Phottix Pro – Phottix Indra 500 recenzija

0
Share Button

Isprobali smo Phottix Pro, sustav rasvjete i nakon par dana druženja, možemo spojlati ovu recenziju i ustvrditi kako nam je teško prikriti oduševljenje.

U doba dostupnosti globalnog tržišta, na domak ruke su nam ekstremi između skupe profesionalne foto opreme i jeftinog kineskog smeća. Vrlo je teško pronaći onaj pravi balans u vidu opreme koja će zadovoljiti sve naše kreativne potrebe, a neće nas usputno i potpuno bankrotirati.
Međutim i Kina se razvija i ipak govorimo o cijelom kontinentu. Uz to, nekako smo naučili da je ono što nosi geografski prefiks „Hong Kong“ ipak je malo više – zapadnjačko, pa iako više nije u domeni Brit-kolonija…

I tu u priču ulazi hongkonška tvrtka Phottix.
Phottix Indra 500 rasvjeta, napravljena je od tvrde plastike s metalnim dodacima. Dakle cilj joj je izdržljivost rada na terenu, a da vas pritom ne opterećuje težinom i čini vas pokretnima.
Naravno dizajn je nešto skromniji od mnogostruko skupljih Profoto rasvjetnih tijela, ali nemojte se uplašiti. Ne radi se ovdje o plastičnom kineskom smeću (nikako poput recimo Jimbei Delicacy).

Phottix Pro daje upravo onaj pravi omjer cijene i mogućnosti uz koji ćete s osjećati kako ste na dobitku, pa neće biti nerazumno izdvojiti nešto više novaca od recimo SpeedLight  fleševa Canona ili Nikona.

indra500_001

Bowens mount

Ono što Phottix pruža, odlična je sloboda pokretljivosti. Bilo da rasvjetu koristimo u zatvorenom prostoru ili klasično u foto studiju, ili pak bilo gdje vani na terenu, a da pritom nisu zanemarene velike svjetlosne mogućnosti

Rad u studiju ne razlikuje se od rada s bilo kojom drugom kvalitetnom studijskom rasvjetom, ali se prava snaga i gerila iskoristivost pokazuje upravo na terenu.

Stoga bi Phottix Indra500 mogli bez problem svrstati u idealnu gerilsku rasvjetu, koja će vam moći savršeno poslužiti u bilo kojim zahtjevnim uvjetima.
Kako je oblik glava kompatibilan, s valjda naj zastupljenijim bowensovim  „S mount” nastavcima svakako možete koristiti i svoje dodatke ukoliko takve posjedujete. Ali Phottix nas niti ovdje nije ostavio praznih ruku.

Uz klasične kišobrane, odličan Beauty dish, posebno nam se svidjelo rješenje terenskog softboxa.
Točnije beauty oktogona. Naime za razliku od uobičajenih softbox varijanti ovaj će vas poštedjeti mukotrpnih čupanja i sastavljanja žica pri njegovoj šatorskoj konstrukciji.

Žice se ovdje ne rastavljaju. Načinjene su od fiberglasa, što im ujedno daje i čvrstoću i elastičnost, pa se neće upotrebom spigati kao žice na klasičnim sofboxovima.

Osim što ne postoji potreba za njihovim vađenjem kod slaganja, u sredini oktogonskog softboxa nalaze se plastične opruge koje se doslovno uz jedan klik učvrste kako bi softbox poprimio svoj oblik i bio spreman za rad.

indra500_004

Odlično rješenje koje će vam omogućiti da ste u tek manje od minute spremni za rad i isto toliko da pospremite svoju opremu, a da pritom izbjegnete i gužvu i mogućnost gubljenja dijelova. Vjerujemo da će taj podatak cijeniti svi fotografi koji su primorani snimati svoje modele na urbanim, prometem ili doslovno neuobičajen lokacijama, gdje duže zadržavanje i petljanje oko opreme i nije baš poželjna stavka…

