Sve naše životinje

0
Share Button

Zanimljiva, vrlo razigrana ideja okosnica je jedinstvene izložbe koja vas očekuje u Modernoj Galeriji.

Osim otisaka vlastitih ruku i raznih naizgled apstraktnih simbola, prizori životinja najstariji su likovni motivi povijesti čovječanstva. Tome svjedoče brojni crteži koje su naši preci ostavili, skrivajući se po špiljama u nemilosrdnim vremenima ledenoga doba.

Prapovijesna povezanost i pripitomljavanje životinja, između ostalog, omogućilo je našim precima prestanak nomadskog života i stvaranje prvih civilizacija.

 

Životinje nam nisu predstavljate samo izvor hrane, pomoćnu radnu snagu i sredstva prijevoza. Predstavljale su pravo blago, ali i prijateljske suputnike tijekom, kao i moćne simbole nakon života.

Stoga nas s mnogima koje nas okružuju neprestano veže ljubav i kreativni nagon.

 

Izložba; „Sve naše životinje“ – Animalističke teme u hrvatskoj modernoj likovnoj umjetnosti, nazvana je prema skulpturi Sofije Naletilić-Penavuše.

Radi se o i više no odličnoj i vrlo dosjetljivoj ideji koja predstavlja i najznačajniji  projekt proljetne izložbene sezone Moderne Galerije.

Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica MG i voditeljica Zbirke slikarstva 19. st. do 1898., odabrala je antologijske radove modernog i suvremenog vremena kako bi zagrebačkoj kulturnoj javnosti pružila priliku upoznati raznovrsnost animalizma u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

Prema zamisli arhitekta Marija Beusana, koji potpisuje likovni postav izložbe, u jedanaest dvorana reprezentativnog prvog kata Vranyczanyjeve palače možete razgledati  dvjestotinjak radova; skulptura, uljanih slika, grafika, radova na papiru i medalja s animalističkim temama, najvećim dijelom iz bogatog fundusa Moderne galerije, a par djela posuđeno je i  iz drugih zbirki u Hrvatskoj…

Izložbu prati zanimljiv edukativni program uz niz likovnih radionica, a moći će se razgledati do 7. svibnja 2017.

 


 

 


Photo: Deyan Baric @ www.dominionart.net

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Moonspell

Moonspell Vintage Industrial Bar Moonspell  2016. Vintage Industrial Bar Photo: Deyan Baric