Call of Duty WWII

0
Share Button

Nakon desetljeća i pol Activision vraća boots on the ground s podsjetnikom na američku „greatest generation“ u remejku korijena svoje najuspješnije FPS franšize.

Call of Duty jedna je od financijski najuspješniji gejmerskih franšiza koja je raspametila brojne igrače još davne 2003. godine.
Bazirana na  Quake III Arena „enđinu“ (id Tech 3), pucačina iz prvog lica napustila je ideju o tada vrlo popularnom SF okruženju i bacila nas direktno u rovove najveće svjetske klaonice, poznate i kao Drugi svjetski rat, ili skraćeno WWII.

Ono što je igru izdvojilo od tada uobičajenih „arena“ naslova u FPS žanru bila je odlična atmosfera potpomognuta skriptiranim eventima koje igrača stavljaju u vrlo osoban adrenalinski pogled na kaos klaonice drugog svjetskog rata.
Neosporivo je kako igra svoj utjecaj ali i inspiraciju duguje popularnosti Spilbergova (anti)ratnog remek dijela „Saving Private Ryan“ (1998.).

Mnoge se avanture kroz koje prolazimo baziraju na scenama i atmosferi koje su nam poznate direktno iz ovog Oscarima ovjenčanog filma.

Igra godine 2003.

Popularnost filma iznjedrila je i odličnu HBO-ovu seriju „Band of Brothers“ (2001.), čiji je utjecaj, scene i atmosferu franšiza Call of Duty također obilno kopirala stavljajući igraća u cipele američkih vojnika uz stvarne povijesne lokacije.

Nakon 3 nastavka Activision je shvatio kako je pet godina drugog svjetskog rata dosadilo igraćima i franšiza se pomalo miče u modernije okruženje, pa čak i daleko futurističko okruženje.

13 nastavaka i 14 godina nakon od prvog naslova, Call of Duty nas ponovo vraća u kaos Drugog svjetskog rata, računajući na nostalgiju starijih igraća i svježinu koju igra može donijeti novoj generaciji klinaca. Onima koji su se u vrijeme originala možda tek rodili.

Gejmerski blockbuster

500 milijuna dolara zarade u prva tri dana, pokazuju kako su u Activisionu bili itekako u pravu. Kroz online prodaju za PC Windows platformu kao i za Xbox One,  te PS4, Call of Duty WWII zaradom je daleko nadmašio i trenutne Blockbustere u kinima. (Thor: Ragnarok „tek“ oko 130M$).
Proizlazi li iz toga i ideja da u sljedeće dvije godine uz Activision Blizzard Studios izađe i filmska adaptacija ove igre, nismo sigurni.

U single player misijama uskačete u kožu mladog vojnika, a radnja počinje 5 godina nakon početka drugog svjetskog rata, na „Dan – D“ 6. Lipnja 1944. godine.

Za Amere jednu od najslavnijih bitaka kojom je započela kampanja oslobođenja Europe od Nacista, iskrcavanjem na plažama Normandije.

Konzolitis  u oslobađanju Europe

Dakle, baš kao i u prvoj igri prije 14 godina, ponovo smo u fokusu radnje filma „Saving Private Ryan“, samo je pažnja koja je pridodana ovom eventu uvelike vremenski manja i ugođajno štura.
Rekli bi smo čak i suviše fluidna, bez nekih velikih vizualnih momenata koji bi nas napumpali adrenalinom i šokirali kao što je to, referirajući se na scene iz filma, učinio originalni naslov iz franšize.

Ukoliko imate dovoljno godina, nemojte misliti kako će igra ponoviti onaj prvi „woow“ utisak koji ste imali prije desetljeće i pol. Većina elemenata je tu, ali je pomalo sve brzopleto i donekle ispraznije.
Ili ste postali staro nostalgično gunđalo koje nikad nije zadovoljno 😛
Svejedno, manje herojski od originala, bez obzira čak i na vrlo impresivan napredak grafike.

Druga strana turizma u 40.-tim godinama.

Tome ponajviše možemo zahvaliti vidljivom konzolitisu same igre. Da igrali smo na PC-u, ali Activision se ovdje, logično više oslanja na zaradu tržišta Xboxa i Play Stationa.
Upravo zbog toga misije su i vidljivo skriptirane i strogo linearne, provodeći vas kroz priču svojom ubrzanom putanjom koja odgovara komandama i načinu igranja na konzolama. Dakle bez suviše slobodne volje i ležernijeg stila na koji su navikli igrači sa snažnijim gejmerskim PC mašinama.

Bez obzira na to, u igri će svakako uživati svi igrači koji nemaju prethodnog WWII iskustva, a oni stariji nenaviknuti na ograničenost konzola sigurno će ostaviti svoje živce na misijama koje vas stavljaju u kokpit aviona lili još gore u kupolu tenka.

