Laibach u Tvornici

0
Share Button

Ovaj puta u uvelike smanjenom omjeru, Laibach nam je kraj godine odlučio obilježiti uz promociju njihova većinom instrumentalnog –soundtrack albuma, u zagrebačkoj tvornici Kulture.

Već sama činjenica kako na mnoštvu glazbi i popkulturi najmljenim portalima nećete pronaći recenziju i osvrt na ovaj koncert, mnogo govori o njemu.
A kako je vrlo uski „photo pit“ bio doslovno nabijen raznim akreditiranim fotografima, na sajtovima ćete svakako pronaći galerije dojmljivi slika raznih autora.

Međutim ne i osvrt na koncert.
Tek možda poneki naslov ispod kojega se nalazi par redaka s činjenicama o predstavljanju novog, devetog po redu studijskog albuma “Also Sprach Zarathustra”.

Pa ipak Laibach je uspio napuniti, doduše, prostorom smanjenu Tvornicu, što govori o tome kao ovaj slovenski industrial band i dalje ima zavidnu gomilu štovatelja i gorljivih fanova, ovdje u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu.

Tvornica je dakle uspjela odraditi svoj posljednji veliki ovogodišnji koncert unatoč tome što su im izravna konkurencija za alternativniju publiku bili Lisinski s Josipom Lisac i Dom sportova s Rundekom, u razmaku od samo par dana.

Međutim  s ovoga koncerta, izostali su mnogi kojima je u relativnom svježem sjećanju Laibachov nastup u, tada prepunom Lisinskom, kada su po prvi puta pristavili svoj album s glazbom namijenjenoj istoimenoj kazališnoj predstavi Matjaža Bergera za „Anton Podbevšek“ teatar u Novom Mestu.

Žustro najavljivani kroz medije svojim najvećim hitovima, odnosno obradama tuđih pop rock hitova ali i na krilima popularnosti posljednjeg albuma „Spectre“, Laibach je vrlo lako napunio i koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, mada većina posjetitelja definitivno nije znala što ih zapravo očekuje.

A kako je očekivani dio njihova opusa došao tek u vidu bisa na samom kraju, koncert u kojem publika sjedi i promatra predstavu, a ne „uživa“ u rock koncertu, ponovio se i u dvorani zagrebačke Tvornice Kulture. Tako su zasigurno bolje prošli oni koji su se smjestili na sjedećim mjestima stepenica u Tvornici.

Ne samo zato što glazba albuma “Also Sprach Zarathustra” definitivno nije za plesanje, nego i zbog audio vizualnog dojama koji cijeli koncert pruža.
Uz osvjetljenu pozornicu i golema polu-prozirna projekcijska platna, tek oni na sjedećim mjestima stepenica imali su cjelokupan pregled na ovu audio-vizualnu predstavu i u takvoj su mogli uživati opuštenije od onih fanova naguranih u prve redove, koji su u mnogim trenucima gotovo pomalo očajni očekivali da se napokon i pred njima nešto dogodi.

Ali upravo ta komorna atmosfera, suviše dugih očekivanja uz sempliranu glazbu popraćenu sempliranim video uradcima s slo-mo sekvencama i 3D grafikom iz arhive tehnologije 90-tih, upravo je i izmamila najviše krikova oduševljenja.

Naravno, kada bi se eto napokon na pozornici nešto počelo događati, a glazba bivala napokon popraćena dominantnim figurom i glasom, frontmana Milana Frasa.
Međutim svjetlom točkom koncerta, kako emotivno tako i doslovno doslovno možemo smatrati pojavu Mine Špiler  uz pjesmu  „Vor Sonnen-Aufgang“.

Da, ovo nije bio koncert u koncertnom smislu, baš kao novi sountrack-album, nije rock album u klasičnom zabavnom smislu.
Definitivno morate voljeti umjetnički izričaj ovih kultnih multimedijalnih Slovenaca kako s koncerta ne biste otišli suviše zbunjeni i pomalo razočarani ili neispunjeni.

“Also Sprach Zarathustra” album umjetnika koji su vični propitkivanju kako naše vlastite, tako i socijalno-političke „ljudskosti“ na jednako provokativan i izravan način poput svojedobno i samog autora istoimenog romana – Friedricha Nietzschea.

„Zarathustra“ tako mnogima neće biti suviše omiljen album, jer eto nije niti lagan za slušanje čak i kao glazbena pozadini svakodnevnih poslova. Ali kao uglavnom instrumentalno i glazbeno provokativno i intrigantno djelo, ne bismo se čudili ukoliko zvukove Laibacha čujemo i kao pozadinske zvučne sekvence u nekom novom filmskom psihološkom trileru na tragu Villenuevea ili Finchera…

Niti sam koncert koji predstavlja posljednji album nije lako probaviti. Naročito ukoliko ste primorani stajati zgužvani u gomili ljudi uz neuobičajen osjećaj usred osluškivanja i iščekivanja umjesto za takve prigode očekivanog euforičnog skakanja i plesanja…

Also Sprach Zarathustra uz Laibach, nije koncert za svakoga. Provedeno vrijeme neće svima biti ispunjeno po volji, a shvaćanje i uživanje u njemu, ovdje je svakako … malo drugačije iskustvo.


 


Trebate li profesionalne fotografije ili video ?

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Stranger Things

Lavina oduševljenja oko serije Stranger Things  pokazuje našu žeđ za zabavnim ugođajem i pametnom pričom, koja nas ne podcjenjuje poput gomile drugih trenutno aktualnih remakeova ...