Doctor Strange: magija za odrasle

0
Share Button

Iako ćemo se iz petnih žila truditi nimalo vam ne spojlati film, recimo odmah na početku kako je Doctor Strange uistinu zabavna vizualna vožnja vrijedna vašeg vremena!

Nakon godine pune filmskih očekivanja, od kojih su se mnogi naslovi pokazali kao bolna razočaranja, Marvel izgleda ponovo izlazi kao pobjednik. Za razliku od sramotnog DC-a koji uporno podcjenjuje inteligenciju fanova i publike, Marvel je uspio briljirati još jednim svojim nastavkom isprepletene franšize.

Pa iako nam u novom „Captain America: Civil WAR“ nije zapravo jasno gledamo li pojedinačni film o jednom heroju ili nove Avengerse. S druge strane film je ispao dovoljno zabavan i kvalitetan da nam to nije niti važno.

U svoju, betonom upotporenu franšizu, nakon sa strane financijske isplativosti upitnog „Antman“-a i vrlo neizvjesnih „Guardians of Galaxy”, Marvel nam dokazuje kako je u stanju iz formalina izvaditi i najnevjerojatnije likove i pretvoriti ih u novac. Odnosno odličan utrošak na kino blagajnama.
Stoga je mnoge fanove razveselila i sama najava filma o potpuno drugačijem super heroju pod imenom „Doctor Strange“.

cckqn9vszng6fuwrxp3gja-970-80

Doktor Stephen Vincent Strange ( da, da, Vincent Price bio je uzor za kreiranje lika Dr. Strange-a), nastao je također iz mašte Steve Ditka i neizostavnog Stan Leea početkom šezdesetih godina prošloga nam stoljeća i trebao je tek poslužiti kao popuna sveske stripa junaka  “The Human Torch“.
Iako nije bio kreiran oko ideja nadnaravne snage i moči temeljenih na tehnologiji ili mutacijama, u zori Hippy ere i halucinogenih droga, prihvaćen je odmah prvenstveno od strane starije stripovske publike.

Bez obzira na veliku stripovsku popularnost (u USA, dakako) magični je doktor, do sada doživio tek jednu značajniju filmsku inkarnaciju 1978. godine, dok je pokušaj iz 1992. izgubio autorska prava na ime.
U animiranom svijetu, nerijetko je bio gost kako u računalnim igrama i u animiranim filmovima, ali samostalno valja spomenuti tak onaj iz 2007. dok je svježiji u kojem se spetlja sa HULK-om daleko ispod kapaciteta ovog lika.

Ideja o značajnijem filmu o ovom liku javlja se periodično od sredine osamdesetih, a Marvel ideju počinje ozbiljnije razmatrati tek prije šest godina, iako je Paramount Pictures uspio ostvariti prava još prije cijelog desetljeća.
No napokon u 2016.-toj na velikim kino ekranima Benedict Cumberbatch utjelovljuje čudnovatog doktora pod redateljskom palicom Scotta Derricksona . Scenarista i redatelja kojeg pak najbolje pamtimo po povremenim horrorima i jednom većem SF remejku ( The Day the Earth Stood Still).

58189a475ac57-image

Pa iako je tematika sasvim drugačija od one kakvu posjeduju junaci Avengersa, osim doduše možda Thora, Derrickson se odlično snašao u Marvelovom svemiru.

Sam film ne odstupa od zadanog obrasca ozbiljne priče i odličnog balansa između bedastog i sarkastičnog humora.
Također fanovi neće ostati zakinuti niti za brojne reference na pop kulturu, isprepletenost Marvelova svijeta i neizostavne easter eggove.

Mada smo se poslije već prvog  trailera (nakon  „Suicide squad-a” razočaranja, sasvim opravdano) iskreno plašili da film neće biti tek dosadni rip off „Inception“-a, priznajemo da nas nije nimalo razočarao.
Sama magija u filmu uglavnom je vizualna, a efekti su ovdje prvenstveno samo sebi svrha, ne tek CGI preseravanje. Ponegdje će nas podsjećati na Matrix, a ponegdje na „Odiseju u svemiru“ i sasvim su jasne iluzije na Pink Floyd i Dark side of the Moon.
Iako je dakako sveee računalno generirana grafika, kao jedini način prikazivanja ovog uistinu tripy i čudnog svijeta.
Na sreću, bez obzira što se na momente čini kao da gledamo starijeg Harry Pottera (ili barem HP-a za starije) čarolije se ne manifestiranju izgovaranjem blebetavih fraza, pa djeluju bedasto tek na koji djelić sekunde. Možda i kraće od kameo pojave Stana Lee-a.
Kada već spojlamo očigledno – obratite pažnju na knjigu koju u svojem kratkom pojavljivanju drži Stan Lee.