Veliki, uočljivi LCD

U nepredvidljivim vremenskim i terenskim situacijama, svakako ne želite izgubiti kontrolu i preglednost. Ideja je doslovno ovdje vidjeti i biti viđen, u naj ekstremnijem smislu.
Bonus tome je veliki stražnji LCD zaslon.

indra500_003

Pružiti će vam sve važne informacije uz velike i dovoljno debele brojeve svjetlosnih vrijednosti.
Zaslon je odlično osvjetljen, pa nećete ostati zakinuti niti ukoliko snimate u slabijim svjetlosnim uvjetima ili suprotno tome, usred jako sunčanog dana. Sam izgled zaslona i izbornik sa gumbićima uvelike podsjeća na Canonov speedlite 600ex-rt. I da, zna biti jednako pregledan ali i jednako konfuzan.
Barem u početku dok se ne priviknete ili savladate ego, pa ipak zavirite malo u knjižicu s uputama.
A to svakako ne govorimo samo radi humorističnog tona.

Naime zbog mnoštva mogućnosti, ukoliko ste se tek upravo prvi puta sreli s ovom rasvjetom, biti ćete primorani barem malo „prečeprkati“ po izbornicima.
Osim odvajanja rasvjete u kanale i grupe, neizostavnu svjetlosnu kompenzaciju i slično, izbornik nudi čak i izgled i ugođaj svjetla i izbornika (od monokromatskog do fluorescentno zelenog ili plavog zaslona). Dakle svjetla stražnjeg zaslona s izbornikom, ne temperaturu svjetla same bljeskalice. Dakle kako bi vam, ne samo mogućnosti rasvjete već i rad i pogled na rasvjetu bili ugodniji. Da ekstremno, zar ne?

Osim toga, u uputama ćete moći pronaći i kombinaciju tipaka za pristup dodatnom skrivenom izborniku. Za još malo dodatnog osobnog- twitanja ove vrijedne rasvjete.

Inteligentna Baterija


Baterija
je svakako desert popisa koji objašnjava zbog čega smo na prvi pogled zaljubili u ovu rasvjetu. Baterry pack izrađen je vrlo dobro i vrlo čvrsto. U mogućnosti je simultano napajati dva rasvjetna tijela.
Valja primijetiti kako je baterijski sustav zapravo vrlo lagan i lako prenosiv s obzirom na baterijske akumulatore na koje smo navikli. Biti će vam ga lako nositi s remenom preko ramena i vrlo lako s može objesiti i za stativ rasvjete kao dodatni balast stabilnosti.
Baterija bi trebala biti sposobna za oko 400+tinjak okidanja, ali to se značajno smanjuje ukoliko koristimo  high speed sinkronizaciju.

indra500_002

Odlična stvar je i činjenica kako je baterijski sustav odvojen od same baterije, koja se puni zasebno. Tako možemo imati recimo dva baterijska dodatka Phottix Indra 5000mAh Li-ion Cell  –donosno same baterije i izmjenjivati ih.
Odnosno koristiti jednu dok se druga puni.
Dakako teoretski, pošto je za potpuno punu bateriju potrebno oko 5 sati punjenja. Ali dodatna baterija svakako osigurava ležernije snimanje i u zahtjevnijim radnim uvjetima. A kad se već radi o Li-ion, baterijama, znači ne olovnim, ne trebate brinuti o pretjeranoj težini.

indra500_006

Sama glava ima snagu od 500Ws . Dakle i do 9 puta veća snaga, s vama na terenu, od prijenosne speedlight bljeskalice. Uz upotrebu pilot svjetla koje ove ne posjeduju.
Baterija se može pohvaliti kapacitetom od 5,000 mAh.
To će u high speed sinkronizaciji omogućiti 25 snimaka u sekundi, ali ukoliko se cijeli baterijski sustav priključi u struju brzina raste na 50 okidanja u sekundi.

