Bowens XMT 500 – recenzija

0
Share Button

Na test smo dobili pravi mali dragulj iz Bowensove generacije X.
Stoga smo se u par dana poigrali i dubinski secirali mogućnosti para rasvjetnih tijela XMT 500.

Već pri prvom susretu teško je bilo suspregnuti oduševljenje ovom odličnom rasvjetom.
Oduševljenje koje jednako proizlazi iz impresivnog, inteligentnog i pomalo futuristična dizajna, koliko i od mogućnosti koje uz neopisivu lakoću uporabe, ova rasvjeta nudi.
Međutim nismo se dali tek tako opiti euforijom. Upregnuli smo dinamičan par Bowensa XMT 500 pro u krajnje zahtjevne fotografske zadatke i započeli našu fotografsku avanturu.

Iako Bowens nudi još i 750Ws i 1000Ws, početna inačica od 500Ws pokazala se i više ni dostatna u raznim zahtjevnim uvjetima.

Možemo odmah ustvrditi kako Bowens XMT 500 spada u idealan – guerila set rasvjete.
Trenutno spremne na akciju i sposobne za rad u naj različitijim uvjetima i zadaćama.

Baterija

Za razliku od XMS (studio) verzije, koja je namijenjena uglavnom radu u studiju i napajanju preko gradske mreže, XMT (travel) verzija koristi baterijsko napajanje ugrađeno u samo kućište rasvjete.
Inteligentan i napredan dizajn, uključen je u sve aspekte ove rasvjete.

Tako da niti baterija nije zakinuta mogućnostima inteligentnih dizajnerskih rješenja.

Kao što smo rekli, baterija se nalazi ugrađena u samom kućištu rasvjete.
Dakle sve je kompaktno, bez dodatnih visećih dijelova.

Puna baterija biti će vam i više no dovoljna za prosječno višesatno -cijelo-dnevno snimanje.
Kako u studiju tako i na terenu, pošto je sa svojih  98Wh , odnosno oko 8700mAh,  što jedna vrlo kompetentna baterija.
Naročito ukoliko znamo kako je  u stanju odraditi oko 500 okidanja u najjačoj snazi.
Snazi koju čete zasigurno rijetko trebati.

Baterija se vrlo jednostavno vadi iz glave rasvjete i može biti zamijenjena drugom baterijom.
Korisno samim time što se baterija puni izvađena. Dakle nezavisno o rasvjetnom tijelu.
Ukoliko imate dvije baterije, možete ih bez problema zamijeniti i nastavit snimanje svježom baterijom, a nedavno korištenu staviti puniti.

Osim na display-u same rasvjete, indikator stanja nalazi se i na gornjem djelu kućišta baterije. I jednim klikom na vrlo cool dizajnirani indikator, ugrađene led lampice otkriti će vam koliko još snage baterija skriva u sebi.
Radi se dakako o Lithium-Ion baterijama, stoga nisu suviše teške i treba im tek nešto oko 4 sata da se ispražnjene potpuno napune.

Brzina

I upravo ta baterija u XMT modelu, ono je što će vam stvoriti mentalne problema s bilo kojom drugom rasvjetom, nakon snimanja pomoću ove rasvjete.

Bowens XMT 500, ne samo da će vam biti snažna svjetlosna ispomoć, u kojoj god se nedođiji  nalazili, nego će vam postati omiljeni suradnik pri fotografiranju i u studiju.

Naime, nedostatak klasične strujne mreže nimalo ne smeta ovoj rasvjeti.
Kompatibilna s Canon-om , Nikon-om i Sony-em, nudi ekstremnu brzinu sinkronizacije od 1/8000 s.
Upravo to će znati cijeniti svi oni koji snimaju u manjim, kućnim improviziranim studijima u je kojima rasvjeta postavljena uvijek na minimum snage, a otvor blende uz klasičnu sihronizaciju studijske rasvjete od 1/200 ne silazi od nekih f/8.

Uz XMT 500 svi ti problemi nestaju. Brzina bljeska koja je moguća od ekstremno niskog intervala brzine 1/10309s,  u vrijednosti 2.0 pa sve do vrijednosti 10  s 1/222 s oplemeniti će dodatno vašu fotografsku kreativnost zahtjevnim svjetlosnim mogućnostima.

Kako onih koji žele uspješno zamrznuti trenutak uz brzu reakciju, tako i kod modnih i portretnih fotografa, koji će napokon u studiju, uz studijsku rasvjetu moći dobiti odličan bokeh ugođaj, te iskoristiti skupe mogućnosti svojih objektiva, snimajući pri otvorima od 2.8 …ili niže.
Dakako visoka brzina sinkronizacije briljirati će i u vanjskim uvjetima, gdje će vam trebati velika snaga brzoga bljeska, da recimo osvijetlite lice modela u „kontra lajtu“ s jakim suncem.

