine koja se nakuplja u zglobovima kao posljedica upale.

zglob004

Raznim dodacima prehrani možemo usporiti trošenje zglobova, regenerirati ih i ponekad ublažiti nastala oštećenja. Ali koliko ćemo ih dugo imati zdrave i fleksibilne, zapravo ovisi o nama samima.

Sportska aktivnost bitna je, ali istu je potrebno držati pod kontrolom i raditi u okvirima koji nam neće naštetiti te ugroziti naše zdravlje. Prije svega potrebno ju je prilagoditi tjelesnoj konstituciji i  životnoj dobi.

Držanjem iste u tim zdravim okvirima i povremenim  korištenjem dodataka prehrani učinit ćemo ono esencijalno da bi naše zglobove što duže održali zdravima kako bi nam omogućili lako i bezbolno kretanje.

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Triggerfinger rasturačina

Kako dobro može zvučati istinski energični rock čak i u kipućoj ljetnoj noći, odlučio nam je pokazati belgijski trojac Triggerfinger. Dobro raspoložena iako malobrojna publika ...