Stephan Lupino – 35 godina stvaralaštva

0
Share Button

U Galeriji Klovićevi dvori svečano je otvorena izložba povodom 35. obljetnice umjetničkog stvaralaštva fotografa, skulptora i multimedijalnog autora za kojeg volimo reći da je –kontroverzan.

Nekada izbacivač u njujorškim noćnim klubovima, danas poznat prvenstveno po svojim fotografijama, ali u skorije vrijeme i po impresivnim skulpturama, Varaždinac Ivan Lepen, odnosno Stephen Lupino, odlučio je s nama podijeliti retrospektivnih 35 godina stvaranja u kojima smo ga upoznali kao umjetnika ali i vrsnog showmana.

Galerija Klovićevi dvori nakon nedavnog prikazivanja impresivne rane faze Bukovca ili pak ugošćivanja Katarine Velike – carice svih Rusa, po riječima autorice stručne koncepcije i kustosice izložbe Jasmine Bavoljak, odlučili su pokazati kako im je važnija sama umjetnost od segmenta u kojemu je ona zastupljena.

Takav pristup uvelike pozdravljamo, već i samom spoznajom kako fotografija ipak, unatoč povijesnoj tradiciji u našim krajevima ipak gubi utrku u široj društvenoj svijesti kao istinska grana umjetnosti.
Toga je vrlo dobro svjestan i sam Lupino, te svojoj umjetnosti nerijetko dodaje i segment showa, ekstravagaze i neizostavno mnoštvo golišavih ljepotica koje će zaokupiti pažnju pripadnika medija, pa iako njegovo fotografsko djelovanje u sebi sadrži i mnoge ozbiljnije teme, veće od tek prolaznosti showbussinesa.

A svi se ti segmenti mogu sagledati u ovoj izložbi, koja će se nastaniti u intrigantnim  podrumima Klovičeve galerije sve do 3. lipnja 2018.
Posjetitelji tako mogu sagledati Lupinov fotografski i umjetnički razvoj od perioda u ranim osamdesetima, kada upoznaje Deborah Turbeville, slavnu modnu fotografkinju i uz nju pronalazi fotografiju kao svoj način izražavanja, a nama ostavlja dokumentarističke prizore noćnih klubova uz apstraktne anonimuse i svjetske „selebritije“.

Nisu izostavljeni niti njegovi studijski radovi, fotografije koje su svojedobno krasile i naslovnice Lupinova časopisa KULT, kao niti fotografije domaćih uglednika i umjetnika, fotografije s ratišta kao i one s humanitarnim aspektom.

Izbor radova i fotografija  sasvim uspješno opovrgava mit o Lupinu kao showmenu sposobnim za snimanje tek golišavih ljepotica.

Mit koji je doduše i sam stvarao, dajući medijima tek ono što traže.
Ali upravo taj mit danas intrigira te iste medije dok izvješćuju o Lupinu kao kiparskom umjetniku, stvaraocu impresivnih skulptura, u kojima Lupino niti kroz apstrakciju drveta i metala, ne napušta ljepotu ženskog tijela.

Kako pravom show-manu i doliči, niti otvorenje nije prošlo bez popratnog programa u kojemu su se izmjenjivali Lupinovi prijatelji…
Dio ugođaja možete vidjeti i u našoj galeriji :Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Hippy Garden editorial

Mistika monokromatskog izričaja u bezvremenskoj eleganciji Hippy Gardena otvara novo sezonu modnih foto editoriala. Nakon vrlo uzbudljive modne, ali i sudeći po našim editorialima, fotografski ...