LOGAN

0
Share Button

Novim i finalnim dogodovštinama kojim nakon 17 godina, svjedočimo umirovljenju Wolverinea, vjerni fanovi su konačno dobili film kakav zaslužuju! Ovo je R-rated recenzija i ne sadrži spojlere!

Bez sumnje, Wolverine u interpretaciji  Hugh Jackmana, svakako je naj upečatljivi lik X-Man franšize i definitivno miljenik fanova.

Ne treba nas stoga čuditi kako se radi o jedinom X-manu koji je dobio i vlastiti spin off serijal kojim je Hollywood trebao namaknuti još ponešto novaca na  kino blagajnama.
Ali ono što nas čudi, zeleno je svjetlo kojim su producenti dozvolili čak 3 filma samostalnog spin offa.
Naročito ukoliko se sjetimo koliko je štete nanijela prva samostalna Wolverinova avantura: X-Men Origins: Wolverine iz 2009. godine.

Klimavi temelji
To kaotično filmsko sranje, osim što je procurilo u piratske kanale s još nerenderiranom CGI grafikom, trebalo je ublažiti katastrofu nakon što je redatelj  Brett Ratner uspio uništiti čitavu strukturu mikrokozmosa, koji je za X-Men franšizu uspio s prva dva i nimalo loša filma pokrenuti i postaviti  Bryan Singer (nekadašnji „boy wonder“ koji je svoju karijeru započeo ambicioznim filmom „Privedite osumnjičene“ (Usual suspects)).
Na sreću za fanove, Matthew Vaughn i Singer, nakon toga su rebootali, pokrenuli i nastavili X-man franšizu. Uz X-Men: First Class i X-Men: Days of Future Past, praveći se da se Ratner nije nikada niti dogodio.

Preko sranja do zvijezda
Kao što je Ratner pljunuo u lice svim fanovima koji su očekivali vrhunac franšize uz Phoenix fazu,  Gavin Hood, redatelj prvog Wolverinea uspio je, ne samo Logana učiniti besmislenim, nego uz put uništiti i lik Deadpoola.
Ali možda svako zlo nije uvijek za zlo. Upravo je ta katastrofa nagnala glumca Ryana Reynoldsa da ispere sa sebe katastrofu kraha s filmom „Green lantern” i ponovi svoju ulogu Wade Wilsona u totalno prkosnom i odličnom „Deadpool“ filmu. I konačno R-rated filmu za odraslu publiku!

Filmu koji je tako lijepo pljunuo u lice holwoodskoj uhodanoj praksi gomilanja novaca Blockbusterima bez pameti i duše, te neposredno i uvelike omogućio da i „Logan“ bude uistinu dobar film.

Deadpool je svakako donio svježinu u Marvelovu franšizu. I izdašniju zaradu uz puno manje uloženog novca, nasuprot ambicioznog ali potpuno mlakog posljednjeg X-Men: Apocalypse.
Osim bolesnog humora, Deadpool je ponudio gledateljima ono što se od X-man filmova i očekuje. Poštovanje prema fanovima, poštovanje prema priči i shvaćanje kako su to filmovi za odraslu publiku.

Upravo uz tu premisu i redatelj James Mangold uspio se otkupiti uz Logana.
Nakon što je Wolverina u prošlom nastavku pronio kroz pakao atomskog udara na Nagasaki i ostale infantilne robotičke gluposti, Logan je napokon sazrio u film, s kojim bez problema možemo zaboraviti na nimalo slavne prethodnice.

R-rated
Kako ne bismo suviše spojlali, reći ćemo kako je Logan dosta mračan film s vrlo surovom vizualnošću. Gotovo u maniri braće Coen. Svojevrsni No Country for Old Mutant.
Pa ipak ne nedostaje mu humora. Ali niti ljudskosti i osjećaja. Fanovi će biti zadovoljni kontinuitetom priče i „ester eggovima“. Odnosno cjelokupnoj posveti ka X-man franšizi, pa čak i kada se to donekle odnosi na, ovdje vrlo zgodno – samo parodiranje.

Ono što je uspio Deadpool, a na čemu je i sam Hugh Jackman inzistirao, je R rejting filma.
Da, ovo nije film za djecu. Definitivno ne  poput dosadašnjih iz X man avantura gdje Wolvy tamani bad guyse okolo svojim čeličnim kanđama bez ijedne kapi krvi.
Ovaj puta, film napokon obiluje odlično koreografiranim i izdašnim grafičkim nasiljem, a s adamantijumskih kanđi leti ne samo krv.

Priča se bazira na prošlosti, osjećajima i atmosferi. Ne tek flashy specijalnim efektima kakvim nas je već izmorio Bryan Singer. I namijenjena je odraslijoj publici.
Onoj koja će shvatiti kontinuitet i težinu priče. Koju neće „uznemiravati“ vizualno nasilje, bez obzira što bi Hollywood mogao ostati bez love iz džepova klinaca. Hvala ti Deadpool!

