STANKO ABADŽIĆ – AKTOVI

0
Share Button

U ljetnoj žezi velegrada Lauba i Stanko Abadžić nude nam osvježenje uz neodoljivu izložbu aktova.

 

Unatoč nesnosnoj ljetnoj žezi, ali i bogatoj vikend ponudi metropole, mnoštvo zaljubljenika u fotografiju ipak se okupilo u večernjim satima na otvaranju izložbe aktova Stanka Abadžića u showroomu zagrebačke Laube.

Kao dio svojega ciklusa, „Hrvatska umjetnost danas“ unutar serija samostalnih izložbi čiji je cilj prezentacija aktualne domaće umjetničke produkcije, Lauba je odlučila predstaviti i Stanka Abadžića, jednog od, po broju izdanih monografija, u zadnje vrijeme svakako među najproduktivnijim hrvatskim fotografima.

Stanka Abadžića, rođenog Vukovarca s trenutnom adresom u Zagrebu, odlikuju u pravilu crno bijele fotografije, bezvremenske estetike i istinskog fotografskog promišljanja s dominantnim naglaskom na kadar formu i tehničko savršenstvo.

Dakle ono čemu bi svaki istinski fotograf i danas u doba digitalne fotografije, te kulturnocidne inflacije prožete ishitrenim klikovima pametnih telefona i društvenih mreža –svakako trebao težiti.

Tako i iz Predgovora Branke Arh možemo iščitati kako :
Ono što zrači iz aktova, to je u prvom redu do savršenstva dotjeran odnos svjetla i sjene, ono što je fotografija preuzela od slikarstva: spretno korištenje isključivo prirodnog osvjetljenja koje meko obasjava figure, fluidni tonski prijelazi i gradacije svjetla, meko otvaranje u prostor, uvlačenje sjena u blaga ulegnuća tijela, opipljivost površine i gotovo ispolirana glatkoća tijela, tektonika kadra, artistička estetizacija usmjerena na ugođaj i na sitne pojedinosti. Gotovo mu je važnije ono nevidljivo, ono što je fotoaparat na čudesan način zabilježio u dubokim gustim sjenama.”

Stanko Abadžić svoje djelovanje proteže daleko van granica „Lijepe naše“, a njegove fotografije nose i obilježja gradova u kojima je i snimao i izlagao među kojima su i Tokio, Zagreb, Beograd, Prag, Pariz, Istanbul, Lisabon, Buenos Aires, Budimpešta, Odesa

Foto monografije Stanka Abadžića možemo smatrati obaveznom lektirom svakom zaljubljeniku u fotografiju, a naročito svim potencijalnim fotografskim umjetnicima u nastajanju.

Stoga je prava prilika da, ukoliko ste u mogućnosti i sami prošećete do Laube i samostalno razgledate izložene fotografije Stanka Abadžića okupljene oko zasigurno najintrigantnije i vječno najzanimljivije teme – ženskog akta.

Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja 2017.
 

/ HRVATSKA UMJETNOST DANAS /
STANKO ABADŽIĆ – AKTOVI
LAUBA, 22. – 29. 7. 2017

Dio atmosfere s otvorenja izložbe koju su posjetili brojni zaljubljenici u fotografiju, ali i poneki modeli sa fotografija možete razgledati i u našoj galeriji :Photo: Deyan Baric @ www.dominionart.net


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Vodimo vas u muzej H.R. Gigera

Uz rođendan, posredništvom Hollywooda jednog od trenutno  najpoznatijih švicarskih umjetnika, vodimo vas u idilično očuvani srednjovjekovni gradić koji u sebi skriva muzej H. R. Gigera ...