Labuđe jezero -HNK

0
Share Button

Izvedba Labuđeg jezera svojevrsni je sinonim za sam balet, stoga ne čudi što popularnost toga djela ne jenjava niti sto četrdeset godina nakon njegova nastanka.

Univerzalnost melodramatične ljubavne priče o dobru i zlu, vječna je tema s kojom se uvijek možemo poistovjetiti. Veličanstvena glazba legendarnog Čajkovskoga još će nam satima svirati u glavi dok ju budemo sasvim nesvjesni pjevušili pri odlasku iz kazališta.
Petar Iljič Čajkovski, smatrao je kako je upravo dobra glazba osnova svakog dobrog baleta, neovisna o samoj kazališnoj produkciji.

A upravo nas je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odlučilo počastiti još jednom izvedbom ovog klasičnog baleta.

Poput svih romantičnih baleta i Labuđe jezero iziskuje maksimalnu sinhronizaciju ansambla i perfekciju izvođenja.

A  jedno od najtežih iskušenja koje do danas predstavlja vrhunac umjetnosti svake klasične balerine, palo je na mlade balerine u ulozi Odette/Odilie.

Radi se o Australki Nataliji Horsnell i mladoj Rumunjki Miruni Miciu, koja će glavu ulogu otplesati i na samoj premijeri.
Miruna je solistica u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 2010. godine. Pa iako je imala kritičnu ozljedu koljena, odlično se oporavila nakon operacije i nastavila plesati u naslovnim ulogama poput zapažene Julije u baletu Romeo i Julija.

Proslavljeni koreograf
Zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, Labuđe jezero nimalo nije stran balet i periodično ga zapažamo na njihovim daskama. Možemo reći kako su mnoge generacije, kako balerina, tako i koreografa upotpunile svoj rezime upravo Labuđim jezerom u HNK.
Ovoga puta na čelu projekta, HNK je ugostio proslavlje­nog ukrajinskog plesača i koreografa Vladimira Malakhova, koji će i u svoj rezime uz interpretacije klasičnih baletnih djela, kakve su Trnoružica, Pepeljuga ili Bajadera prvi put uvrstiti i Labuđe jezero.

Vladimira Malakhova, poradi njegova liričnog plesnoga stila i savršene tehnike, mnogi su kritičari nazivali plesačem stoljeća.
Svoju je baletnu naobrazbu stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Bolshoi  teatra.
Dok mu je plesači raspon, možemo reći megapolitski, pošto je bio prvak državnih baleta u Beču i Berlinu ali i pri American Ballet Theatre.

Labuđe jezero Čajkovskoga na daskama HNK, za Vladimira Malakhova, prvo je uprizorenje ovoga slavnog djela i kreirano je upravo za zagre­bački baletni ansambl. Stoga će se upravo na taj način i prvi puta predstaviti zagrebačkoj publici.

Povijest baleta Labuđe Jezero
Spomenuti ćemo kako je balet Labuđe jezero i svojevrsni pokazatelj snage svake kazališne kuće
kojim daje do znanja kako u svojim redovima ima dovoljan broj članova ansambla za četiri zahtjevna čina, jednoga od najpopularnijih baleta klasične literature.

Osim brojnoga ansambla, nužan je i veći broj tehnički osposobljenih solista, izrazitih scenskih osobnosti koji se suvereno mogu izboriti sa zahtjevima ovoga bisera Petra Iljiča Čajkovskog.

Iako danas planetarno popularan i omiljen balet, izvan svoga vremena, na prvom je predstavljanju bio pravi fijasko za Čajkovskog. Koreograf nije shvatio ni dramaturgiju niti glazbu, izjavivši kako je djelomično neplesna, dok je primabalerina na praizvedbi izvodila glanc brojeve iz drugih baleta, koji s ovim nisu imali nikakve veze.

Nažalost tek nakon skladateljeve smrti, odnosno osamnaest godina kasnije, zahvaljujući slavnome koreografu Mariusu Petipau i Levu Ivanovu djelo je ponovno, djelomično, izvedeno, a prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. na daskama Marijinskog kazališta u Sankt-Peterburgu.
Od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovaj balet.

Stoga nema mjesta za sumnju kako će i zagrebačka publika uživati u ovoj izvedbi svima zanimljive priče o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta.

Ukoliko se još niste sami odlučili za posjet HNK, možda vas mali uvid kroz našu foto galeriju dodatno pripremi na posjet kazalištu :


 

 


Photo: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Leica – ljubav prema fotografiji

Oduševljeni činjenicom kako je legendarnu marku fotoaparata moguće napokon kupiti i tu kod nas, odlučili smo par redaka posvetiti povijesti jednog od najvažnijih fotoaparata koji ...