Balet: Romeo i Julija

0
Share Button

U mjesecu zaljubljenih, na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vraća nam se najpoznatija, tragična priča u vizualno raskošnoj formi baleta.

Radi se dakako o slavnom baletnom djelu „Romeo i Julija Sergeja Sergejeviča Prokofjeva nastalo je prema istoimenoj Shakespeareovoj drami.

Priča o nesretnim ljubavnicima iz Verone obišla je svijet u jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih drama svjetske literature iz pera velikog barda.

Mnogi su skladatelji napisali glazbu za baleta ili opere o Romeu i Juliji, koji su na početku vlastitih života tragično skončali zbog mržnje što je vladala između njihovih obitelji Capuleti i Montecchi, no Prokofjevljev balet, za koji je sam većinom napisao i libreto, danas pripada klasici baletne umjetnosti.

To majstorsko djelo iznimna i bogata umjetničkog izričaja omogućilo je plesati Shakespearea i njegove likove, koji su time dobili posve novu dimenziju, stvorivši bogatu fresku o veronskim ljubavnicima.
Ovim je baletnim djelom, praizvedenim 1940. godine, bila otvorena posve nova stranica u povijesti baletne umjetnosti.

Posljednji koreografski prikaz Romea i Julije na zagrebačkoj baletnoj pozornici donio je Patrice Bart u predstavi ostvarenoj njegovim karakterističnim klasičnim rukopisom.
Taj slavni francuski koreograf iznimne reputacije mnogim je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag na najvažnijim svjetskim baletnim pozornicama te utjecao na brojne koreografe i baletne umjetnike.

Uz cjelokupni baletni ansambl HNK, kao Julija nastupa Miruna Miciu, a zanimljiv je i povratak zagrebačke prima balerine, Edine Pličanić, nakon dvogodišnje porodiljine stanke u ulozi Grofice Capuleti.

Bez obzira na ljepotu klasičnog baleta, ovo energično, emocionalno djelo pratimo s pozornice Hrvatskog narodnog kazališta, poput napetog trilera u kojem plesači briljiraju poput holivudskih glumaca.

O velikoj ljubavi zagrebačke publike ka ovom raskošnom baletnom klasiku govori i činjenica o rasprodanoj prvoj predstavi, no svi ljubitelji baleta mogu nadoknaditi svoje kulturne afinitete 17. i 19. veljače 2018.


Ugođaj iz baleta „Romeo i Julija“  možete provjeriti i u našoj galeriji :


 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Forest of Gotham

Na krovu zgrade kojoj je sjaj  Manhattana sa svijetlima Empire state buildinga, tek udaljena kulisa obećanja nekog boljeg života, pred objektiv fotoaparata stala je mlada ...