JOHN CLEESE – “last time to see me before i die”

0
Share Button

Čak smo dva dana uzastopno imali priliku pred nama vidjeti ikonu britanskog, ali i svjetskog humora, legendarnog Pythonovca Johna Cleesa.

Do posljednjeg mjesta napunivši veliku dvoranu zagrebačkog Lisinskog, u dva navrata, s opravdanim nestrpljenjem iščekivali smo pred sobom ugledati jednog od članova kultnih Monty Pythonovaca, legendarnog Johna Cleesea.

No umjesto stand –up mudrovanja, ovaj oduvijek nadrealno ciničan i simpatično sarkastičan britanski dugonja, pružio nam je zapravo, tek večer ugodnog druženja.
Ugođaj je bio baš kao da smo sjeli u nekom londonskom pubu s dragim,  poznatim prijateljem, koji nas je uz čašu pive i ugodnog razgovora odlučio razveseliti s par anegdota i pokojim vicem.

Upravo je takav opušteni ugođaj vladao u prepunom Lisinskom, pa ipak smijeha nije nedostajalo.
Cleese, inače poznat po britkim govorima, koje i danas možete pogledati uz blagodati Interneta i društvenih video servisa, ovaj puta je odlučio u baciti u manju brzinu i s zagrebačkom publikom podijeliti tek retrospektivu svojega rada i djelovanja. Kao član  Monty Python skupine, ali i mnogo kasnije.

Međutim smijeha definitivno nije nedostajalo. Uz one gotovo nadrealne šale i vječite filozofske opservacije, od banalnosti posjeta hotelima, do vječnog pitanja o smislu života i konačne smrti, pa sve do redefinicije što je to uopće humor i kako ga doživljavamo.

Za mnoge poznavatelje Phytonovaca, koji su slušali Cleeseove govore na TED-u ili pak pogledali koji od dokumentaraca o iznimnoj skupini britanskih komičara, sve se svelo na već dobro poznate pojedinosti.
Ipak, bilo je zanimljivo od samog Cleesea čuti par anegdota o tome kako se ova skupina šestorice iznimnih individua oformila, te kako su uz nevjerojatnu sreću uopće i dobili termin na BBC-u.
Televizijskoj postaji kojom su se proslavili u svijetu, ali koja nikada zapravo nije shvatila njihov inovativni humor.

John nam je pružio svojevrsnu retrospektivu kroz nastajanje i rad Pythonovaca, puštajući nam s vremena na vrijeme isječke kultnih skečeva, a uz kratke klipće, iznenađujuće loše kvalitete, dobili smo između ostalog i uvid u priču o nastajanju njegove, također kultne serije „Fawlty towers“.
Također, nisu izostavljeni niti kultni fimovi poput „Sveti Gral“, Brianov Život“ ili pak „Smisao Života“ i naravno „Riba zvana Wanda“.

Prikazan nam je čak i povijesni govor sa sprovoda Pythonovca Grahama Chapmana, kojeg niti smrt nije spriječila da i dalje bude dio grupe i bude- smiješan. Između ostaloga poznat i kao čovjek koji je prvi na javnoj televiziji BBC rekao riječ „sranje“, stoga je Cleese ostao poznat kao netko tko je na Chapmanovu sprovodu javno rekao riječ „fuck“.

Sve u svemu bilo je to ugodno druženje s istaknutim dugonjom koji je mnogima uveselio  životne trenutke, a koji se na neki način u svojim poznijim godinama, jer gospodin Cleese ima skoro pa 80 godina, poželio pozdraviti i oprostiti sa svojom vjernom publikom diljem svijeta i samim time popraviti svoju umirovljeničku financijsku situaciju.

Naravno, na naše veliko oduševljenje, pa makar je fotografiranje bilo zabranjeno pod prijetnjom da nas se polije pokvarenim mlijekom.

Svejedno, dali je ovo uistinu posljednje druženje ili nada za ponovnim susretom ipak postoji, bilo nam je vrlo drago poslušati koju riječ od kultnog „komičnog mesije“, kako je u jednom od bezvremenskih skečeva Cleesea prozvao  Rowan Atkinson.Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Hamilton

Iz naše perspektive, gotovo od nikuda, novi i po svemu do sada, potpuno neuobičajeni mjuzikl zatresao je daske njujorškog Broadway- a suknuvši s tronova višegodišnje ...