Izložba Suvremene japanske grafike

0
Share Button

Pedeset utjecajnih japanskih umjetnika, svojim grafikama, predstavili su nam se u zagrebačkoj Gliptoteci.

U galeriji zagrebačke Gliptoteke otvorena je jedinstvena izložba suvremene japanske grafike.
Izložba nam predstavlja skupinu od 50 autora, među kojima su oni mlađe generacije, ali i stariji, već svjetski prepoznati umjetnici.

Ono što je zanimljivo u prikazanim radovima, činjenica je kako, osim nama enigmatskih imena autora podno izložaka, same teme i vizualnost, na prvi pogled nimalo ne otkrivaju njihovo japansko podrijetlo.
Naprotiv radovi djeluju i suviše europski, pa čak i svjetsko – globalni.

 

Naravno, nismo baš očekivali japanski pop art ili stripovsku „MANGA“ estetiku, ali iz motiva je vidno izuzeta  tradicionalna japanska simbolika.

„Japanizam“ u izričaju daje se naslutiti tek po motivima prirode i realizma, dok svojim radovima ovi umjetnici dokazuju kako su se odlučili odmaknuti od čahure stereotipa i pokazati svoje globalne inspiracije.
Ipak, većinom se radi o novijoj digitalnoj, a po nekim radovima usudili bi se reći čak i svježoj  „facebook“ generaciji.

 

Mnogi, od predstavljenih autora svoje su obrazovanje završili u Europskim kulturnim središtima. Prvenstveno Francuskoj, pa i tu možemo iščitati nama familijarnu vizualnost.

 

Ono što donekle fascinira sama je tehnika. Iako su motivi globalni, tehnika nekih radova ostala je u okvirima tradicionalnoga japanskog drvoreza ili kao litografija na kamenu i pločama, te ostalim tradicijskim tehnikama, ali nerijetko pod utjecajem digitalnih tehnologija.

I to je upravo ono savršeno Japansko. Mogućnost globalne prilagodbe uz najfiniji spoj tradicije i modernog. Dva ekstrema koji kao nigdje drugdje, skladno i simbiotički žive u Japanu.

Ovu iznimnu izložbu možete posjetiti do 31. listopada, a ugođaj s otvorenja provjerite u našoj foto-galeriji.


 


Photo: Deyan Barić @ DominionArt-studio


Trebate li profesionalne fotografije ili video ?

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Triggerfinger rasturačina

Kako dobro može zvučati istinski energični rock čak i u kipućoj ljetnoj noći, odlučio nam je pokazati belgijski trojac Triggerfinger. Dobro raspoložena iako malobrojna publika ...