Jeanne d’Arc

0
Share Button

U vremenima očaja, okrutnosti i praznovjerja, jedna je mlada djevojka postigla nemoguće, ujedinivši svoj narod. Njoj posvećujemo ovaj editorial.

Nastavljamo seriju modnih editoriala posvećenim snažnim ženama. Dakle ženama koje nisu tek objekti, već ikone i uzori svoga vremena čiji značaj kroz povijest odjekuje još i danas do nas.

Stoga smo ovaj editorial posvetili jednoj od najpoznatijih teen heroina, religioznoj i borbenoj Francuskinji Ivani Orleanskoj.

Malena Jeanne  rođena je u siromašnoj seljačkoj obitelji, u turbulentnim vremenima petnaestoga stoljeća, obilježenog engleskim pljačkaškim napadima na Francusku.
Sa svojih sedamnaest godina, tvrdeći kako čuje glasove anđela i svetaca uspjela je nagovoriti lokalnog vojnog zapovjednika da ju povede na audijenciju kralju, a zatim sa tek stotinjak inspiriranih francuskih vojnika uspjeva zauzeti grad Orléans i natjerati engleske osvajače u panični bijeg.

Vijesti o mladoj, hrabroj djevojci na čelu vojne kolone, rezultirala je snažnim oslobodilačkim zanosom kojem nije trebalo puno da zahvati potom i cijelu Francusku, te je Jeanne omogućila i nesmetanu krunidbu kralja.

Međutim, pri opsadi Pariza je ranjena, a potom i zarobljena, te predana Englezima.

Englezi su u mladoj Jeanne  vidjeli opasnu prijetnju koja podiže  moral francuzima, navodeći ih na žestoki otpor. Sudili su joj za herezu, proglasili vješticom i osudili je na smrt spaljivanjem na lomači.

S namjerom očuvanja nacionalnog ponosa, Francuzi su izveli potom vlastiti proces u kojem je  mrtva heroina rehabilitirana revizijom procesa 1456. godine.
Više od četiri stoljeća kasnije,  Katolička crkva i papa Benedikt XV. proglašuju ju 16. svibnja 1920. godine – sveticom.

Jeanne d’Arc , odnosno Ivana Orleanska, jedna je od najvećih  francuskih povijesnih junakinja. Druga nedjelja u mjesecu svibnju je posvećena njezinoj uspomeni i slavi se u Francuskoj kao nacionalni praznik.

U minimalističkoj portretnoj maniri i mi smo odlučili oživjeti duh mlade francuske heroine.
Junakinja u našoj prići, prekrasna je i jednako borbena Laura, inače žestoka bubnjarica glazbene skupine „Seven Mouldy Figs”.

Za opremu heroine pobrinuo se Deniver Vukelić. Kao stručni urednik za povijest u Školskoj knjizi, Dopredsjednik udruge za promicanje stare slavenske kulture „Perunova Svetinja“ i predsjednik Reda Čuvara grada Zagreba, definitivno najrelevantniji suradnik za srednjovjekovna pitanja.

Fotografije snimljene u DominionArt studiju potpisuje Deyan Barić.
Stoga se nadamo da će vam se svidjeti naša fotografska posveta ovoj iznimnoj povijesnoj junakinji.
www.dominionart.net

Jeanne d’Arc

Model : Laura

Chainmail & weapon: Deniver Vukelić

Photo & Magic : Deyan Barić @ DominionArt Studio

LIKE US ON: https://www.facebook.com/dominionartmag


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Predstavljena knjiga o Vukovarskoj bolnici

U prepunoj kristalnoj dvorani hotela Westin, održana je prezentacija knjige Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka”. Pred više od 800 uzvanika Hrvatska liječnička ...