Savršeno zamrznuti djelić trenutka znati će iskoristiti i fotografi koji snimaju sportaše ili slične dinamične motive.
Stoga će im XMT 500 otkriti svoju pravu snagu u impresivnoj brzini rada i brzoj spremnosti za sljedeće okidanje.

Naime pri okidanju na nominalnim jačinama, rasvjeta je spremna na novi snimak već u sljedećoj sekundi.
Impresivno sinkronizirana s „Hi speed“ načinom rada ili pak s brzinom vašeg prsta na okidaču fotoaparata u velikoj žurbi.
Ukoliko okidate prosječno svake sekunde – do dvije, svaka fotografija će vam biti osvijetljena i vjerojatno će se prije umoriti vaš prst nego kondenzator rasvjete.
Brzina dakako ovisi o snazi svjetla. Od  djelića sekunde na najslabijoj količini svjetla do oko dvije sekunde pri kraju skale.

Unatoč baterijskom pogonu, ova se rasvjeta bez problema može natjecati sa skupim brzim studijskim konkurentima napajanim kroz gradsku strujnu mrežu i svakako je superiornija od mnogih jeftinijih rješenja.

Dakle da pojasnimo naše oduševljenje.  Uz Bowens XMT 500 imali smo tako u studiju, iznimno brzu i sposobnu rasvjetu – bez suvišnih žica i strujnih kabela!

A svi fotografi koji pokušavaju izvući maksimum u „kućnim“ i ponekad skučenim  improviziranim studijima, znati će itekako cijeniti ovu stavku.
Kao i oni primorani snimati na lokacijama ili stranim interijerima.

Bowens XMT 500 će vas razmaziti. Jednostavno čete zaboraviti brinuti o struji.

XMT 500 rasvjeta spremna je za rad čim ste ju izvadili iz ruksaka, bez potrebe za tegljenjem produžnih kabela i potragom za strujnim utičnicama.

Uz to nećete nimalo izgubiti snagu i brzinu koju smo navikli imati kod klasičnije studijske rasvjete.

Inteligentni dizajn

Bowens XMT 500 izgleda prekrasno. Futurističko i kompaktno.
Ispred, odnosno oko lampe nalazi tuljac koji ujedno štiti lampu pri prenošenju i skladištenju, ali ga možete koristi i kao reflektorni usmjerivač.
Osim što nastavlja cjevasti dizajn rasvjete, čvrst je, te iznutra obložen reflektirajućom podlogom. Stoga je ujedno zaštita ali i dio rasvjete kao dodatak za usmjeravanje svjetla.

Skida se vrlo lako i možete ga zamijeniti bilo kojim nastavkom za studijsku rasvjetu koji na sebi ima klasičnu Bowens bajonetu.
Stoga smo i mi isprobali sve, od snoot do softboxa i beauty disha…
Sa strane rasvjetnog tijela nalazi se naravno i klasičan utor za kišobran.

I sama lampa vrlo se lako skida s glave rasvjete i po potrebi zamjenjuje.

Međutim ono što je odlična novost nalazi se iza lampe, učvršćeno na glavi rasvjete.
Govorimo dakako o pilotki. Odnosno, „Modelling Lamp“ svijetlu, koje je ovdje izvedeno kao jaka LED komponenta.

Osim što priložena LED-ica zamjenjuje pilotino svjetlo uobičajeno nezgodne tungsten žarulje,  svjetlo iz pilotke je realnije, u hladnom dijelu balansa bijele boje i najvažnije – uopće ne zagrijava stakleno kućište lampe.

Stoga se ne morate plašiti da ćete opeći prste kao kod klasičnih lampi kojima većina snage uzalud odlazi na zagrijavanje.
Uz to više nema straha kako će vam se neki poklopac rastopiti ukoliko ga slučajno ostavite na glavi, kao kod klasičnih studijskih rasvjeta.

Pilotka ima 3 jačine svjetla, a ona pri stopostotnoj snazi vrlo dobro će vam koristiti kao usmjerivač na lokacijama pri jakom suncu, pa čak biti dobro došla pomoć pri video snimanju.
Koliko god smo ju koristili i doslovno zlorabili u dužem vremenskom periodu, izgleda da njeno svjetlo nije nimalo opterećivalo samu bateriju.
Bravo Bowens!

Klik-Klak

Međutim inteligentni dizajn tu ne završava.
U njega definitivno spada i poluga za zaključavanje kuta.
Umjesto šarafljenja, Bowens je ugradio zgodnu polugu, poput one na sjedalima skupih bicikala. Tako u dva poteza, uz klik-klak, možete brzo i jednostavno usmjeriti rasvjetu u željenom smjeru.

