Crtani Romani Šou … iliti CRŠ 2017.

0
Share Button

Održano je 20. jubilarno izdanje Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con

U prostorima HDLU-a, popularne „Đamije!“ održano je dvadeseto, jubilarno izdanje festivala „Crtani romani šou“, također predstavljenoga kao „Zagreb Comic Con“.

Nažalost iako uvelike skromniji od Američkih verzija Comic Con-a, niti domaćem ne nedostaje entuzijazma ljubitelja strip umjetnosti.

Sam festival, počeo je par dana ranije s velikom retrospektivnom izložbom “20 godina CRŠ-a” u Medijateci, kao zagrijavanje za sam festival.

Osim sajma stipova i druženja s autorima, na festivalu su dominirale i sljedeće izložbe:

Dilan Dog, lovac na neprirodno, kojeg nadam se ne trebamo suviše predstavljati svojom je izložbom uveličao obljetnicu od 30 godina među domaćom publikom, a posebnu poslasticu pružile su i izložbe kultnih stripova Modesty Blaise i Torpedo.

Modesty Blaise – dobro poznata starijoj strip publici kultna je heroina egzotične ljepote, te iznimne inteligencije, snalažljivosti, mnogih talenata, ali i mračne, kriminalne prošlosti.

Možda nikad kao danas nije bila aktualnija priča o napuštenoj, bezimenoj djevojčici izbjeglici koja nakon rata bježi iz kampa u Kalyrosu u Grčkoj, te luta Mediteranom, Bliskim Istokom i Sjevernom Afrikom učeći preživjeti na teži način, sklapajući mozaik svog života od krhotina prošlosti koje se ne sjeća, i izrastajući u samodostatnu, slobodnu djevojku koja će uzeti ime Modesty i mnogima postati uzor i inspiracija.

Postav izložbe sadržavale su originalne pasice Jima Holdawaya i E. B. Romera, fotografije, revije, stripove i ilustracije jednog od najeksponiranijih i najdominantnijih ženskih likova svih vremena.

Sljedeća poslastica, bila je Izložba originalnih tabli, skica i ilustracija “Torpedo 1936” uz crtački stil Jordija Berneta, koji je  poput njega je samoga – direktan, ekspresivan i jednostavan.

Torpedo je umjetničko ime bešćutnog plaćenog ubojice koji je “operira” uzavrelim New Yorkom u doba Velike depresije. Strip obiluje tarantinovskin nasiljem koliko i inteligentnim crnim humorom u impresivnom Noir stilu, stoga se nije teško zaljubiti u njega već nakon prvog čitanja.

Iako je u isto vrijeme otvorio svoju izložbu modnih fotografija „NEON BAROQUE“, Zvonimir Ferina, uspio je postaviti desert na šlag i uveličati izložbe CRŠ-a uz svoje fotografije nadahnute Torpedom i Modesty Blaise, te ih savršeno uklopiti uz postojeće stripovske table.

Dio ugođaja s ovogodišnjeg „CRŠ“-a razgledajte u našoj galeriji :

 


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Zagreb AV Show 2017.

Održan najveći regionalni sajam za video i audiofile. Za vrijeme vikenda, 28. i 29. listopada, u zagrebačkom hotelu Sheraton, održao se dvadeset i treći, već ...