Sanja Baljkas: „Secret CATS People“

0
Share Button

U Galeriji Kranjčar, na zagrebačkom gornjem gradu, otvorena je jedinstvena izložba fotografija na kojima mačjim modelima društvo prave- ljudi.

Fotografkinja i dizajnerica iz Šibenika, Sanja Baljkas s višegodišnjim djelovanjem u Zagrebu, mnogima je poznata pod umjetničkim nazivom RedCat.

Stoga nas ne treba čuditi kako je ovu iznimnu izložbu posvetila upravo samom korijenu svoje druge – inspirativne strane artističke ličnosti. Odnosno, umiljatim muzama mnogih umjetnika – mačkama.

Već letimičan pogled na fotografije otkriva nam dublju psihološku ali i sociološku istinu spram naših četveronožnih prijatelja.

Mačke na fotografijama, kao i u životu, nisu tek naš ukras ili mezimci, već suvereni suputnici.
Kako na fotografijama, tako i u životu.

Odrađujući ton i karakter fotografije, dopuštaju nam luksuz njihove bliskosti, često nepovjerljive prema strancima ali pune ljubavi i privrženosti prema svojim ljudskim prijateljima.Uz posebne mačje uzvanike, pažnju na otvorenju izložbe pokušali su podijeliti i njihovi ljudski kompanjoni s fotografija, pa smo tako uz prekrasnog 14 kila teškom Maine Coona Tommya, plišano umiljate britanske kratkodlake mačke  Nea-e i egzotičnim šarama prošaranog Bengalskog ljepotana Tajfuna, a uz mrk pogled uvijek ozbiljnog sanjinog čestog modela Elfija … prepoznali i ljudske osobe s fotografija među kojima su i Zdenka Kovačiček, Loredana Bahorić, Miran Kurspahić, Mare Milin, Dženisa Pecotić, Zvona Vučković, Zvonimir Ferina, te Nenad Korkut koji je s Ivom Körbler, povjesničarkom umjetnosti i otvorio izložbu.

Sanja nas je podsjetila koliko su ove malene umiljate zvijeri, ne samo inspiracija mnogim umjetnicima, psihoterapeuti nemirnim dušama, vrijedni i vjerni suputnici, koji uvlačeći nam se pod kožu, čine život ljepšim i podnošljivijim.

Izložba je otvorena do 27.02.2018., radno vrijeme galerije je svakim radnim danom od 11:00 do 19:00h. Ulaz na izložbu je slobodan. 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Festival svjetla Zagreb

Kao euforičan poklon Zagrepčanima u zadnjim danima proljetne uvertire, Gornji grad oživljen je uz Festival svjetla. Po uzoru na mnoge gradove i Zagreb je prihvatio ...