Obnovljeni park Grič

0
Share Button

Grad Zagreb postao je bogatiji za još jedno iznimno mjesto, novoobnovljeni park Grič.

Nakon dugotrajnih i iscrpnih arheoloških iskapanja, te šest miliona kuna kasnije, nekadašnji park na Griču, smješten uz Meteorološki zavod, konačno je na oduševljenje mnogih šetača zasjao u svom punom sjaju.

Iako arheološki nalazi potkrepljuju teze o naseljavanju ovih područja još u doba prije Hrvata, iskopine nam otkivaju dijelove bedema palače Anžuvinaca koja je ovdje dominirala u 14. stoljeću, a o čijem se postojanju do sada tek nagađalo.

Među iskopinama pronađen je i ulomak čaše na kojem je vidljiv simbol ljiljana, motiv koji je ta kraljevska obitelj koristila na svojim znamenjima.

Od 15. do 17. stoljeća park je služio kao gradsko groblje, a u funkciju parka pretvoren je prvi puta 1832. godine, kao proširenje Strossmayerova šetališta.

Uz brojne klupice i za gornji grad neizostavne plinske lanterne, park je uređen s idejom romantične atmosfere.
Stoga ga je  Arhitekt Marijan Hržić osmislio kao slojevit park na dvije razine s ugođajem gradske parkovne oaze.
Ugođaju parka doprinosi naravno i za Zagreb već neizostavan kult fontane. No ovaj puta ne slučajna gradonačelnikova -generičkog „kaufland“ tipa, već se radi o replici Rendićeve fontane od mramora iz 19. stoljeća, koja se ovdje nalazila sve do 50.-tih godna prošlog stoljeća.

Postavljenu repliku izradila je kiparica Zvonimira Obad  prema originalu sačuvanom u MUO.

Stoga ukoliko vam lijepo vrijeme dozvoli svakako prošetajte novouređenim parkom s kojeg pogled na panoramu sivog grada izgleda nekako optimističniji i topliji.

No ukoliko nažalost niste u stanju, uvijek možete virtualno prošetati kroz našu galeriju i razgledajte park koji će postati novo omiljeno mjesto kako Zagrepčana, a tako i brojnih turista:
Trebate li profesionalne fotografije ili video ?

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

FOTOSAJAM 2016.

U dvorani zagrebačkog Hypo centra održao se još jedan tradicionalni foto sajam. Pogledajte atmosferu i ugođaj s Fotosajma 2016 . Iako ga tek uz prenaglašeni ...