Ceremonija opuštanja uz kineski čaj

0
Share Button

Hladni jesenski dani u hrvatskoj metropoli nameću se kao odličan razlog za bijeg od sivila pomoću aroma originalnog kineskog čaja.

Svojim ekonomskim boomom u zadnjem desetljeću, Kina je postala sinonim za jeftinu bofl robu, jeftinu radnu snagu i jeftinu dostavu preko e-baya.

Ono što pritom zaboravljamo su stoljeća kineske tradicije i kulture, u povijesti nerijetko daleko ispred zapadnjačkih.
I mi Hrvati oduvijek smo bili zapanjeni ljepotom kineske kulture i tradicije. Bilo da se radi još o prvim bilješkama Marka Pola ili simbolu ljepote kineske aritekturalne tradicije- Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Osim sasvim dovoljno copy/paste Kineskih restorana i sintetičkih fast food „wook by“ inačica, uz mali boom, turistima namijenjenih korejskih restorana – Hrvatska metropola napokon je, ovo ljeto dobila i svoju prvu tradicionalnu kuću čaja.

Jing Yuan Teahouse nalazi se u Ilici 107, dakle iza Britanca, neposredno prije Trga Franje Tuđmana (Francuske Republike), nudeći vam u centru metropole pravo malo zen utočište od gradske vreve i buke.

teahouse-205-of-6

Uz tradicionalne kineske Dumplings-e za glad, možete se opustiti u aromama pravog kineskog čaja.
Valja napomenuti kako okusi koji vas ovdje očekuju, nemaju veze sa ovim mljevenim surogatima na koje smo mi navikli pod pojmom – čaj.

Tradicionalni kineski čaj ne sadrži, u ovom slučaju definitivno suvišne aromatične dodatke, već se sastoji samo i jedino od – čaja.
Stručno osoblje će vam rado preporučiti zeleni, crveni ili već koji čaj, ovisno o vašem raspoloženju, potrebama ili vanjskim vremenskim prilikama.

teahouse-111-of-51

Ukoliko vam je susret s kineskim tradicionalnim čajem potpuna novost, opustite se. Bez panike. Preporučiti baš onaj pravi za vas. Bilo treba li vas razbuditi ili smiriti i oraspoložiti. Onaj koji će vam prijati za lijepog sunčanog dana ili pak onaj koji paše uz tmurno kišno jutro.


VIDEO: Ceremonija Kineskoga Čaja


Za vas smo osim uobičajene galerije fotografija, snimili skraćenu verziju ritala kineskog čaja. Od čajnika s vrućom vodom do, procedure s listićima čaja i samim ispijanjem.
Kineski čaj se ne pije iz velikih šalica na koje smo mi zapadnjaci navikli. Onih za „nacejavanje“.
Naprotiv, doza vruće vode dostatna je za do 4 malene čajne šalice, koja će, jedna po jedna otpuštati gradacije okusa.
Prvo se u šalicu ulije tek vruća voda, pusti da malo odstoji i izlije, kako bi vaš čaj, a i vaše usne dočekala ugodno zagrijana porculanska šalica.
Prvi šalica sadrži onaj prvi susret s okusom čaja, dok u drugoj i trećoj okus postaje intenzivniji, a u posljednjoj već počinje ugodno slabiti.

teahouse-113-of-51

Tada vam čaj dopušta da uživate u njegovoj aromi i nakon što ste ga ispili, pošto ugodna aroma i osjećaj ostaju još dugo u ustima nakon ispijanja tekućine. Definitivno ne kao ono što smo navikli piti kroz filter vrećice.

O Jing Yuan Teahouse – pisali su već mnogi mediji, a mi smo ih prvi put posjetili neposredno na dan otvaranja. Pa ipak pričekali smo pravu jesen, doba kada će Zagrepčani tradicionalno potražiti ovakva ugodna utočišta od gradske vreve i smoga, kako bi se utješili toplim tekućinama.

Neki od komentara koje smo pronašli na raznim portalima tijekom vremena svodili su se na razmišljanja poput: „Zar je lud, zašto Kinez otvara Tea House ovdje. Tu sve propada, a mi tradicionalno ispijamo kave.“

Potpuno krivo. Pravi Zagrepčani,  u pravom duhu Zagreba, ne mare za razne „kaunfland fontane“ i instant kafiće koji se otvaraju i ubrzo nestaju.
Ono što je odavno tradicija samog Zagreba upravo je znatiželja isprepletena s ljubavlju ka isprobavanju novoga i doživljavanju drugih kultura. A upravo je strane utjecaje i kulture, Zagreb kao trgovačko središte i prometno sjecište, odvjeka znao prihvaćati i u njima uživati.
Uostalom na taj način su i gradske kavane postale popularne početkom prošlog stoljeća, uz listanje novina i slušanje tadašnjih novotarija poput – radio uređaja.

Od tada, Zagreb se pretvorio u užurbaniju metropolu i stoga nam je drago kako u njenom samom srcu možemo pronaći ovu kinesku oazu mira i odličnog okusa tradicije.


 Jing Yuan Teahouse
Ilica 107, Zagreb

Fotografije i video: Deyan Barić @ DominionArt studio


studio_editorial

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo: