Dubioza Kolektiv u Areni

0
Share Button

U Prepunoj zagrebačkoj Areni, Dubioza Kolektiv rasturili su s koncertom prepunom dobre energije

Pa iako je još početkom godine koncert bio najavljivan za Dom Sportova, zbog prevelikog interesa premješten je u zagrebačku Arenu koju su prepunili fanovi ovog bosanskohercegovačkog benda.

Odsviravši svoje najveće hitove poput „Kažu“, “Himna generacije” „Kokuz HQ“, … dečki su ostali ugodno iznenađeni činjenicom kako većina publike vrlo dobro poznaje i riječi pjesama s tek par dana starog albuma  „Pjesmice za djecu i odrasle“.

To zapravo i ne treba puno čudili. Najme sve pjesme, odnosno svi albumi ovog hip-hop, reggae, dub, punk, rock, ska & BH folklor benda, mogu se potpuno besplatno skinuti s njihovih stranica ili pak pronaći za preslušavanje na Internet servisima poput You Tube.

Pošaljimo mlade u dijasporu da rade,
da kopaju kanale i farbaju fasade
Pošaljimo mlade u dijasporu da rade,
da ribaju tanjire do kraja balade

Ne treba stoga niti čuditi, što su na sebi svojstven šaljivi način jednu pjesmu posvetili i naj popularnoj Torrent stranici, švedskom „The Pirate Bay“, čiju su zastavu razvili i tijekom koncerta.

Za one koji nisu suviše upoznati s ovim bendom, moramo reći kako njihove pjesme nisu klasične balade o ljepoti života ili ljubavi… nego više vrlo humorističan pogled na nimalo idiličnu stvarnost današnjice.

Dubioza naime na vrlo sarkastičan i iznenađujuće inteligentan način, bez imalo dlake na jeziku opjevava socijalno – politička sranja koja dozvoljavamo da nam se događaju, opisujući svu bizarnost života na ovom području bivše Jugoslavije, koje još nazivamo i Balkan.

Politički svjesni i na jeziku britki, ljubavne stihove uputi će tek ponekad ljkovito-haluciongenoj biljci kao jednoj terapiji za paradoksalnost života u korumpiranim zemljama tranzicije.

Ovo himna je generacije
živimo od sekiracije
Ovo himna je generacije
U šupku civilizacije

Nadajmo se kako neki budući klinci neće u potpunosti razumjeti ono o čemi Dubioza pjeva, ali će njihove pjesme ostati povijesno svjedočanstvo sumraka inteligencije i socijalno-političke sramote vremena u kojem živimo. A za sada, opravdavaju poznati bosanski smisao za humor čiji je kamen temeljac upravo satira i samoironija.

Svoju žustrinu u pjesma, opravdali su i neumornim angažmanom i na pozornici.
U preko dva sata, uspješno su animirali publiku koja do samoga kraja nije prestajala s njima pjevati, skakati, a bome i plesati.

Ovi veseli dečki iz Zenice i Sarajeva priuštili su nam ono što bez imalo zadrške možemo nazvati pravim rock spektaklom i sumnjamo da se itko s koncerta nije vratio zadovoljan.
No, ukoliko ste ga propustili, možemo vam u našoj foto galeriji probati prikazati barem dio atmosfere.
Trebate li profesionalne fotografije ili video ?


 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Kornati – nautički raj

Nacionalni park Kornati, ili „nautički raj“ kako mu tepaju turističke brošure jedinstvena je vizualna čarolija prirode. Kornati, kao nacionalni park, prostiru se površinom od oko ...