Hippy Garden -kreativni vrtovi Đurđice Vorkapić

0
Share Button

Hippy Garden kao renomirani modni brend odavno je sinonim za modnu inovativnost. Predstavljajući svoj rad iznimnim modnim performansima uvijek izazivaju snažne emocije i interes javnosti.

O iznimnom mondenom i umjetničkom utjecaju Hippy Gardena, popričali smo kreativnom direktoricom  iza svega – Đurđicom Vorkapić.

♦ Hippy Garden, pomalo je neobično ime za modnu marku, kako je došlo do toga imena?

– Hippy prvenstveno doživljavamo kao sinonim za slobodu i opuštenost i naš općeniti stav u životu. Kada smo krenuli prije 15 godina s nazivom Hippy, nismo zamišljali tvrtku kao nešto što bi bilo ograničeno samo na modnu marku. Garden je nešto što simbolizira rast i razvoj i odlično se uklopio uz Hippy i mislim da smo izabrali dobro ime koje opisuje nas i našu poslovnu svijest.

hippy010

♦ Što je pokrenulo tvoju avanturu i postavilo te u svijet mode?

– Ukoliko  čovjek uspije u životu otkriti svoj dar za nešto, uglavnom si niti ne postavlja ovakva pitanja. Ako ima sreće jednostavno živi taj svoj dar. Ja sam u sebi pronašla svoj smisao za dizajn i ne postavljam si ograničenje samo kroz modu. Ništa posebno nije pokrenulo moju avanturu, jednostavno je to neki moj „habitus“ i potiče me sve što je kreativno.

♦ Za kreiranje odjeće ali i za uspješno poslovanje potrebno je imati i određenu dozu kreativnosti. Kako uspijevaš balansirati između ta dva dijametralno suprotna aspekta kreativnog rada ?

– Ne smatram ih dijametralno suprotnim. Posebno u današnjem svijetu i s obzirom na zemlju u kojoj živimo, potrebno je biti jako kreativan da bi održao svoj brand punih 15 godina. Potrebno je biti kreativan u preživljavanju svakodnevnih stvari kao i u razmišljanju o napretku branda kroz duži vremenski period.
Taj poslovni dio koji inače ne ide uz kreativce kod mene je nekako dobro spojen od prvog dana i zahvalna sam na tome.

hippy006

 

♦ Poslije više od desetljeća radaHippy Gardenje otvorio i svoju trgovinu u centru grada. Koje su prednosti ili mane biti izvan bujajućih  centara?

– Hippy Garden je u posljednjih 15 godina imao preko 16-17 svojih jedinica i dućana u jednom trenutku, sve dok u jednom periodu nisam povukla ručnu i odlučila složiti prioritete. Mislim da sam preokrenula stvari u pravom trenutku i ponovo imamo dućan u centru grada, u Masarykovoj ulici i nikada nismo poklekni i otvorili dućan u Shopping centru.
Mislim da ljudi koji stvaraju svojim umom i svojim rukama trebaju biti u gradu i doprinositi kreativnoj duši grada, dok Shopping centri jednostavno zatruju tu dušu.

♦ Koliko je vremena i energije potrebno dnevno posvetiti uspješnosti branda poput Hippy Gardena?

Imam taj blagoslov da sam izabrala u životu raditi ono što mi je ljubav i jednostavno živim ono što radim i jednostavno su mi dan i noć tome posvećeni.
I jednostavno mislim da je to najveći luksuz, raditi ono što voliš i od toga lijepo živjeti.

hippy001

♦ Koliki je zapravo poslovni izazov kreirati ali i održavati modni biznis u nezavidnim hrvatskim „kriznim“ uvjetima?

– 
Hrvatski uvjeti ne postoje. Grozni su. Zapravo primitivni, a moramo se otrgnuti, sagledati stvari sa strane i ne dozvoliti da nas ti primitivni uvjeti koče.
Mislim da bi se suviše zaplela u pokušaju pronalaženja pravog odgovora na ovo pitanje.
Ostaje nam samo stvarati svoj život, svoj dan i truditi se imati vjere i pouzdanja u ono što radimo i vjerovati da ćemo ići pravim putem.

♦ Po tebi, koji značaj trenutno ima modna industrija u Hrvatskoj, a koji bi trebala imati?

Poput svake industrije u Hrvatskoj- nema značaja. Hrvatska više nema tekstilnu industriju i ona je potpuno slomljena. I svi mi koji stvaramo hrvatsku modu zapravo smo neki mali revolucionari koji se bave ponovnim oživljavanjem hrvatske mode. A
li, ostali smo tek na malim pogonima i malenim ponaosobnim ulaganjima i malim manufakturama, a  to nije nešto što bi mogli nazivati industrijom.

Hippy Garden – Francuski paviljon. 13.05.2016. Photo by Deyan Baric

♦ Svoju kreativnost i iskorak izvan konvencionalnog otkrila si nam na odličnoj, i za naše prostore, uistinu iznimnoj reviji održanoj u Umjetničkom paviljonu povodom 15. godišnjice Hippy Gardena. Kako je došlo to te suradnje između mode i umjetnosti?!

