Sve o Ženama

0
Share Button

Kroz urnebesni smijeh i pokoju suzu, prisustvovali smo premijeri kazališnog hita koji je upravo počeo gostovati na daskama male dvorane Vatroslav Lisinski.

Postoji vrlo niska šala o tome kako je tek Chuck Norris uspio shvatiti žene.
Iako nismo nikada saznali kako.
No, međutim iz pet različitih isprepletenih priča, poput pritajenog voajerskog prozora nudi nam se gotovo laboratorijsko izdvojeni uvid u ženski svijet. Promatramo gradacijski pet različitih ženskih osobnosti, od vrtićke razigranosti, preko karijerne konkurencije sve do staračke dobi.

Pratimo tako sestrinsku ljubav ali i lažnu kolegijalnost, pa i „prijateljsku“ posesivnost.
Pokušavamo saznati sve o ženama…

Komedija ‘Sve o ženama’ inače spada u najizvođeniji kazališni tekst istaknutog dramatičara i romanopisca Mire Gavrana.
Predstava dolazi nakon pedeset premijernih izvedbi diljem svijeta, te napokon, u još jednoj hrvatskoj kazališnoj inačici i „gostuje“ u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu.

Režiju predstave inače potpisuje Mladena Gavran, organizacijska voditeljica Teatra Gavran, koja je i sama glumila u praizvedbi ove predstave 2000. godine.

Nakon uspješnih premijera diljem svijeta, u gradovima poput Buenos Airesa, Rio de Janeira, Los Angelesa, New Yorka, Pariza, Praga, Bratislave, Moskve, Varšave, Krakova, Novosibirska, pa sve do Mumbaija, ali i Ljubljane, Sarajeva, Mostara, Prištine … predstava se dakle vratila i u Zagreb.

Osamnaest godina kasnije, u novoj izvedbi predstave, glumice Lana Gojak, Kristina Krepela i Mirela Videk Hranjec / Katarina Arbanas, preuzimajući karaktere po pet različitih žena, u pet različitih isprepletenih priča, kako bi nam ispričale sve o ženama.

Kostime i šminku kreira Iva Šimunović Lisak, za scenu je zadužena Eda Tutić, izbor glazbe i oblikovanje tona povjereno je Nevenu Zebiću, a svjetlo oblikuje Mario Vnučec.
Koreografiju pokreta osmišljava Tihana Strmečki, a koreografiju mačevanja, oh da u pričama o suvremenim ženama postoji čak i „mačevanje“ koje potpisuje Jakov Gavran.

Predstavu koju gledamo s kazališnih dasaka vrlo lako možemo zamisliti i u nekom omnibus filmu, protkanom britkim dijalogom Tarantina, pritajenim anarhizmom Fellinija i ženstvenom snagom i senzibilnošću Almodovara.

Glumice na pozornici će nas kroz svoje priče vrlo žustro, bez milosti i predaha provesti  kroz vrtuljak emocija, od smijeha do suza i natrag. U njihovim životopisnim interpretacijama vrlo lako prepoznajemo blisku, pa možda i vlastitu stvarnost.
Stoga nije čudno kako su mnogi segmenti predstave, već na ovoj premijeri bili popraćeni vrlo žustrim ovacijama.

Dinamično, zabavno i dirljivo, način je na koji nam se priče obraćaju s pozornice i teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim.
A mi vam nećemo puno „spojlati“ ukoliko vam svoje oduševljenje, uz obaveznu preporuku upotpunimo uz galeriju s par fotografija s premijere.

U maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, predstava se može periodično pogledati sve do Svibnja 2018.
 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

MAX AND IGGOR CAVALERA – RETURN TO ROOTS

Max i Iggor Cavalera, osnivači Sepulture odsvirali su u rasprodanoj Tvornici neke od svojih najpopularnijih pjesama bazirane oko albuma „Roots“, dva desetljeća nakon njegova nastanka ...