 

Marvel's DOCTOR STRANGE L to R: The Ancient One (Tilda Swinton) and Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) Photo Credit: Film Frame ©2016 Marvel. All Rights Reserved.

 

Sama priča o Doktoru Strangeu, preuzeta je iz raznih varijacija stripa, ali prati barem onu njegovu srž ili osnovu.

Dakle Stephen Strange, vrsni je neurokirurg, koji svoje odlike iznimne stručnosti, natprosječne inteligencije i fotografskog pamćenja upotpunjuje pretjeranim egoizmom i arogancijom.
Dakle u neku ruku Tony Stark u bolničkoj kuti.
Ili što se tiče Benedicta Cumberbatcha, spoj doktora Housea i Sherlocka Holmesa. Vrlo, vrlo funkcionalni sociopat.

doctor-strange-comic-shop

Kada u automobilskoj nesreći jedva izvuče živu glavu, otkriva kako je kronično oštetio živce na rukama, te ostaje bez jednog od svojih osnovnih alata za rad.
I tu naša priča zapravo i započinje, a dobri doktor mora pronaći način da svojim intelektom zamjeni izgubljene ruke… i pronađe novoga sebe.  Idilično. Na sreću ovaj puta bez klišeja o poginulim roditeljima i slično…

Za ostatak izgradnje ovoga lika u njegovoj „origin story“ morati ćete ipak sami pogledati film, ukoliko niste poznavatelj stripova.
Mi ćemo spomenuti tek kako su likovi vrlo dobro razrađeni, iako nažalost kao i uvijek imamo odlične i karizmatične glumce u ulogama negativaca, ali ponovo uz nedostatak jasne motivacije.
Znači ponovo odlični glumci tek kao potrošni likovi kojih ćemo se uskoro teško sjećati.

Nije baš da tražimo Jockera, ali daj, potrudite se napokon malo. I mora li univerzalni zlikovac baš uvijek biti neka CGI kreatura, oblak , prašina, ..ili slična glupost?!

Poznavaoci stripa, zamijetiti će kako je i The Ancient One, ovdje zapravo ženski lik utjelovljen u odličnoj Tildi Swinton.
Nemamo ništa protiv s takovim odstupanjem od originala, iako nam je žao što ju zbog očigledne sudbine lika nećemo gledati još.
Tilda se u ulozi snašla odlično i drago nam je  da nisu prihvaćene opcije s kojima bi ovaj lik utjelovili Ken Watanabe (tko bi ga razumio) ili pak Morgan Freeman (respekt, ali ne!)

 

doctor-strange-tilda-swinton-ancient-one-interview

Ali, ako sumiramo, nije li to zapravo ustupak, Amerikancima prevažnom postotku kineske publike? Pa očito je upravo radi toga Tibet postao tek Kamar-Taj, mjesto na Himalaji, a vječni Tibetanac transformiran u besmrtnu bjelkinju keltskoga porijekla.

Kako vam nebi dalje nagrizali samostalno otkrivanje filma, spomenuti ćemo kako smo doista uživali u ovoj uzbudljivoj halucinogenoj vožnji koja tek uspori na momentima gdje nam likovi očito nužno moraju objasniti kako stvari zapravo funkcioniraju.

Pošto se radi o Marvelu, ukoliko se odlučite za odlazak u kino otkriti ćemo vam još samo da vas očekuju čak dvije after credits scene, a doctora Strangea ćemo uskoro vidjeti, možda već sljedeće godine u Thor: Ragnarok (2017.) ili definitivno u  nadolazećem dvodijelnom Avengers: Infinity War.(2018-19.)
Da biti će zanimljivo vidjeti Strangea uz Iron Man – Starka.
I ovo je film s kojim vam neće biti žao izabrati 3D verziju!

 

 

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Spider-Man: Homecoming

Petnaest godina od prvog većeg pojavljivanja na filmskom platnu Spider-Man je ponovo s nama, sada napokon u naručju Marvela. Urnebesno zabavan! Uspjeh najnovijeg Spider-Mana bio ...