Sony Alpha A7 II

0
Share Button

Sljedeći vaše želje, odlučili smo secirati neke od najzanimljivijih fotoaparata na tržištu kako bi vam ukazali na njihove mogućnosti i moguću isplativost. Pripala nam je čast družiti se sa sonyevim profesionalcem, željnijim uspostaviti „balance to the force“…

I dok je Sony zaposlen predstavljači svoje novo superbrzo čudo A9, kako stvari stoje trebati ćemo se još malo strpjeti prije nego ga i sami isprobamo.
Stoga smo se domogli fotoaparata za kojeg ste bili vrlo zainteresirani.

Zvijezda naše trenutne recenzije, u skladu s vašim željama je Sony Alpha A7 II.
Digitalac koji, iako je izašao na tržište još 2015. godine, ali još uvijek zaslužuje našu punu pažnju.
Evo i zašto:

Sony je svoje „sedmice“ koncipirao na vrhunskom punoformatnom senzoru uobličivši karakteristike aparata ovisno o potrebama korisnika.

Obitelj

Sony A7S II (S kao speed) sa svojim 12 megapikselnim senzorom, rađen je za brzinu i čistoću pri visokim ISO vrijednostima i prvenstveno je namijenjen fotoreporterima, ali ga preferiraju i mnogi videografi.

Sony A7R II, (R kao resolution) namijenjen je profesionalcima koji će u studiju znati iskoristiti njegovu ekstremnu razlučljivost od 42 megapiksela kako bi osigurali velike formate pogodne za komercijalnu fotografiju.

Junak naše priče, Sony Alpha A7 II, uz svoja 24 megapiksela spada u zlatnu sredinu, pogodnu za sve, izvlačeći najbolje karakteristike između ova dva ekstrema.

Ne radi se, dakle, o novim verzijama fotoaparata, već o istoj seriji namijenjenoj različitim specijalnim zahtjevima. Iako A7 II nasljeđuje direktno prvu A7 iz 2014. godine, Sony ne smatra niti taj aparat – zamijenjenim (ili zastarjelim). Već se odnosi s A7 II, tek kao usavršenom verzijom istog aparata.

Istini za volju, od totalnog autsajdera, Sony se u foto svijetu premetnuo u jednog od pokretača napretka tehnologije, s dovoljno hrabrosti za implementiranje do tada neshvatljivih i nepoznatih rješenja.
Možda i samim time što uz velike mastodonte u DSLR svijetu, poput Nikona i Canona, zapravo i nisu imali što izgubiti. Ali ne bi imali niti što dobiti da su slijepo tek kopirali njihove ustaljene principe.

Danas je Sony jedan od najsvježijih čimbenika u inovacijama fotografskih sustava. Njihovi čudni foto koncepti više služe kao sirova snaga, odnosno predstava tehnologije drugim tvrtkama koje će prikazanu tehnologiju otkupiti i implementirati u svoje proizvode. Nema veze što ne fotografirate s fotoaparatom koji na sebi ima oznaku SONY, ali možda se baš upravo njihov senzor nalazi skriven unutra.

I Sony Alpha A7 II svjestna je svega navedenog. Iako je izašla 2015. godine, punoformatni senzor pogonjen BIONZ X image procesorom, nimalo nije izgubio na relevantnosti, a omogućava rafal od 5 fotografija u sekundi.
Definitivno nije pogodna za sportsku fotografiju, ali umjereniji zahtjevi za brzinom opravdati će upotrebu ove Alphe.
Postalo je već teško izmišljati nove stvari kada je tehnologija dosegla određeni vrhunac. Pa ipak, unatoč tome, A7 II ne podržava 4K video. Trend koji je – trenutno in.

Video

Međutim niti zbog toga ova Alpha nebi trebala biti zanemarena od strane potencijalnih videografia.
I na našem testnom video primijetiti ćete odličnu kvalitetu videa i u (stvarno) ekstremno zahtjevnim svjetlosnim uvjetima.

U domeni HD videa tako ostaju impresivne mogućnosti u Full HD rasponu.   Odnosno 1920 x 1080 pri brzinama od 60p, 60i i 24p.
Snimke je moguće spremati u AVCHD, MP4 i XAVC S formatima.

Stabilnosti snimaka, kako fotografskih tako i video, doprinosi peto-osna stabilizacija. Poput one kakvu smo mogli vidjeti u Olympus-ovim OM-D fotoaparatima.
U ovom slučaju se fino nadopunjuje s stabilizacijom u Sony objektivima. I to je uglavnom krucijalna nadogradnja nad prvom verzijom aparata.

Dizajn

Neke od manjih razlika su bolje izraženi grip, kojim aparat sada uistinu fino leži u ruci.
Futuristički dizajn aparata zasigurno nije mana, samim time što svojom kompaktnom naravi ne zauzima suviše prostora.
Ali niti taj ustupak nije prošao bez žrtvovanja. Kompaktnost osigurava i manja baterija, a s njim dolazi i kraća autonomija samog aparata, koji čak i za optičko tražilo zahtjeva potrošnju električne energije.

Kućište je vodonepropusno i bazirano na magnezijskoj leguri i obuhvaća čak i navoj za objektiv.
Nažalost, upitan pomak stražnjeg zaslona i zbunjujući izbornik, klasične su sonyevske boljke.

