FujiFilm X-T2 – šarmer ozbiljnih namjera

0
Share Button

FujiFilm X-T1, bio je značajan hit na fotografskom, a posebno mu domaćem – japanskom tržištu. Za X-T2, Fuji tvrdi kako proživljavaju slatke probleme u vidu prevelike potražnje, s obzirom koliko aparata stignu proslijediti na tržište. Čime je to toliku pažnju zaslužio ovaj fotografski eye-candy, otkriti ćemo vam u recenziji koja slijedi…

Novi Fujifilm X-T2 fotoaparat izgleda vrlo slično kao i njegov prethodnik X-T1. I dalje se radi o prekrasno dizajniranom malenom mirrorless digitalcu.
Stiliziranom aparatu koji će privući i one starije amatere i fotografske zaljubljenike svojim retro izgledom ali i ugođajem fotografiranja.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Međutim od prethodnika se razlikuje u tek par malenih, ali vrlo značajnih razlika.

Novosti. Malene ali značajne

Jedna od njih je Zakretni stražnji zaslon.
Nažalost pozadinski „ekran“ ne posjeduje onu fleksibilnost kakvu nalazimo recimo na Canonu, već je više baziran na sonyevom principu. Dakle, tek je djelomično zakretan. Ne onoliko koliko bi vam bili potrebno za snimanje „selfija“.
Ali kakva god pokretljivost, više je no dobrodošla kod svih onih koji preferiraju i snimanje videa.

fuji-x-t2_back

Novost je i pomak sa strane, namijenjen za snimanje portreta. Samo vas molimo, nemojte na taj način snimati i video.
Ovo ipak nije mobitel, iako je vlasnicima mobitela teško objasniti koliko je glupo snimanje videa u portretom položaju, jer, čak im niti televizori kod kuće nisu tako postavljeni.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Drugi sitni detalj je  maleni joystic postavljen uz stražnje gumbiće.
Detalj od kojeg Canonovi EOS-i već desetljećima profitiraju. Joystick će tako i na X-T2 biti odličan pomoćnik za brzo prebacivanje fokusnih točaka na stražnjem zaslonu, ali i za brže snalaženje kroz postavke izbornika. Naročito ukoliko spomenemo tužnu činjenicu kako stražnji zaslon nije osjetljiv na dodir.
One značajnije promjene nalaze se unutar samog aparata.

24 MP senzor

Senzor je povećan, s 16 megapikselnog standarda za mirorless fotoaparate, koji se nalazio u XT-1, na 24 mp APS-C CMOS senzor . Znači “maleni” mirrorless dobio je snagu konkurentnih DSLR-ova (poput Canona 80D ili Nikon D3400).
I to je odlična vijest.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Snažniji APS-C senzor omogućava oštrije fotografije i pruža veću slobodu naknadnog „kropanja“ fotografija i koncentriranja kadra na zanimljive detalje, a da se pritom ne gubi suviše na kvaliteti.
Nije potrebno stoga, brinuti hoće li fotografija biti dovoljno velika, čak i za velike ispise, pošto su im dimenzije oko 6000×4000 piksela.
I kako Fuji tvrdi, novi 24.3MP X-Trans CMOS III senzor uz X-Processor Pro, obrađuju duplo brže fotografije od prethodnika, bez obzira na povećan broj megapiksela. Nećemo pritom niti zanemariti poduplanu brzinu okidanja koja je porasla na profesionalnijih 1/8000.

4K video

Uz novi senzor, novost su i video mogućnosti. Iako nam Fuji do sada nije bio poznat po videu, Fujifilm X-T2 ima mogućnost snimanja 4K videa. Jedini problem kod 4K videa pri snimanju s Fujifilm X-T2, kadrovi neće moći trajati više od 10 minuta.
Dakle očito neće biti pouzdan ukoliko iz nekog razloga želite snimati 4K video vjenčanja ili intervjue, pa su vam potrebni dugački kontinuirani kadrovi.
Spomenuti ćemo i kako mikrofon utor nije izostavljan, ali na samom fotoaparatu nedostaje utor za slušalice.
Iako je 4K video očekivano prekrasan, nemojte zaboraviti kako Fujifilm X-T2 u sebi ima malenu, odnosno vrlo sićušnu bateriju. Osim što će se brzo potrošiti, njeno zagrijavanje glavni je razlog ograničenosti video snimanja.

Battery Grip

Baterijski grip, dodatak je koji treba posebno platiti, kako biste ga dodali na aparat. Ali ukoliko izdvojite dodatan novac za baterijski grip, sigurno nećete zažaliti.
U njega dolaze još dvije dodatne baterije. Uz baterijski grip s ukupno 3 baterije na  raspolaganju, aparatu će video mogućnosti biti povećane na 30 minuta za 4K kadrove.  Kao što smo rekli, baterije su vrlo malene, ali će značajno povećati autonomiju fotoaparata (da, za 3 puta).
A to je dosta značajno ukoliko se prisjetimo da jedna baterija izdrži tek nešto više od tristotinjak okidanja, što je uz tri baterije sasvim ok i najvažnije, neće značajno povećati težinu aparata.

Aparat ne koristi sve tri baterije odjednom, nego će ih prazniti jednu po jednu, tako da i tu možete profitirati, ukoliko odlučite puniti pojedine baterije, koje zbog svoje veličine to obave vrlo brzo.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

I na gripu dolazi još i utor za slušalice, koji je na samom aparatu izostavljen.

Osim što uz grip aparat odlično leži u ruci i kada ga nosite i pri fotografiranju, te dvije dodatne baterije povećati će brzinu snimanja sa sporih 5 slika u sekundi , do sportski vrlo iskoristivih 11 slika u sekundi.

Duble SD

Veća brzina aparata i 4K video mogućnosti, dodale su ovom aparatu i još dvije nužne izmjene.
Jedna od uvijek poželjnih mogućnosti odnosi se na dupli utor za SD kartice.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Dakle uz dvije SD kartice, neće vam nužno porasti kreativnost ali će vam značajno porasti jednostavnost i ležernost pri korištenju aparata. Bilo da na jednu karticu spremate RAW-ove dok druga bilježi JPEG fotografije ili se na drugoj spremaju video snimke.

USB 3.0 i WiFi

Uz 4K video, očekivano dolazi i USB 3.0 priključak. S obzirom na brzinu prijenosa podataka pozdravljamo ga, ne samo za 4K video nego i za prijenos sve većih fotografija.

Iako mu „nedostaje“ GPS , X-T2 može na jednostavan način povlačiti geografske kordinate iz Vašeg mobitela i pridodati ih svakoj fotografiji, spajajući se na mobitel  Wi-Fi vezom.
A kako je Fujifilm X-T2 relativno maleni foto aparat, s obzirom na puno deblje i teže DSLR kolege, tu prednost će znati iskoristiti videografi, naročito uz mogućnosti daljinskog wi-fi upravljanja aparatom pomoću pametnih telefona.

Anatomija i ugođaj snimanja

Već i bez dodatnog gripa, Fujifilm X-T2 odlično leži u ruci, malo izražajnija stražnja izbočina za palac i izražajniji prednji grip koji se naknadno idilično nadovezuje na dodatni baterijski grip, učiniti će ovaj aparat nesmetanim produžetkom vaše ruke.
Škljocanje je ugodno i ne previše nametljivo. Potpunoj kontroli nad fotografijama, informacijama o postavkama i kadrom jednako je posvećena pažnja na stražnjem zaslonu kao i u središnje postavljenom digitalnom tražilu.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Neke će prekrasni dizajn zakretnih retro kotačića kojima određujemo ISO vrijednosti i brzinu okidanja oduševiti, dok će većini biti malo naporni. Iako sada imaju posebnu – gumbić kočnicu i dalje je nekako jednostavnije ignorirati ih staviti na automatiku ili prilagodljive postavke i mijenjati ih- digitalno.
Da smatramo da su vizualno totalno cool, ali praktično su više šminka, zbunjujuća za upotrebu u digitalno doba.

Test of Fujifil X-T2 by Deyan Barić @ www.dominionart.com magazine. Model: Mirna Radic

Fujifilm X-T2 isprobali smo i u studiju, uz studijsku rasvjetu. Iako smo uspjeli dobiti fotografije zadovoljavajuće kvalitete, nismo baš pretjerano zadovoljni brzinom odaziva i izoštravanja u studiju. Bez obzira na sav entuzijazam oko mogućnosti kojim nas X-T2 želi impresionirati, studijska fotografije očito je i dalje domena ozbiljnijih DSLR-fotoaparata.


 


Dnevne fotografije

Vani, pri dnevnom svjetlu  i dovoljno sunca, priča je potpuno drugačija. Iako je već danas teško uopće pronaći loš aparat koji ne bi bio dostojan zadatku pri idealnim uvjetima sunčanog dana, Fujifilm X-T2 ovdje pridodaje užitak fotografiranje odličnim fotografijama.

Kako i lijep sunčani dan ima svojih zamki, isprobali smo mogućnosti i na kontrastnim prizorima, gdje X-T2 nije imao naročitih problema očuvati informacije na slici i ne otići suviše u krajnost čuvajući vidljivost kako u svijetlim dijelovima tako i u sjenama.

Zaljubljenike u fotografiju mogao bi razveseliti i nostalgičan štih predefinirani presetsa i načina snimanje kojim ovaj aparat evocira ugođaje nekadašnjih FUJI filmova.

Test of Fujifil X-T2 by Deyan Barić @ www.dominionart.com magazine

Tako su nam na izboru lak nekoliko postavke crno bijelog filma ali i zanimljive postavke fotografija u boji.
U ekstremno sunčanom danu, definitivno nas je najviše zabavljala postavka „toy camera“.


Galerija dnevnih fotografija Fujifilm X-T2 


Hibridni sustav auto fokusa u takvim uvjetima neće imati problema. Briljirati će i pri zahtjevnijim scenama s praćenjem objekta. Ali tada je potrebno i zaviriti malo u izbornik, koji će naprednije korisnike nagraditi preciznim mogućnostima dodatnih podešavanja auto fokusnog sistema. Tako neće biti problem potpuno iskorištavanje svih 325 auto fokusnih točaka, odnosno središnjih 169 koji nude faznu detekciju pomaka.

ISO –ljepota osjetljivosti

 

Test ISO osjetljivosti ISO 800 – ISO 25 600


Noćne fotografije, poseban su užitak i priča za sebe.
Da Sony zna svoj posao oko usavršavanja sustava ključnih komponenti fotoaparata, dokazuje i njihov mirorless Sony Alpha a6300.
I njega, kao Fujifilm X-T2  krasti identična količina od 24 megapiksela smještenih na APS-C CMOS senzoru.
Međutim ono po čemu je Fujifilm poseban i na što su u FUJI-u posebno ponosni unutar svoje X serije, pomni je raspored RGB piksela na senzoru. Upravo to u konačnici doprinosi iznimno kvalitetnim fotografijama velike efektivne razlučivosti i izostanka i najmanjeg moirea.

Iako smo navikli  kako APS-C senzor nema što tražiti na vrijednostima iznad ISO 1000 -1600, senzor u Fujifilm X-T2 ne obazire se na takove zakone fizike.
U galerijama uz tekst možete razgledati noćne snimke i fotografije kojima kao da nije važno jesu li snimljene u vrijednostima do visokih ISO 2500 ili pak do impresivnih ISO 6400.
Fotografije su žive, pune boja i bez napadnog šuma, unatoč opskurnim svjetlosnim uvjetima i nezahvalnoj uličnoj rasvjeti.

