Na obalama Jadranskoga mora

0
Share Button

U Modernoj galeriji otvorena je međunarodna izložba koja nam predstavlja pejzažno slikarstvo između Italije i hrvatske, kao dvije države koje dijele Jadransko more

Moderna galerija u Zagrebu, ugostila je jedinstveni, međunarodni izložbeni projekt iza kojeg stoje ugledni talijanski povjesničar umjetnosti i teoretičar dr.sc. Giandomenica Romanelli i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije.

Izložba svjedoči važnosti hrvatsko-talijanskih likovnih veza za razvoj plenerizma i hrvatskog pejzažnog slikarstva uopće.
Za tu prigodu, uz djela vodećih talijanskih slikara s prijeloma 19. u 20 stoljeće (G. Fattori ,G. Ciardi, P. Fragiacomo ,G. Cadorin ,T. Signorini i dr.) iz uglednih muzejsko-galerijskih institucija u Italiji na izložbi su izložena remek – djela hrvatskih umjetnika koji su se za svojih putovanja u Italiju susreli s protagonistima škole Macchiaiola i stvarali pod njihovim utjecajem.

 

Riječ je o djelima većinom iz fundusa Moderne galerije (od F. Quiquereza, N. Mašića, V. Bukovca i M. C. Medovića do M. Cl. Crnčića, E. Vidovića, G. Jurkića i dr.) te nekoliko radova iz muzejsko-galerijskih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Cilj ove izložbe koju je Moderna galerija priredila u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, a koja će tijekom 2018. biti predstavljena i u Italiji, je lansirati modernu hrvatsku likovnu baštinu na europsku izložbenu scenu, a internacionalnu publiku upoznati s hrvatskom dionicom plenerizma koja značajno korespondira s europskim slikarstvom s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Slike su po odjeljcima izložene u zgodne, svojevrsne tematske cjeline.
Izložbu možete razgledati do 21. siječnja 2018. a dio atmosfere s otvaranja provjerite u našoj galeriji :Trebate li profesionalne fotografije ili video ?


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Kornati – nautički raj

Nacionalni park Kornati, ili „nautički raj“ kako mu tepaju turističke brošure jedinstvena je vizualna čarolija prirode. Kornati, kao nacionalni park, prostiru se površinom od oko ...