Dead Kennedys -Bogaloo

0
Share Button

U prepunom Boogaloo uživali smo u pravom PUNK festivalu okrunjenom nastupom legendarnih Dead Kennedysa

Nekako i van očekivanja, Zagrebački Boogaloo klub bio je dupke pun publikom najrazličitije dobi. Kako onima koji su uz Punk odrastali tako i nekim novim klincima koji kroz vlastiti tinejđerski bunt PUNK tek otkrivaju.

foto-201-of-3

EXODUS, Zagreb

Bogati PUNK program počeo već u matinejom terminu žestokom svirkom koju je otvorio  stvarno dobar domaćim EXODUS, a zatim preuzeo odličan beogradski HC punk VOX POPULI.
Niz su nastavili  vinkovački POGREB X, inače prvi band legendarnog Satana Panonskog.
Uvodni dio ovog PUNK festivala začinile su i cure iz feminističkog post punk benda. Londončanke okupljene pod imenom PETROL GIRLS.

Međutim, sat prije ponoći napokon smo dočekali i PUNK atrakciju zbog koje se Boogaloo i tako dobro popunio.
Nakon mlađih  punk snaga koje su pozornicom prodefilirale upotpunjene majicama provokativnih poruka, neizostavnim rokezicama i sličnim frizurama uz ostalu vizualnu punk insigniju, pozornicu su zauzeli … ono što bi ameri diplomatski kategorizirali kao „senior citizens“.

foto-202-of-3

VOX POPULI, Beograd

Međutim, prevarili bi se kad bi od njih očekivali i penzionerski ugođaj.
Mi, neki koji se opasno približavamo njihovoj dobi i dalje žalimo za prvim vokalom koji je upotpunjavao legendarni Jello Biafra, a čiji smo nastup također mogli vidjeti prije koju godinu ovdje u Boogaloou.
Međutim, Kennedysi su do sada izmijenili dovoljno vokala dok očito Ron “Skip” Greer nije sjeo na to mjesto i moramo priznati, vrlo dobro se snalazi u ulozi.

Za razliku od bunovnih mladih pankera i pankerica koji su nam se predstavili u predgrupama i iz čijih pjesama možemo iščitati pomalo infantilne i već izlizane poruke tipa: „sistem je smeće, ništa nam ne valja i mi smo tu kao glas pobune“.
Dead Kennedys uporno šibaju drugačiji i uspješniji pristup koji je  obilježio njihov dugogodišnji stil priskrbivši im popularnost daleko van uskih supkulturnih krugova.

PUNK je vatrena voda s porukom

Još na svojim početcima, kao band drugog vala punka, uspjeli su pankerski bunt uspješno ukomponirati uz popularne surf ritmove, pa kasnije i poput THE CLASH-a koketirati i s drugim -klasičnijim žanrovima i HC energijom. Barem u smislu glazbe, ali ostajući oštri u punk izričaju i poruci. I to, do te mjere da su tadašnjeg guvernera Kalifornije putem svoje pjesme javno prozvali nacistom.

foto-203-of-3

PETROL GIRLS, UK

I danas Kennedysi furaju identičnu retoriku. Njihov bunt nije izričit, tup i jednosmjeran u svom izričaju i poruci, već se dobrano nosi, kako na surf melodiji, tako i na neizostavnom sarkazmu.

Ron “Skip” Greer sasvim dobro zna kako „Amerika“ i dalje kroji život ostatku planete i što god Ameri napravili, mi samo slijedimo.
Iako se našalio kako je razočaran kada je shvatio da nogomet koji Hrvati toliko vole, nije američki Football, već ono što oni nazivaju Soccer – odnosno sport kojim mame upotpunjavanju slobodno vrijeme svojim curicama između poduke iz francuskog i satova violine, sasvim je sigurno da i mi plešemo kako Amerika svira.

Uz pjesmu „Kill the poor“ objasnio nam je da će i na nas utjecati činjenica tko će i kako učiniti Ameriku „great again“ na njihovim predstojećim izborima.

A nama je i to sasvim jasno. Kao malena zemlja, žrtva lopovluka tranzicije i jeftina robovska snaga neoliberalno kapitalizmu i sami strepimo od varijacija tečaja dolara i globalnih potresa s Njujorške burze.
Poput nedavne krize iz koje se očito tek mi još nismo oporavili.

Stoga treba li čuditi kako u zemlji gladnih gdje se znanje zamjenjuje religijom, tek mi još uvijek sanjamo svoj Američki san i za nas će i dalje vječno biti „California uber alles“.

Dead Kennedys, Boogaloo , Zagreb – 27.10.2016. photo by Deyan Baric © www.dominionart.com

Dead Kennedys, Boogaloo , Zagreb – 27.10.2016. photo by Deyan Baric © www.dominionart.com

A Dead Kennedys su ostali odlična žestoka rasturačina, a godine im se ne osjete dok su na pozornici. Međutim njihov sarkazam i nadrealistički nihilizam sve više blijedi uz političku i ekonomsku zbiljnost svijeta u kojem živimo. Pa iako se u svojim pjesmama oštro dodatku svega, od ekonomije, politike do MP3-a, pomalo tužno i bez obzira na trud, u svijetu gdje je satira postaje sama sebi parodija… djeluju mi sve više tek kako punk verzija Weird Al” Yankovica.
Ali jako dobra – punk verzija!


Galerija Ugođaja s koncerta :


Dead Kennedys  2016.
Boogaloo, Zagreb

Photo: Deyan Baric

band2nd

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Sanja Baljkas: „Secret CATS People“

U Galeriji Kranjčar, na zagrebačkom gornjem gradu, otvorena je jedinstvena izložba fotografija na kojima mačjim modelima društvo prave- ljudi. Fotografkinja i dizajnerica iz Šibenika, Sanja ...