Iako je tenkovska misija totalno sadistički zabavna, samim time što vozeći unaprijed zadanom putanjom, barem možete nadmoćno tamaniti nemoćne Švabe i pri tome rušiti pročelja zgrada. Stvari postanu frustrirajuće čim pred vaš Sherman iskoči oklopom dominantniji njemački Panzer.
Taktika je pobjeći od tenka i prišuljati mu se s leđa, te ga pogoditi barem s boka. No, najveći neprijatelj u ovome poduhvatu vam je konzolaška nepreglednost i zeznute komande. Ali kada napokon uspijete i slistite njemački Panzer, ne radujte se previše. Odmah na scenu dolaze još dva njemačka Tigra 😀

Konzolitis s komandama iritantan je i u skriprtiranim dijelovima kada vam igra nenadano oduzme kontrolu, vrijeme se uspori, a vi morate čekati kroz akciju na ekranu kako bi se ukazao gumb koji treba stisnuti da se oslobodite iz klinča nekog ratobornog Nijemca, izbjegnete oštre zube pasa ili padajuće komade razorene arhitekture.

 

Danielsova ratna dinamika

Osim kroz blesavo skupljanje predmeta, za dodatne bodove u single player misiji, igra vam daje šansu i za herojska dijela. Bilo da se radi o spašavanju američkih vojnika od bliskih susreta s njemačkim bajunetama ili pak momentima odvlačenja ranjenika na sigurno, van dometa neprijateljske paljbe.

Kroz dinamičku i zanimljivu priču single player kampanje prolazimo u ulozi mladog farmera iz Teksasa, Pvt. Ronalda ‘Red’ Danielsa.
Gledajući njegovim očima doživljavamo adrenalinske strahote borbi, ali svjedočimo i njegovim traumama iz djetinjstva, koje se reflektiraju kroz trenutnu ratnu zbilju.
Svjedočiti čamo tako i bromance momentima s kolegom u uniformi, Danielsovim kompićem Robertom Zussmanom, kojeg na kratkoj uzici pokušava držati vrlo neugodni narednik William Pierson.
Drama, oh drama, kao da im sam rat nije dovoljan.

Zajebani narednik Pierson!

Iz misije u misiju naslušati ćete se povika: Daniels vrata, Daniels penji se na toranj, Daniels padaj s tornja, Daniels vozi džip, Daniels uzmi snajper, spašavaj vojnike, „zakelji“ eksploziv na tenk, odrađuj kliše s malom curicom i civilima, Daniels ovo, Daniels ono. Nakon par misija imati ćete blagi utisak da je Daniels sam izborio rat, a da ostali „Yenki swines“, nisu u stanju povući okidač i slistiti niti jednog Švabu ukoliko to prvo ne obavi Daniels.

Grafički adrenalin

Međutim misije su toliko adrenalinski nabijene i zabavno fluidne, da ćete jedva čekati da krene sljedeća kako biste vidjeli što vam se novo sprema. A svaka misija će se truditi pružiti novo iskustvo i potpuno drugačije ratno okruženje.
Osvježenje je i špijunska misija u kojoj preuzimate lik djevojke iz pokreta otpora i pokušavate se infiltrirati u Njemački stožer u srcu Pariza. Iako u početku bez suviše akcije, misija ima poseban gotovo sarkastični Tarantino stil.

Njen nastavak vas uvodi u doslovni ugođaj oslobođenja Pariza, pa u konačnici osim fijukanjem metaka budete nagrađeni i slavljeničkim povicima Parižana i članova pokreta otpora.

Dakako nisu zaboravljene niti Stelth misije, gdje morate biti što manje vidljivi mučkom neprijatelju. Ali kako je igri važnija upravo igrivost, kada vas se otkrije, misija postaje „ubij sve što se kreće“ – urnebes.

Epilog

I da rezimiramo. Kroz 13 vrlo brzih, ali iznimno zabavnih i vizualno impresivnih misija singl player kampanje, Call of Duty WWII je igra koju nećete htjeti propustiti ukoliko ste ljubitelj ovog žanra.
Posebno smatrate li se poznavateljem franšize. Naročito ukoliko ste igrali i davni original.
Bez obzira koliko se iskusnijim igračima sama igra činila izrazito linearnom, brzi tempo neće vam ostavljati suviše predaha da o tome i razmišljate.
Iako ponekad traju beskrajno dugo, cut scene su pravi eye candy računalne grafike i filmske kvalitete u kojima ćete svakako uživati.

Bez brige niti ovaj naslov neće proći bez nezaobilazne Američke propagande i poneke epizode patetičnih glorificiranja US god guysa, ali izostanak istih umanjio bi “autentičnost”, zar ne?

Nakon singl player kampanje na raspolaganju vam je i multiplayer s zanimljivom zombie opcijom.
Međutim ukoliko volite ovakve pucačine, a do sada još niste igrali nešto slično, predlažemo vam da prije igre pogledate i spomenute filmove i serije.

Nakon nažalost kratkotrajnog ali intenzivnog ugođaja singl player misija i potpisnika ovih redaka očekuje nostalgičan ponovni video maraton uz „Saving Private Ryan“ i nezaobilaznu Easy Company u seriji „Band of Brothers“.
Currahee!


Trebate li profesionalne fotografije ili video ?


 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Pharm IT

Održana je 2. konferencija o digitalnoj farmaciji, uz bogato mnoštvo prezentera i zanimljivih panela izlučili smo kako optimistične tako i zabrinjavajuće zaključke… Druga po redu ...