Opera „Ukleti Holandez“

0
Share Button

Ukleti Holandez, znamenita Wagnerova opera probuditi će duh ukletog moreplovca prvi puta nakon 30 godina, na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Vrlo, alegorijski moderna ali vizualno atraktivna koliko i provokativna vizija poznatog francuskog pisaca, glumaca i redatelja Oliviera Pya, pod ravnanjem Nikše Bareze, oduševiti će sve kulturne, a ponaosob operne sladokusce.

Ukleti Holandez (Der fliegende Holländer), jedno je od ranijih dijela Richarda Wagnera, čiji je kreativni proces započeo vlastitom opasnom avanturom plovidbe kroz nemirno, olujno sjeverno more putujući od Rige do Londona, ljeta 1839.godine.

Inspiracija za priču libreta preuzeta je iz satirične novele njemačkog romantičnog pisca  Heinricha Heinea (Uspomene gospodina Schnabelewopskoga) s središnjom temom iskupljenja kroz ljubav.

Na daskama Hrvatskog Narodnog Kazališta, pred nas su postavljeni gotovo monokromatski prizori surova mornarskog života na norveškoj obali tijekom 17. stoljeća.

Ukleti moreplovac osuđen na vječno lutanje morima, donoseći propast svima s koje susretne, napokon dobije šansu prekinuti usud kletve.

Mogućnost slobode dolazi u liku djevojke Sente koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca.

Maestro Nikša Bareza koji dirigira premijernu izvedbu, objasnio nam je kako je ovdje riječ o izrazito zahtjevnom komadu, u kojem se zbilja vodi borba za svaki ton.

Tijekom nastanka djela, pjevačica je zamolila Wagnera da istu spusti za jedan ton, stoga trenutno u svijetu samo dvije sopranistice mogu u originalu otpjevati ovo teško djelo.
Mi imamo sreću da smo jednu od njih, Melanie Diener, uspjeli dovesti u Zagreb”, govori Bareza.

Osim Diener, “Ukleti Holandez” u Zagreb je doveo još jedno zanimljivo ime – Bastiaana Everinka. Karijera ovog sjajnog dramskog baritona tamne boje glasa počela je prilično kasno. Kao mladić, Everink je bio marinac nizozemske vojske.

Dok je još bio u vojsci, počeo je uzimati prve sate pjevanja, a nakon gotovo godinu dana svoju je odluku obznanio i suborcima. “To je sjajno, ali jesi li lud?”, bila je njihova prva reakcija, no danas su oni stalni gosti na njegovim izvedbama. Nakon devet godina usavršavanja, s 31 godinom Bastiaan Everink imao je svoj operni debi kao Escamillo.

Ova produkcija posebna je po tome što se prvi put uvodi lik Sotone.
Py je smatrao kako taj lik treba uvesti jer se već u uvodnome dijelu spominje šest puta.
Riječ je o isključivo plesačkoj ulozi koju će otplesati autor koreografije Pavel Strasil: “Ideja je bila Olivierova.
Nitko od likova, osim Holandeza, ne vidi Sotonu i njegovu grupu od šest sljedbenika. Osim Sotone, Py je uveo i lik anđela.”

Iako u operi ima dosta romantičarskih elemenata, „Ukleti Holandez“ temelj je za sve bitne odlike kasnijih Wagnerovih djela poput „Rajnina zlata“, „Walküre“, „Siegfrieda“ i „Sumraka bogova“.

Predstava postavljena na daskama zagrebačkog HNK, izvorna je produkcija kazališta Theater an der Wien.

Scenograf i kostimograf je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa je Luka Vukšić. U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink  (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić (26.1., 3.2., i 24.2.) / Siniša Štork (29.1., 31.1. i 26.2.) (Donald), Tomislav Mužek (26.1., 29.1. i 31.1.) / Michael Robert Hendrick (3.2., 24.2. i 26.2.) (Georg), Mario Filipović (26.1., 29.1. i 31.1.) /  Ladislav Vrgoč (3.2., 24.2. i 26.2.) (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić  (26.1., 29.1. i 24.2.) / Neda Martić (31.1., 3.2. i 26.2.) (Mary), Pavel Strasil (Sotona).


Photo: Deyan Barić @ DominionArt.net studio


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Dubioza Kolektiv u Areni

U Prepunoj zagrebačkoj Areni, Dubioza Kolektiv rasturili su s koncertom prepunom dobre energije Pa iako je još početkom godine koncert bio najavljivan za Dom Sportova, ...