Fotografiranje

Fotografiranje s A7 II spada u užitak zbog kojeg smo zavoljeli ovaj foto aparat.
Aparat odlično djeluje i pri brzoj automatici kao i pri manualnim opcijama.
Hibridni autofokusni sistem oslanja se na skupinu od 99 točaka potpomognutima s dodatnih 25 točaka koje se oslanjanju na detekciju kontrasta.
Autofokus je stoga brz i učinkovit i pri zahtjevnim svjetlosnim uvjetima, navodno i do 30 % učinkovitiji od svoga prethodnika i sasvim kompetentan pratiti željeni objekt u pokretu.

Ugođaju fotografiranja svakako doprinosi i impresivno veliko i dovoljno osvjetljeno elektroničko tražilo. Na spomenuto tražilo vrlo se lako navići i „navući“.
Ne samo da u sebi sadrži i sve potrebne podatke tijekom fotografiranja, već će i pokazati svaki snimljeni kadar, pa pri fotografiranju neće biti potrebno micati oko s njega i provjeravati snimku na stražnjem zaslonu.
Detalj koji će znati cijeniti svi studijski fotografi, naročito pri radu s modelima.

Ali spomenuti pregled tek je brzinska informacija, pošto je povećan svjetlina u ovom slučaju žrtvovana za vjernost boja pri pregledu, pa mu taj detalj možemo uzeti za manu.
Međutim, osim uz poslovično konfuzni pomak, 3 inčnom, visoko-razlučivom stražnjem LCD zaslonu, nemamo što zamjeriti. Nagib će pomoći i pri kreativnom rukovanju i pri snimanju uz jako, kontrastno sunce. A posebno će ga cijeniti videografi.

ISO vrijednosti

Uz uvelike popravljenu anatomiju, A7 II odlično leži u ruci, a kvaliteta fotografija, čak i pri visokim ISO vrijednostima je neupitna.
Međutim, ne toliko i pri onim ekstremnijim vrijednostima.
Koliko god se lako zanesti mogućnostima, ipak pri škljocanju treba izbjegavati ambijente s ekstremno slabom rasvjetom, naročito ukoliko snimamo u JPEG formatu. Korekcija šuma tada će doslovno pretjerati.Uz svakim danom sve izdašniju kolekciju SONY objektiva, ali i adaptere uz koje je moguće koristiti i prokušane objektive drugih proizvođača, došlo je vrijeme da utvrdimo kako vrhunska linija Sonyevih Alpha fotoaparata, može biti dostojna alternativa, čak i onim zagriženim fotografima, naviklim na robusnost i brzinu rada s klasičnim DSLR-ovima.

Preporuka

Sony je uz spore pomake, najzad prebolio početnu plastičnost svojih hibridnih NEX-ova i A7 II predstavlja vrhunski primjer aparata za novo doba.
Koliko god kompaktan bio, nemojte da vas izgled zavara. Ovo je opaka digitalna mašina, koja će svojim manjim dimenzijama nad klasičnim DSLR-om, definitivno biti snažno oružje u rukama svakog guerila fotografa, ali i videografa.
Vrstan suputnik u svim zamislivim i nezamislivim situacijama pri kojima se trebate prepustiti tek kreativnosti fotografiranja, jer sposoban senzor uz jak procesor jamče kvalitetne fotke.

Bez obzira ulazite li tek na višu stepenicu kreativne fotografije ili vam treba snažna mašina za profesionalne zadatke, Alpha 7 II ima što za ponuditi.
Alpha 7 II nije fotoaparat bez mana. Postoje malene mušice poput ograničene baterije, nedostatak 4K videa ili stražnjeg zaslona osjetljivog na dodir, te tek jedan utor za SD karticu, što ne možemo ubrojiti u dobre strane .
Ali dok očekujemo rezultate s kojima bi usporedili svježu A9 sonyevu vrhunsku kameru, vidimo kako ovom aparatu protok vremena nije nimalo naškodio.

Što više, upravo ta činjenica stavlja A7 II u mogućnosti povoljnijeg cjenovnog razreda. Odnosno nižu cijenu za koju je moguće dobiti ovako sposobnu profi mašinu sposobnu za zapanjujuće dobre fotografije.
A to je već samo po sebi snažna preporuka.

Fotografije (smanjene za web) snimljene s SONY A7 II razgledajte u našoj galeriji:  • 24 MP CMOS full-frame senzor
  • Bionz X  procesor
  • 6000 x 4000 piksela veličina fotografije
  • 5 (RAW) slika u sekundi
  • 1920 x 1080 (60p, 60i, 24p) video uz MPEG-4, AVCHD, XAVC S kodeke
  • 3″ Xtra Fine LCD stražnji zaslon
  • ISO  (50) 100-25600
  • USB 2.0, NFC WI-Fi, HDMI-micro

 

Fotografije: Deyan Barić @ DominionArt studio
SONY Alpha 7 II  ustupili: Sony Hrvatska


Trebate li profesionalne fotografije ili video ?

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Jeanne d’Arc

U vremenima očaja, okrutnosti i praznovjerja, jedna je mlada djevojka postigla nemoguće, ujedinivši svoj narod. Njoj posvećujemo ovaj editorial. Nastavljamo seriju modnih editoriala posvećenim snažnim ...