– Modu i umjetnost je nemoguće razdvojiti kao dio istok kreativnog svijeta. Puno pažnje posvećujemo tome kako prikazati ljudima reviju i približiti im način kako ja vidim taj svijet.
Zato mi je važno to napraviti konkretno, temeljito i predano sto posto. Revija je samo jedan od segmenta ukupne atmosfere koju želim prikazati.
Mjesto gdje svi moji gosti imaju stvarnu priliku uči u moj svijet i gdje imam priliku prenijeti emociju na same gledatelje.
Zbog toga su nam imperativ samostalne revije, jer za to ne bi bili u stanju kada bi bili tek dio neke mase poput nekog Fashion week-a, gdje taj željeni osobni pristup nužno izgubi na snazi.

hipidarkrevija-3-of-6

♦ Jedno od posljednjih modnih iznenađenja Hippy Garden nam je upriličio u jedinstvenoj modnoj izložbi u zagrebačkoj Gliptoteci. Gdje i kako zapravo nastaju ideje o uvijek inovativnim i za naše pojmove vrlo ambicioznim i neuobičajenim  načinima promocije?

Znam da ne prikazujem modu na konvencionalan način i da time odmah mičemo jedan dio publike od sebe. Ali već kad radim ovo što volim, odlučila sam prikazivati modu na sebi poseban način.
Ono što smo započeli u Umjetničkom paviljonu imalo je svoj nastavak u Gliptoteci i slijedi sada nastavak kojim spajamo kontinuitet te priče koja nas čini različitima.

hippy003

♦ Koliko vam je važno biti uvijek inovativan i pomicati granice u tom segmentu?

– Strah je najgori element i najveća glupost koju činimo. Kreativni svemir je nepregledan a mi se bojimo svoje ideje staviti u stvarnost. Granice ne postoje, stvar je samo u tome koliko smo sebi odredili granice.
Bojimo se da ono što zamislimo neće biti dovoljno dobro. Na sreću taj element je kod mene izostavljen.
A poanta je usuditi se inovativnim pristupom ne samo prema modi, nego i prema življenju i stvaranju.

♦ Modne instalacije i predstavljanja Hippy Gardena, ponekad su posebno naporna za mlade cure, modele koje nose revije. Međutim, one ne doživljavaju Hippy Garden evente kao uobičajeni posao i unatoč naporima uvijek imaju puno riječi hvale i poštovanja za tebe. Kakav je tvoj odnos sa njima?

To je lijepo čuti. Kroz moje revije tijekom godina prošao je veliki broj cura s kojima surađujem i koje poštujem upravo zbog toga što uspijevaju prenijeti dio energije i onoga što sam htjela prikazati, a da i dalje ostaju ono što one jesu.
Upravo to poštujem i cijenim i zato valjda imamo taj neki lijepi odnos.

hippy004

♦ Uz pažnju prema vizualnoj prezentaciji kolekcija za Hippy Garden su vezane i odlične fotografije važne za cjelokupni dojam. Kako pristupaš tom dijelu promocije ?

-Radim s ljudima s kojima se mogu povezati. Fotografije, glazba, mirisi, vizuali, sve ima svoju priču.
Najčešće radim sa Šimom Eškinjom.  I kada radimo i spojimo se ne postoji vrijeme, nismo gladni, žedni, i na kraju iz te energije izađu odlične fotografije.
Ne znam to objasniti, ali ta energija postoji i vidljiva je u finalu na fotografijama.

Hippy Garden – Francuski paviljon. 13.05.2016. Photo by Deyan Baric

♦ Nedavno ste predstavili i svoju kolekciju prirodnih kozmetičkih proizvoda. O čemu se točno radi i što takav odmak znači za brand ?

– Mi smo ušli u bio kozmetiku što je puno teže i kompliciranije i rijetko tko je ušao kod nas u taj segment, i zbog toga smo naišli na veliko čuđenje.
Kao Hippy Garden se nismo ograničili u ničemu i logično nam je imati još neke segmente.  Moda ima svoj način življenja i omogućuje nam da budemo kreativni i u nekim drugim sferama.

 

hippy007

♦ Što nam još uzbudljivogHippy Garden priprema u skorijoj budućnosti?

– Ono čega se držim, činjenica je da nemam planova. Upravo možete vidjeti nešto što smo davno skombinirali kao dio naše priče.
U poslovnom svijetu nikom ne bi bilo normalno da čuje kako kažem da nemam planova, jednostavno realiziramo zamisli, bez čvrstih okvira koji bi nas ograničavali.

 
hipidarkrevija-6-of-6


HIPPY GARDEN
Masarykova ul. 5, 10000, Zagreb
http://www.hippygarden.net/

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

UK SUBS

Punk fešta povodom 40. obljetnice uz britanske veterane UK. Subs Zagrebački klub Boogaloo  ugostio je ponovno Londonske punk rock legende U.K. Subs. Uz obilježavanje 40. obljetnice ...