Stari čovjek Logan
Logana ovdje zatječemo u bliskoj budućnosti, tek nekih petnaestak godina od danas. Nalazimo ga kao ostarjelog, gorkog lika. Penzionera koji se trudi preživljavati dan za danom i kao vozač limuzine, uz utjehu u alkoholu trpi napornu klinčadiju i vlastito propadanje.
Ovo je starac Logan, koji se odavno drži podalje od nekadašnje X-Man slave i Wolverine pseudonima. Slomljen, umoran i ogorčen, ali s dovoljno srca i ljudskosti u sebi da nam i dalje bude simpatičan.

Nakon dva stoljeća, godine su ga napokon sustigle. Ne samo da mu regeneracija ne funkcionira kao prije, već ga upravo radi toga ugrađeni adamantium lagano truje i ubija.

Nažalost niti u ovom filmu Marvel nije bio u stanju proizvesti dostojnog i opakog negativca.
Uz tek par mlakih glumačkih pojava iza zagonetne organizacije, koja nam se, uzimajući DNA „semplove“ mutanata donekle predstavila u aftercreditsima prethodnog filma franšize: X-Men: Apocalypse.
Dakle, možemo utvrditi da je glavni oponent ovdje, sam zub vremena koji je već odavno nagrizao, ne samo starog Lagana nego i potpuno nemoćnog, dementno ostarjelog profesora Charlesa Xaviera; kojeg je i ovdje ponovo maestralno odglumio Patrick Stewart.

Unatoč tome ovaj će nam gerijatrijski par pruživi podosta napetosti, a sam film djeluje više kao dinamična akcijska drama nego znanstvenofantastični spektakl na kakve smo navikli.

Važnost nasljeđa
U Sjedinjenim Američkim Državama, X-Man Franšiza kroz stripove i animiranu seriju, posjeduje puno veću važnost nego u našem podneblju. Odnosno uživa kultni status, kao recimo kod nas Alan Ford.

X-Man se obraća adolescentnoj i starijoj publici, pa i same X-man mutacije kod likova počinju i manifestiraju se po prvi put upravo tek oko puberteta.

Od sedamdesetih godina do danas, kroz metaforu mutanata strip je tinejđerima promovirao, ne samo stvarnost kroz koju njihovo tijelo i um upravo prolaze, već i ukazivao na podjele u društvu.
Uz metafore suživota mutanata i ljudi, te progon mutanata, osjećaje izdvojenosti i različitosti, pokušali su se ukazati kroz akcijsku metaforu, problemi u društvu vezani uz rasizam i rasnu segregaciju.

X-Man franšiza uspjela je preživjeti do danas i ocrtati paralelni svijet američkog društva, ostajući vjerna svojim fanovima.
Stoga nas  nebi trebale čuditi navale neodobravanja, svako puta kada Hollywood uz nemarne redatelje i producente izvrne potpuno kontinuitet X-man mikrokozmosa koji je desetljećima odgajao mlade Amerikance.

Old Man Logan
Logan je film, tek djelomično nastao na ideji stripa, „Stari čovjek Logan“ i daje odličnu finalnu posvetu kraju jedne filmske epohe.
Kako su i Hugh Jackman, ali i Patrick Stewart, izjavili kako im je ovo zadnji film iz franšize, nemamo razloga da im, nakon 17 godina i ne vjerujemo.

Hugh Jackman je kroz 17 godina i 9 filmskih pojavljivanja stvarao filmsku verziju ovoga lika, i učinio ga stvarnijim od svojeg izvornika iz stripa.
Za razliku od ostalih mutanata, Wolverine je uvijek bio više čovjek među mutantima, koliko i zvijer među ljudima. Vuk samotnjak, autsajder među autsajderima i kao takvog smo ga mogli lakše prihvatiti i poistovjetiti se s njime.
Naročito i sada kada više nije na vrhuncu svoje snage, što ga još više čini čovjekom. Čovjekom od krvi i mesa koji može  bez ustezanja uz, R-rejting promumljati „fuck“ kada god mu se to učini primjerno i potrebno.

Dobili smo iskren i inteligentan film, s formulom koja ne podcjenjuje publiku i poštuje fanove. Formulom koju je ekipa oko Marvelivih Avengersa odavno shvatila.
I upravo zbog toga  je ovaj “Hemingwayski”  film uistinu dostojan oproštaj od Wolverinea.

Svakako se ne radi o još jednom rebootu franšize, a ukoliko u kinu očekujete za Marvel već tipične, after creditse, nemojte se truditi. Nema ih ovaj put.

Svejedno jeste li fan franšize ili tek poklonik Marvelovih akcijskih spektakala, bez imalo ustezanja možemo vam preporučiti ovaj film.

Logan za promjenu ne vrijeđa suviše ničiju inteligenciju. Drži se svog mikrokozmosa i odlično balansira kako adrenalinom, tako i emocijama u priči koja ima i glavu i rep. Žalosna je činjenica kako je tek ovaj posljednji film u serijalu, zapravo i jedini uistinu vrijedan pažnje.

 


 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Corrosion Shores

U zimskim danima, pred nama je još jedan reto editorial. Distopijsko okruženje uz cyber punk ugođaj prikazuje nam doista nesigurnu, ali i nažalost vrlo vjerojatnu ...