Duran Duran

0
Share Button

Na rasprodanoj Šalati uživali smo u hitovima s okusom „ejtisa“ s legendarnim Duranovcima.

S davno rasprodanim ulaznicama, zagrebačku Šalatu ispunilo je oko šest tisuća ljudi, kako bi vidjeli jedan od najpoznatijih britanskih pop-rock bendova.

Nakon Američke turneje koja je krenula još početkom godine, Duran Duran svoju minimalističku europsku etapu nastavili su u Zagrebu, s jedinim nastupom u široj regiji.
Nakon toga će toga posjetiti festivale u Italiji i Irskoj, pa sele u Aziju.

Stoga nas ne treba čuditi kako je zagrebačka Šalata vrlo brzo postala skučena i mala za ovoliko iščekivani spektakl na otvorenom.
Ali svi fanovi koji su se domogli karata, svakako nisu zažalili vidjeti ovaj izniman bend nakon 16 godina ponovno u Zagrebu…

 

Iako su odrasli daleko od Londona i centra glazbenih događanja, četvoricu engleskih mladića okupila je ljubav prema glazbi, s idejom za stvaranjem nečega novoga.

Uglavnom, svi su bili klasično glazbeno obrazovani, a neki već djelovali u drugim, uglavnom punk bendovima.
Međutim željeli su se odmaknuti od nihilizma Seks Pistolsa. Iako su započeli svoje djelovanje u eri Margaret Teacher i napetosti  oko Falklandskih otoka, žudili su za glazbom optimizma i uživanja u životu.

Umjesto surovosti punka, željeli su multimedijalnost Velvet Undegrounda, a impresionirao ih je i kultni status glamura Davida Boviea.

Iz želje za spajanjem punk odrastanja, glam rocka i britanskog popa izjedrili su „Novi romantizam“ i postali doslovno prvi globalni – boy band.

U to vrijeme svi su bendovi zvučali smrtno ozbiljno s neizostavnim „The“ u nazivu. Razmišljajući o nazivu benda na televiziji je upravo emitirana sexy ekranizacija kultnoga stripa „Barebarella“ s tada mladom Jane Fondom.
Po liku iz filma nastaje i band zagonetnog imena „Duran Duran“.

Već prvi singl „Planet Earth“, probio se direktno na vrhove UK top lista, no u orbitu ih je promovirao, za to vrijem vrlo eksplicitan video „Girls On Film“.

Dolaskom MTV-a, prve TV stanice koja je tada emitirala uglavnom samo glazbu „Duranovci“ su preko noći postali popularni i u USA.
Smatrajući kako im važnost daje  njegovanje vlastita imiđa i izgleda, vrlo su brzo shvatili važnost promocije video spotovima.

Tijekom turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, na par koncerata morala je intervenirati i policija, radi navale fanova i histerije nezapamćene još od vremena beatlemanije.

Na koncernima u publici prevladavale su djevojke. Gomile i gomile vrištećih djevojaka, zaluđenih androgenim i blještavo obučenim mladićima predvođenim frontmenom neuobičajeno harmonična glasa.
Prisjećajući se tih vremena, Simon Le Bon jednom je izjavio: „Draža mi je današnja publika. Ova koja dođe na koncert i pjeva s nama, umjesto da samo histerično vrišti“.

Na zagrebačkom koncertu definitivno nije prevladavala bezumna vriska, već savršena koordiniranost publike s kojom je interakciju neumorno održavao Pjevač Simon Le Bon.

Iako je dosta godina i praznog hoda iza njih, dečki definitivno nisu izgubili svoj žar,  baš kao što niti pjesme nekadašnjeg studenta drame, Le Bona svoju nisu izgubile atraktivnost.
Prilog je to činjenici kako Duran Duran nisu zapravo nikada bili tek isprazni pop band kakvih se tržište prezasitio nakon njih, već vrlo kompleksan band koji uspješno miješa vječne, mračne i euforične teme.

Koncert je tako bio odlično složni sendvič, s starijim hitovima između koje su bile umetnute i novije pjesme.

Iako je koncert započeo naslovnom pjesmom s posljednjeg albuma „Paper Gods” (2015.) ubrzo su slijedili klasici poput „The Wild Boys”, ikonske pjesme koju nam čak niti „Cro Cap“ Filipović nije uspio do sada uništiti.
Atmosferu je ubrzo dobrano zagrijala”Hugry like the Wolf” a zatim i  „A view to a kill“.
Naslovna pjesma istoimena nastavka Jamesa Bonda, jedina koje je uspjela zaraditi čak i više no sam film.

Tijekom cijelog koncerta, svi su članovi benda, pojačani s dvije tamnopute djevojke u funkciji pratećih vokala, bili itekako razigrani, aktivni i vidljivo dobro raspoloženi prijemom u Zagrebu.

Uz odlične svjetlosne efekte ali i pohvalnu kvalitetu zvuka, nastavili su se redati hitovi koji su vračali posjetitelje  u neprežaljene „osamdesete“.
U jednom trenutku, iznad publike poletjele su velike lopte za plažu, a u dva navrata i raznobojne konfete.

Atmosfera se smirila uz baladu “Ordinary World“ koju Le Bon je posvetio svojemu pokojnom prijatelju i nedavno preminuloj majci, ali i svim publici dragim ljudima koji, nažalost, nisu više među njima.

Koncert je završio legendarnom “Girls On Film“, da bi se band još jednom vratio na pozornicu i u bisu izveo  “Universe Alone“, “Save A Prayer“,  i naravno  “Rio“.

Some people call it a one night stand but we can call it paradise

Činilo se da su dva sata jednostavno proletjela, a teško je bilo napustiti Šalatu, a da si barem malo poslije koncerta u glavi ne pjevušimo neku od pjesama.

Simon Le Bon navodno dobro poznaje Hrvatsku i često ljetuje ovdje,  a LAA agencija  ponovo je obavila odličan posao dovevši još jedan izniman band pred domaću publiku.

Dio atmosfere s koncerta možete pogledati i u našoj galeriji :DURAN DURAN
29. 08. 2017. Šalata, Zagreb

Photo by Deyan Barić @ DominionArt studio


Treba li i vaš band kvalitetne fotografije, dizajn, web stranicu ili čak glazbeni spot?
Javite nam se!

band2nd

Trebate li profesionalne fotografije ili video ?

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo: