Odjek Ramonesa

0
Share Button

I malo ljudi može stvoriti gužvu ukoliko s pozornice praši Blitzkrieg Bop uz evergreen zvuk Ramonesa.

Iako su dan prije doslovno rasturili u Beogradu, više zbog neobaviještenosti i slabe promocije nego interesa,  nije se uspjela napuniti dvorana Jedinstvo.
Stoga je koncert iz Velike dvorane Pogona Jedinstvo preseljen na skučenu, oskudnu pozornicu Močvare.

Pa ipak, Marky Ramone i njegov bend proizveli su doslovnu Blitzkrieg atmosferu, u  uvelike intimnijem, klupskom ambijentu. Nekako baš kao u najboljim danima Ramonesa, kada je ovaj legendarni band udarao temelje punka, prije četrdesetak godina u njujorškom klubu CBGB.

Iako su nažalost svi članovi legendarnog benda, osim dakako Marky-a odavno pokojni, energija i glas pjevača , dodatno je pojačala uspomene na Ramonese, te iako ne stasom, ali definitivno glasom posjetila na frontmena Joey Ramonea.

ZAGREB, Croatia, 09.12.2016, Mocvara: Marky Ramone`s Blitzkrieg – photo by Deyan Baric @ www.dominionart.net

Marc Steven Bell u Ramonese je stigao na nagovor njihovog prvotnog bubnjara Tommy Ramonea, koji je palice odlučio zamijeniti poslom menađera benda, te tako postaje Marky Ramone.

Iz Ramonesa uzima pauzu 1983. godine boreći se s ovisnošću o alkoholu, ali se potpuno trijezan – pobjedonosno vrača u band par godina kasnije. Tada Ramonesi  završavaju , komercijalno vrlo uspješni album „Brain Drain“ , proslavljen i radijskim hitom „Pet Sematary”, pisan za filmski adaptaciju istoimene knjige Stevena Kinga.

 

ZAGREB, Croatia, 09.12.2016, Mocvara: Marky Ramone`s Blitzkrieg – photo by Deyan Baric @ www.dominionart.net

Iako su se desetljeće nakon, Ramonesi počeli raspadati, Marky i dalje surađuje na solo projektu Dee Dee Ramonea, ali i s teško bolesnim Joey Ramoneom, snima njegov oproštajni album „Don’t Worry About Me “ uz single „What A Wonderful World“.

ZAGREB, Croatia, 09.12.2016, Mocvara: Marky Ramone`s Blitzkrieg – photo by Deyan Baric @ www.dominionart.net

Marky Ramone 2011. godine dobiva Grammya za životno djelo. I nakon 40 godina kao jedini preživjeli Ramones, ne skriva ponos što je bio glazbenog fenomena koji je inspirirao više bendova od svih ostalih. Osim možda Beatlesa, koji su i neposredni uzrok imena benda.
Međutim, upravo zbog Ramonesa, nastali su bendovi poput Sex Pistolsa i  Clasha, a inspiraciju ovim njujorškim pankerima nikada nisu skrivali niti bandovi među kojima su Nirvana, Metallica, Misfits, Green Day, Red Hot Chilly Papers, pa naravno i domaći Psihomodo Pop, ali i bezbrojni drugi duguju svoje karijere zvuku Ramonesa.

ZAGREB, Croatia, 09.12.2016, Mocvara: Marky Ramone`s Blitzkrieg – photo by Deyan Baric @ www.dominionart.net

Stoga je bio pravi užitak promatrati Markya na bubnjavima uz gotove sve najvažnije pjesme Ramonesa. I wanna be sedated, Pet Sematary, Blitzkrieg Bop, Rockaway beach, Sheena is a punkrocker, Rock n roll highschool … i ovaj puta su u Močvari zvučali brutalno i brzo, baš kako i priliči zvuku Ramonese s tek ponekom pauzom između pjesmama, tek toliko da se na brzinu izgovori „onetwofreefoour“!

I dok nama još uvijek  u glavama odzvanja HEY HO, LET`S GO, vi možete proviriti u dio atmosfere zabilježen u našoj foto galeriji :Marky_Ramone_s_Blitzkrieg

Močvara, Zagreb

Photo: Deyan Baric

band2nd

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Njujorški život u podzemlju

O zanimljivom i opasnom podzemlju New Yorka napisani su brojni romani i snimljeni filmovi. U kultnim „Ratnicima podzemlja“ (The Warriors) upustili smo se u opasnu ...