Daljinsko upravljanje

Uz Phottix Pro dolazi i ODIN TTL okidač koji vam omogućuje ležerniji rad i zadovoljavajuću upravljivost rasvjetom.
Imate li samo jedno rasvjetno tijelo, moguće ga je uz klasične „risivere „ upariti i s dodatnim SpeedLight bljeskalicama, ukoliko ih zatrebate kao pozadinsku rasvjetu i slično.

Koliko smo shvatili Odin okidač je još donekle u fazi vlastitog progresa i svaka nova verzija dolazi s novim mogućnostima, a stare verzije poprimaju nove značajke svakim narednim updejtom firmewera, kako ODIN, s obzirom na cijenu, ne bi ostao tek puki okidač svijetla.
Kako god bilo, pomoći će vam da bezbolno i prelazite sa TTL, na  manualne načine rada i odmah s aparata manipulirate jačinom rasvjete, po želji i potrebama.
Stoga preporučujemo Phottix Odin™ II TTL Flash Trigger Transmitter i Reciver . Možemo im tek možda malo zamjeriti višu cijenu, ali ne i fleksibilnost.

Photo: Deyan Barić Model: Marina Jaksic Make-up: JL Style / Lucija Juroš

Kome je namijenjena Phottix Indra 500?!

Ova će rasvjeta svakako oduševiti sve fotografske kreativce. Naročito one koji svojim fotografijama zarađuju, poput modnih fotografa ili pak onih koji snimaju vjenčanja.
Naravno nećete ovu rasvjetu vuči sa sobom u crkvu ili plesne sale, već će odlično poslužiti za samostalno snimanje mladenaca na nekim od uobičajenih romantičnih lokacija. Dakle za sve one fotografije koje zapravo pokazujete vašim klijentima pod izgovorom snimanja vjenčanja.
Zaboravimo li sada gluposti poput skakutajućih mladenaca i ostalih bedastoća na koje se ljudi daju nagovoriti od strane nevještih wedding fotografa, uz kao Phottix Pro nećete se trebati sramiti svojih fotografija.

Uz utrla lako postavljanje i prenošenje, ova će rasvjeta poslužiti i iskusnim modnim fotografima za snimanje izvrsnih modnih editoriala.

Bez imalo problema moći će kompenzirati napadno pozadinsko sunce ili odlično iskoristiti rasvjetu u slabijim svjetlosnim uvjetima. Izdržljiva baterija i jako svjetlo odlično će se uklopiti sa iznimnom brzinom snimanja i do 1/8000 sekunde. Tako ćete i uz jako sunčan dan moći dobiti odličan „DOF“ uz i dalje dovoljno osvjetljeno lice modela, a da se pritom ne izgubi i izgori boja neba. Dakle uz Phottix Indra 500 nije potrebno brinuti o svjetlosnim nedostacima, već se i isključivo koncentrirati na modela i dolične fotografije!
Trebamo li uopće spominjati što brzina od osam tisućitog djelića sekunde može značiti sportskim fotografima?!

Rasvjetnu glavu Phottix Indra 500 i sami smo isprobali, kako u studiju pri studijskim uvjetima, tako i vani na terenu.
Phottix Indra 500 otvoriti će vam čitav novi svijet mogućnosti i vlastite kreativnosti uz tek jednu opasku… možda čete poželjeti nabaviti i drugu, dodatnu svjetlosnu glavu!

Uz fotografije koje možete pregledati u galeriji, naša završna riječ je svakako : Preporuka!

 


 


Model: Marina Jakšić
MUA: JL Style
Fotografije: Deyan Barić @ DominionArt studio
Rasvjetu Phottix Indra 500 ustupili: Anigota Hr

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja

Uz 900 stranica teksta bogato opremljenog kolor fotografijama, Školska knjiga nam uz jedinstveni leksikon napokon osvjetljava hrvatski mračni, srednji vijek. Veličina pojedinog europskog naroda ne ...