Ljepota Antike

0
Share Button

Usprkos hladnim zimskim danima, odlučili smo se na vrući editorial helenističkog ugođaja…

Ispred kamere, kao model ovog uzbudljivog editoriala, stala nam je prekrasna Dijana Kemić.
Graciozna i neodoljivo fotogenična, uspjela je oživiti ideal antičke ljepote slaveći božanstvenost ljudskog tijela u maniri grčke božice.

Za razliku od kasnijih umjetničkih pravaca, a pogotovo religija, Grčka je stavljala ulogu žene, gotovo ravnopravno s muškarcima. Iako doživljavane kao nježniji spol, žene su glorificirane jednako prema svojoj ljepoti, kao i prema snazi i intelektu.
Tako su i grčke božice baš kao i muški bogovi bile ravnopravne hrabre ratnice i mudra božanstva, te su nerijetko upravo one u Deus Ex maniri odlučivale o krajnjoj sudbini junaka mnogih grčkih epova.

Kasnije civilizacije europskih naroda su kroz religiju i politiku degradirale žene, spuštajući ih na samo dno društvene ljestvice, izjednačavajući ih s robom, predmetima i čistim vlasništvom muškog djela populacije. Sve do početaka 20 stoljeća.
I na našim područjima žene su postale ravnopravne tek nakon Narodno oslobodilačke borbe u društvenom uređenju socijalizma. Tada su mnoge drugarice postale ravnopravne radnice u tvornicama. Međutim na važnijim pozicijama češće bi ostale u podruju sekretarica, a gotovo nikada kao rukovoditelji na direktorskim pozicijama.

Zabrinjavajuće je kako i danas u informatičkom dobu još uvijek postoji svijest religijskog fanatizma koji ženama brani, ne samo ravnopravnost, već i identitet, kulturu, pismenost i osnovno ljudsko dostojanstvo.

Stoga smo odlučili da naša Helenistička božica ne bude tek puki ideal ženske ljepote, već i ravnopravni pokazatelj snage i integriteta. Poput grčke božice Atene, čije kipove iz secesijskog razdoblja možemo pronaći kako u gradu koji nosi njezino ime – Ateni, tako i pred Bečkim parlamentom nekada velike habsburške monarhije. A upravo je velika Austrougarska u nezahvalnim vremenima 18.stoljeća za vladaricu imala upravo- ženu.

 


 www.dominionart.net

Ljepota Antike

Model & MUA : Dijana Kemić

Photo & Magic : Deyan Barić @ DominionArt Studio

LIKE US ON: https://www.facebook.com/dominionartmag


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Zdravlje zglobova

Tjelesna aktivnost uz zdravu prehranu definicija je zdravog i pravilnog življenja. Kao  aktivna sportašica bez iste ne mogu zamisliti svoj život. No, ukoliko izađemo iz ...