Kako je aparat prvenstveno namijenjen korisnicima koji žele kvalitetne fotografije, sada i odmah, odlučite li poći i korak dalje ka krajnosti, procesor će odlično izbalansirati redukciju šuma na JPEG fotografijama, umanjujući vidljivost šuma uistinu odličnim algoritmom.

fuji-x-t2_25600iso

Kako je aparat prvenstveno namijenjen korisnicima koji žele kvalitetne fotografije, sada i odmah, procesor će renderirati odlične snimke umanjujući vidljivost šuma uistinu odličnim algoritmom.
Šum će ipak biti realno vidljiv na RAW fotografijama namijenjenim iskusnijim i ambicioznijim korisnicima, koji će tada uz programe poput Adobe Lightrooma moći iz njih izvući maksimum.


Ljepota noći velegrada, osjetljivost do ISO 2500


Stoga, čak i u uvjetima stvarno opskurnog svjetla, nezahvalne žućkaste ulične rasvjete i fotografije na vrtoglavo visokim ISO vrijednostima imati će svoju- vrijednost.
Naročito ukoliko ih tek želite podijeliti u manjim formatima društvenih mreža.

S druge strane, fotografije do ( i dalje vrlo visokih) ISO 6400 sasvim su iskoristive, a šum se manifestira tek kao zrnatost.


 

Fuji FILM – 3200- 6400 ISO


 

Kome je Fujifilm X-T2 namijenjen?

Pa, prvenstveno svima onima  koji žele preporuku uz tvrdnju poput: „Ne treba mi profesionalni i skupi fotoaparat, ali želim neki ozbiljni s kojim mogu raditi lijepe fotografije automatski, ali ako želim mogu sve podesiti manualno, učiti i dodavati si objektive po potrebi.“

Ukoliko dodamo još činjenicu o cool retro izgledu uz otpornost na atmosferske prilike, Fujifilm X-T2 trebao bi zadovoljiti sve fotografske entuzijaste i zaljubljenike u fotografiju. Snimanje 4K videa dodatan je bonus koji će prepoznati svi koji trebaju pouzdanu kameru manjih dimenzija.

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2, photo by: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Fujifilm X-T2 odlično balansira u domeni svojih mogućnosti i ponude. Početnicima nudi inteligentno okrilje automatike, dok će zahtjevniji korisnici pronaći mnoge mogućnosti koje će oduševiti i profesionalce.
Naravno možemo mu zamjeriti ograničenost pomaka stražnjeg zaslona bez osjetljivosti na dodir i kratkotrajnu malenu bateriju. Ali ugođaj fotografiranja i u finalu iznimna kvaliteta fotografije lako će poklopiti i te argumente.

Stoga nakon par dana druženja s ovim neodoljivim šarmerom, Fujifilm X-T2 možemo i najtoplije preporučiti svim povremenim zaljubljenicima u fotografiju. Ali i onim ozbiljnijim uz obavezan dodatak baterijskog gripa s kojim uz dobar izbor objektiva ovaj zgodan mališan postaje prava fotografska zvjerčica!


  • 24.3MP APS-C X-Trans CMOS III senzor
  • X-Procesor Pro Engine
  • 0″ 1.04m-Dot 3-Way – zakretni LCD zaslon
  • UHD 4K Video
  • Wi-Fi
  • 325-točke auto fokusnog sistema
  • do  8 slika u sekundi i ISO 51200

Fujifilm X-T2 ustupio: www.bratulic.com


 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Dubioza Kolektiv u Areni

U Prepunoj zagrebačkoj Areni, Dubioza Kolektiv rasturili su s koncertom prepunom dobre energije Pa iako je još početkom godine koncert bio najavljivan za Dom Sportova, ...