Ikonska fotografija #001: Ručak na vrhu nebodera

0
Share Button

Visoko gore, na 250 metara iznad New Yorka, s pogledom na Central park, jedanaest građevinskih radnika sjede na metalnoj konstrukciji u pauzi za ručak.

Okupljeni, radnici na vrtoglavo opasnoj visini, pokazuju jedinstvo novih Amerikanaca. Ustrajnost za preživljavanje pri opasnim radnim uvjetima veže ove doseljenike iz Irske, Švedske, Poljske, Slovačke, a među njima je čak i američki Indijanac. Svima je zajednička borba za preživljavanje i težak rad kako bi zaradili za život u vremenima velike ekonomske depresije.

Fotografija je snimljena 20. rujna 1932. godine na 69. katu nebodera Rockefellerova Centra tijekom posljednjih mjeseci gradnje.
Ono što pogotovo plijeni pažnju na fotografiji, nevjerojatna je opuštenost njenih sudionika.
Naime fotografija se izdvojila iz niza fotografija naručenih od reklamnog odjela Rockefellerova Centra  kao promocija budućeg zdanja.

Iako se ne radi o spontanoj fotografiji, snimljenoj  skrivenom kamerom, sudionici na fotografiji stvarni su radnici koji su dragovoljno odlučili pozirati fotografima na svojem radnom mjestu.
Uzmemo li u obzir tridesete godine prošlog stoljeća, te veličine, težinu i materijale od kojih je tadašnja fotografska oprema bila izrađena, snimanje na metalnim skelama 250 metara nad New Yorkom, svakako je moralo biti i itekako dobro osmišljeno.  I dakako unaprijed dogovoreno i odobreno.

U vrijeme teške ekonomske depresije, Rockefeller je bio jedan od pokretača privrede. Sama izgradnja velikoga zdanja s centralnim neboderom, financijski je bio vrlo riskantan potez. Pa ipak, upravo su takvi potezi financijski spasili i do četvrt miliona Amerikanaca i europskih doseljenika koje je Rockefeller zaposlio, osiguravši im sigurna primanja tijekom velike depresije.

Stoga, bez obzira na rad u iznimno opasnim uvjetima, nije im bio problem pozirati. A kako su istakli kasnije, na njihovim licima ne vidimo tek svakodnevnu hrabrost, već i ponos nad svojim poslom.
Na sljedećoj fotografiji toga dana, radnici su pozirali s izdignutim kapama, pozdravljajući i mašući fotografu.

Kako bi se što bolje uklopili i fotografi su odlučili naučiti hodati po metalnim gredama, poput građevinskih radnika koje su fotografirali. Odlučili su biti dio tima, biti  jedni od njih.
Doslovno su se suočavali s identičnim opasnostima kao i sami radnici.Balansirajući među gredama teškim fotoaparatima, na visinama od preko dvjestotinjak metara iznad tla, dok bi iz svojih kožnih torbi na leđima uzimali i mijenjali glomazne staklene ploče –tadašnje verzije fotografskog filma.

Toga dana na pretposljednjem katu radnike su fotografirali  Charles C. EbbetsLewis Hine i Tomas Kelly, ali je do dan-danas ostalo neutvrđeno koji je točno od njih i snimio ovu ikonsku fotografiju. Međutim, u New Yorku, gradu poznatom upravo po gorostasnim neboderima, njima je bilo važnije napokon prikazati i veličinu malih ljudi. Upravo onih koji su svojim trudom, radom i mišićima ta zdanja i izgradili.

30th Rock, odnosno neboder na 30. Rockefeller plazi, danas je jedan od omiljenih centralnih vidikovaca (Top Of The Rock) s čijeg se vrha pruža pogled na cijeli New York, kao i na Central park i na vrhove Empire State Buildinga.

Neboder je tijekom povijesti bio poznat zbog svojeg ArtDeco uređenja, ali i kao sjedište General Electric-a, te radio (RCA) ,a još uvijek je i sjedište  TV produkcijske kuće NBC, zaslužne za legendarne serije ko što su Friends, Seinfeld, pa i snimanja showa SaturdayNight Live u 8H studiju zgrade.

Nama je na kraju ove priče od prije 85 godina ostao svojevrsni dokument povijest  u živopisnim detaljima. Daleko od današnjeg komfora sigurnosti, dovoljno je pogledati na odjeću ovih ranika. Čak i različitost njihovih cipela, ukazuje nam, ne samo na snalažljivost u bijedi, već i na nepostojanje ikakve zaštitne radne opreme koju danas poznajemo. Nosilo se što ste si mogli nabaviti i priuštiti.

U pauzi za ručak na 250 metara iznad Manhattna, na istoj skeli našli su se Amerikanci, uglavnom izbjeglice iz Europe, došljaci u potrazi za boljim životom. Doseljenici koji su upravo i sagradili Ameriku kakvu danas poznajemo …Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Stranger Things

Lavina oduševljenja oko serije Stranger Things  pokazuje našu žeđ za zabavnim ugođajem i pametnom pričom, koja nas ne podcjenjuje poput gomile drugih trenutno aktualnih remakeova ...