MINISTRY

0
Share Button

Koje desetljeće prekasno, Tvornicom je protutnjao jedan od rodonačelnika industrial metal zvuka, na radost svih preživjelih nostalgičara za burnim devedesetima.

Ministry su svakako jedan od živućih endema na glazbenoj sceni.
Bend nastao kao sint pop početkom osamdesetih  nosio je u sebi onaj intenzivni zvuk osamdesetih, s kojim danas poistovjećujemo nostalgiju na to razdoblje. Uz mrkva hlače, gelirane frizure, fudbalerke, fluorescentnu odjeću i… Miami vice stil…

Pioniri Industriala

Krajem osamdesetih Al Jourgensen zamjenjuje sint dionice distorziranim gitarama i dominantnijim semplovima, te od melodičnog synta – Ministry postaje moćno industrial čudovište koje rapidnim pomacima, svakim novim albumom definitivno evoluira i sam industrial metal žanr.

Početkom devedesetih, albumom “The Mind Is a Terrible Thing to Taste“ – uz energične ritmove i naglašenu političku satiru postaju svojevrsni industrial „Dead Kennedys“.
Glazba bunta za nove klince u novom dobu.

Bliskost u političko – glazbenom izričaju očituje se i kroz suradnju s Jellom Biafrom, ali i suradnjom s srodnim bendovima na glazbenoj sceni, koja je početkom devedesetih doslovno eksplodirala (a zatim se ugasila) uz bendove poput: Front 242, Cabaret Voltaire ili još preživjele Nine Inch Nails‘ Trenta Reznora …

Singlovi poput “Burning Inside” ili „Thieves“ ulaze u repertoar alternativnih diskoteka uz jaku konkurenciju tadašnjeg tsunamija kojim su industrial i HC bandovi preplavili glazbenu scenu…

Starija ekipa

Publika koja se na koncertu Minstryja gurala u polu-pregrađenoj Tvornici uglavnom je prešla svoje tridesete, a mnogi su odavno pregazili četrdesete.
Rekli bi smo, okupila se uglavnom starija ekipa, nostalgičara odraslih za zvuku iz Jabuke devedesetih. U nedovoljnom broju da potpuno napune Tvornicu, ali definitivno uz energiju koja nije posustala uz minula desetljeća.

Znao sam da ću te ovdje naći“ – prišao mi je frend iz srednje škole, objašnjavajući prijatelju do sebe čitavu genezu njegova druženja s ovim bendom.
Dok smo svi mi u srednjoj slušali „Gunse“ i tada naglo i ponovo popularnu Metallicu, ovaj čovjek mi je snimio na kazetu Ministry, „Psalm 69“!
A kako se radi o kazeti, možeš si zamisliti kako davno je to bilo!“

Album  „Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs“ , definitivno je probio Ministry u mainstream, a spotovi za singlove poput  „Jesus Built My Hotrod” i „Just one Fix“ dominirali su metal djelom programa MTV-a. Naročito politički angažirani spot za pjesmu „NWO“ (protest protiv zaljevskog rata).

Ministry su svakako svjesni kako im je album „Psalm 69“ zasigurno bio vrhunac karijere, a sam album se još i danas doima i više nego svijež i atraktivan.
Stoga nije čudno kako su sam koncert započeli i žestoko pozdravili vjernu publiku u pravom stilu i upravo uz pjesmu „Psalm 69“, kako bi nastavili uz novije stvari, poput „Antifa“ s najnovijeg albuma „AmeriKKKant“.

Tijekom cijelog koncerta band nije gubio na žestini, ali okupljena publika živnula je tek pred kraj koncerta. Tada su naime, na red došle najpoznatije stvari, uglavnom s spomenutog Psalm- albuma.
Zbog ovoga smo ovdje“- mogli smo čuti iz publike.

Iako je bis bio formiran od pjesama poput „Filth Pig“ i beskrajne „So What“, Izostala je publici omiljena „Jesus Built My Hotrod“, a zacijelo bi bilo zanimljivo čuti, za Ministry potpuno netipičnu obradu Dylanove „Lay Lady Lay“ … Bilo bi.

Nostalgija distopije

Nažalost, Ministry očito nema puno toga ponuditi novim generacijama. Njihova publika su nostalgičari odrasli u post punk bumu devedesetih uz njihov, nekada inovativan zvuk.
Ekipa je to kojoj nije suviše smetao niti loš razglas u Tvornici. Tek kako bi napokon u živo čuli par rifova svog djetinjstva, uz video zid s zastarjelom trash videografijom.
Jednostavno smo se prepustili kakofoniji i uživali u ovom nostalgičnom izletu.

Možda više ne vjerujemo kako se svijet može promijeniti na bolje. Akteri našeg bunta mijenjaju se i toliko brzo, da tek sirova snaga pjesme čini još uvijek atraktivnima.
Politika ostaje uvijek ista među nama ovcama.

Ali tko danas brine za Busha mlađega i tko će se sutra sjećati gluposti Donalda, kada novi antiheroji tek dolaze. Čineći nas jadnijima i glupljima…
Ostaje nam tek bijes uz jake industrial ritmove i nostalgija na vrijeme kad je i sarkazam imao smisla.
Gledajući i domaće političare, možemo si i sami objasniti sve uz pjesme poput Thieves i Filth Pig… ali..

Who am I trying to impress?
Who could care less?
Tell me something I don’t know

 

Dio atmosfere s koncerta, kao i uvjekm možete pogledati u našoj galeriji:Ministry
07. 06. 2017. Tvornica Kulture, Zagreb

Photo by Deyan Barić @ DominionArt studio


Treba li i vaš band kvalitetne fotografije, dizajn, web stranicu ili čak glazbeni spot?
Javite nam se!

band2nd

 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Lačni Franz

Odličan koncert Lačnog Franza podsjetio nas je kako još uvijek postoji nada za rock, pa makar ga morali vaditi iz naftalina! U ugodno popunjenoj zagrebačkoj ...