Njujorški život u podzemlju

0
Share Button

O zanimljivom i opasnom podzemlju New Yorka napisani su brojni romani i snimljeni filmovi. U kultnim „Ratnicima podzemlja“ (The Warriors) upustili smo se u opasnu avanturu od zloglasnog Bronxa, duž Manhattana, pa sve do Coney Islanda. Međutim, u velikoj Jabuci možemo pronaći i neko sasvim drugačije, neodoljivo i zabavno podzemlje.

Bez obzira na kultni status bezvremenskog hita  Waltera Hilla i neponovljivih The Wariorsa, New York – kao doslovno prva svjetska metropola, te meka za mnogobrojne gomile turista, danas je vrlo ugodan i siguran grad.

No dobro, zanemariti ćemo legendarni Bronx ovom prilikom i vjerovati teškometalnim Australcima AC/DC i njihovoj pjesmi: „Safe In New York City“.
No, Njujorčani ne bježe od svoje povijesti ma kakva ona bila.
Kaotičan život uz njujorške bande odlično  je portretirao i Martin Scorsese u svojoj impresivnoj posveti New Yorku u razdoblju građanskog rata filmom „Gangs of New York“.

nysub8-5-of-16

I ako ste se već do sada počeli pitati u kakvoj je svezi podzemlje i burna, nerijetko nasilna njujorška povijest, vrlo brzo ćemo odgovoriti na ta pitanja.
Naime, kako svaka prava metropola posjeduje i Metro – kao idealno prijevozno sredstvo, tako se i New York može pohvaliti uistinu iznimnim spletom podzemnih tunela.
Kako čekanje brzih podzemnih vlakova duž Manhattanskih tunela ne bi bilo tumorno i dosadno, NYC subways potrudili su se uz pomoć raznih umjetnika urediti i ukrasiti podzemne čekaonice.
Stoga se u zadnjih petnaestak godina više i ne treba čuditi ako se nađete u podzemnoj stanici ispod prirodoslovnog muzeja okruženi muralima kitova, mamuta ali i kosturima prethistorijskih beštija ili vas oko 50. ulice zateknu prizori iz pustolovina Alise iz zemlje čudesa.

Međutim, od svih njih, svakako su najzanimljiviji mali ljudi koji stanuju u podzemlju oko 14 ulice i 8. avenije, a instalacijsko su djelo umjetnika Toma Otternessa.
Zovu se jednostavno „Life Underground“ ili život u podzemlju i sastoje se od gotovo stotinu malenih brončanih skulptura, doslovno razasutih duž podzemne stanice.
Gledaju vas sa stropova, vire s podova i iza stupova, dijele prostor, pa čak i klupe čekaonica sa svim ostalim prolaznicima i putnicima.
Na satiričan način neodoljivo prikazuju život užurbanog New Yorka. Portretiraju utrku za srećom, za novcem za ljubavlju. Prikazuju na tako neodoljiv način, kako svakodnevni život, tako i kritiku povijesti, pa čak i urbane legende.

nysub8-3-of-16

Da, među životopisnim čovječuljcima pronaći ćemo i radnike i birokraciju, kao i policajce ali i gologuze radikale. Očitati ćemo kritiku klasnih razlika i društvenih pitanja, pa čak naletjeti i na urbane legende poput aligatora iz kanalizacije.
Među životopisnim likovima, oni upućeniji prepoznati će i zloglasnog njujorškog gradonačelnika Williama ‘Boss’ Tweeda.

Odlično filmski portretiranog i u „Bandama New Yorka“, a danas poznatog kao karikaturu s vrećom novca umjesto glave.

Boss Tweed, postao je sinonim za nezasitnu političku pljačku i korupciju čiji sumnjivi kriminalni poslovni potezi podsjećaju na neke i danas aktualne hrvatske lokalne šerife. Šteta što baš ništa ne učimo od povijesti.

nysub8-10-of-16

Bez obzira o koliko ozbiljnim temama progovaraju ovi čovječuljci, njihov šarm je toliko simpatičan da je i sam autor Tom Otterness ostao iznenađen činjenicom koliko su i kako brzo postali omiljeni i to ne samo od strane Njujorčana.  Iako je rad postavljen 2002. godine, Otterness je izjavio kako mu je za realizaciju trebalo skoro deset godina i da je u konačnici napravio i do pet puta više malenih skulptura nego što mu je u početku naručeno i plaćeno.

„Jednostavno sam se unio u taj posao, radio i ulagao i više nego što su me platili, sve dok me napokon moja žena nije zaustavila“…

 

nysub8-4-of-16

Maleni stanovnici stanice podzemne željeznice 14 ulice i 8. avenije, postali su tako neraskidivi dio New Yorka i njegove urbane kulture.
I dok vas u isti tren ignoriraju baveći se svojim poslom u svojemu svijetu, već na sljedećem koraku se pletu i korespondiraju s našom svakodnevicom miješajući se s užurbanim putnicima. Ovo je svakako jedna od stanica podzemlje željeznice gdje za tmurnih dana Njujorčani, pa čak i sam autor, vole izaći i prošetati – tek toliko da im se vrati osmijeh na lice.

…A nebrojeni turisti koji se i sasvim slučajno zateknu ovdje, jednostavno će zaboraviti na vrijeme i vlastitu žurbu, te tako sasvim nehajno propustiti i par vlakova prije nego što smognu snage vratiti se iz svijeta malih brončanih zafrkanata u ovaj naš svakidašnji.

 

 

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

4K video i sav taj Jazz

Uz Panasonicov GH4, 4K video je postao dostupan svima, njime smo snimili ULTRA HD video kojeg možete pogledati čak i pri velikoj 4K rezoluciji S obzirom da ...