Uistinu inteligentno rješenje za koje nam jednino nije jasno, zašto im je toliko dugo trebalo.
Izostanak šarafljenja ovdje je odlična stavka, naročito ukoliko na rasvjeti imate pridodan teži nastavak poput većeg Beauty disha li softboxa.
Nadamo se da će ovakvo rješenje postati uobičajena praksa.

Fotografiranje.

Bowens XMT 500 kao dodatnu opremu  na raspolaganju ima i okidače koje je moguće smjestiti na fotoaparate marki Canon, Nikon i Sony. Uz Nikonov okidač, dobrobit TTL načina rada mogu koristiti i vlasnici FUJI digitaca.
Iako će većina fotografa htjeti čistu manualnu kontrolu, TTL će zasigurno olakšati posao svima kojima je brzina izvedbe jedan od prioriteta – poput fotografa vjenčanja.

Tijekom testa isprobali smo Canonu namijenjeni XMTR radijski daljinski okidač.
Uz 2.4Ghz XTMR u stanju je komunicirati s rasvjetom na udaljeni do oko stotinu metara, a osvjetljeni zaslon omogućiti će vam daljinskim upravljanje s 3 rasvjetna tijela.
Upravljanjem u smislu da kada jadnom postavite rasvjetu u prostor, korekciju jačine svjetla možete vršiti upravo s okidača na vašem fotoaparatu.
I to na način kompenzacije svijetla u koracima od  +3, 0 , -3 ili pak po jačini bljeska skalom od 2 do 10.
Baš kao i rasvjeta i transmiter podržava i stroboskopski način rada uz čak 100 okidanja u redu i sinkronizacijom do 1/8000s.

Rasvjetu je moguće sinkronizirati  kroz 32 kanala i 5 grupa.

Sve to dovodi do zaključka kako je Bowens XMT 500 rasvjeta koja nam je u iznenađujućem vremenu ušla pod kožu. Odmah spremna za akciju, poput na aparat ugrađene bljeskalice.

 

Kome će koristiti ?

Apsolutno svima kojima profesionalno bavljenje fotografijom zahtjeva i kvalitetnu rasvjetu.
Iako u našim prilikama moramo dobro razmisliti s obzirom na cijenu, ona ipak nije pretjerana.
Naime, radi se o uistinu vrijednoj i izdržljivoj opremi koja svojim mogućnostima nadmašuje većinu konkurencije. Naročito jeftina i rijetko kvalitetna kineska rješenja.

Stoga ukoliko pojedina rasvjetna glava košta otprilike koliko i dva Speedlite Blica Canona ili Nikona, cijena svakako nije pretjerana.
Naročito uzmemo li u obzir njenu gerila narav, uz činjenicu kako čete ovu rasvjetu htjeti koristiti baš- svugdje.
Kako u studiju, tako i na lokacijama.

A Bowens XMT 500 svojim mogućnostima u stanju je stati u bok s bilo kojom strujom napajanom studijskom rasvjetom ali i pokazati superiornost izvedbe pri lakoći upotrebe na vanjskim ili unutrašnjim lokacijama.

Zato se ne treba čuditi euforiji koju je izazvalo korištenje ove svestrane rasvjete,ustupljene od strane Trgovine foto opreme PRIZMA.
Ali jednostavno nismo uspjeli pronaći uvjerljivu stavku „protiv“, dok je popis „za“ podugačak:
+  Kompaktnost
+ Dizajn
+ Jednostavna upotreba i upravljanje
+ 1/8000s sync
+ Kapacitet baterije
+ bez žica
+ Odlična pilotka –bez zagrijavanja
+ isplativost na duže vrijeme

Bowens XMT 500 svakako zaslužuje našu preporuku, bez obzira kojom sferom profesionalne fotografije se bavili.
Biti će vam pouzdani studijski i putni suputnik i nagnati vas da se uz svjetlosne mogućnosti, kvalitetom dodano izdignete kreativnim mogućnostima.
A ukoliko vam opseg posla omogućuje ovakav financijski izdatak, svakako razmislite ih uzeti kao Bowens XMT 500 SET / 2x500Ws.


Modeli: Mihaela Stimac-Rojtinic i Zorana Vukić
Asistencija: Petar Krajačić Vilović
Odjeća: Taya TP Design, Vjenčanice Ljubav
Fotografije: Deyan Barić @ DominionArt studio
Rasvjetu Bowens XMT 500  ustupili: Prizma FotoTrebate li profesionalne fotografije ili video ?

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

HIPPY GARDEN | UNPLUGGED

Ne, nećemo reći „Hippy Garden nas je ponovo iznenadio i oduševio!“, jer to upravo i očekujemo. Ovaj put u odličnom spoju punk-rocka i visoke mode, ...