Panasonic Lumix DC-GH5S

0
Share Button

Nakon nedavno predstavljene pete inkarnacije Panasonicova GH flaship fotoaparata, pred nama je fotoaparat namijenjen prvenstveno – videografima.

Smanjivši svoj senzor na 10 megapiksela uz i dalje napredan i snažan Venus Engine 10 procesor, Panasonic je odlučio napraviti nešto naizgled nelogično, što u konačnici zapravo odlično funkcionira.

Trend smanjivanja

Naime nelogično tek na prvi pogled, ukoliko uzmemo u obzir kako svoj dizajn mirrorless fotoaparata Panasonic, za razliku od Sony-a bazira na klasičnom fotografskom izgledu i anatomiji.
Lumix DC-GH5S, je dakle i dalje fotoaparat klasičnog DLSR izgleda, ali mu je unatoč tome primarno namijenjena uloga digitalne video kamere.

Ova nas činjenica zapravo ne bi trebala nimalo čuditi.
Još s prvim predstavljanjem Panasonicova GH modela, davne nam 2009. godine, vrlo su bile jasne video aspiracije ovog fotoaparata.
U konačnici, to je potvrdila i pretposljednja GH4 verzija, kao prvi fotoaparat koji nam je na velika vrata uveo funkcionalan, kvalitetan i dakako priuštiv 4K video koji je do danas kod većine profesionalnijih fotoaparata postao „must have“ standard.

Nakon nedavno predstavljenog  GH5 modela idealnog aparata s odličnom kombinacijom foto i video mogućnosti, Panasonic nas je dakle odlučio iznenaditi video verzijom istog aparata.
GH5S, vizualno gotovo je identičan svojem starijem bratu sljedeći izgled identične linije koju njeguju posljednjih desetak godina.

Nizak šum

Ono što ovome aparatu čini razliku od ranije predstavljene GH5 verzije, senzor je od „samo“ 10 megapiksela.
Ideja je to koju davno, barem reklamno prvi odlučio primijeniti Canon uz svoj EOS 40D, a odnosila se na filozofiju kako manje naguranih piksela na senzoru daju bolju osjetljivost na šum i jasnije fotografije kod APS-C senzora.
Međutim, tada novi 16 magapikselni senzori vrlo su brzo postali popularni standard i kvaliteta tolerancije na šum izgubila je bitku s većim dimenzijama fotografije.

Danas, desetljeće kasnije, ideje se dosjetio i Panasonic, te su poput Sony-a u aparatu Sony A7S (II) i oni smanjili veličinu senzora.
Iz sasvim logičnih razloga. 4K video koristi rezoluciju od oko 8 mega piksela, odnosno svaka sličica može biti 8 megapikselna fotografija. Stoga senzor uvelike veći od toga toga, ostaje neiskorišten.
Senzor s manjom gustoćom piksela može si priuštiti drugačiji dizajn poluvodiča na svakom pikselu i u konačnici na senzoru manje površine uistinu postiže i odličnu toleranciju na šum.
Dakle, bez suviše naguranih piksela ovdje doslovno win-win situacija.Kvaliteta videa je kao što i priliči Panasnicovom 4K modu- odlična. Boje su realistične, moaire ne postoji, a oštrina je zapanjujuća.
Panasonic Lumix DC-GH5S u svom video modu ovdje može stati uz bok s uvelike skupljim Canonovim 5D MK4 ili pak Sony A7s i čak se pomalo postaviti na prste uz njih. Naročito po iznimnoj kvaliteti video materijala pri većim ISO vrijednostima.
Ovo je aparat koji će se bez problema uhvatiti u koštac sa slabim svjetlosnim uvjetima, a njegov dual native ISO postavke obećavaju snimke bez suviše artefakata  odličnom rasponu od ISO 400- 2500.

ISO TEST GALERIJA:

Video Star

Za video, visoke ISO postavke biti će vrlo potrebne naročito ukoliko se želi iskoristiti visoki freme-rate koji ovaj fotoaparat nudi od impresivnih 60fps za 4K do 240 za 1080p.

Snimate li 4K video ili njegovu nešto širu 17:9 Cinema verziju –C, rezultati su odlični.
Maleni senzor se ne zagrijava, pa ukoliko koristite super brze UHS-II kartice, nećete trebati prekidati snimanje čak niti ukoliko snimate 4K video pod 60fps.
Kako takav video „ždere dosta memorije“, Panasonic je ovaj aparat opskrbio s dva utora za memorijske kartice koje je moguće izmjenjivati i u vrijeme snimanja.
Naravno dok snimate na jednu u jednom utoru, možete zamijeniti onu u drugom i biti spremni na nastavak snimanja…

Fotografije

Što se tiče fotografija, one su dakle ograničene na veličinu od 4016 x 2256 piksela, ali ih također odlikuje odlična čistoća, superiorna tolerancija na šum i impresivan dinamički raspon RAW fileova.
Ukoliko vam je video primarnije zanimanje, ne morate se pritom plašiti kako ćete ovim aparatom ostati zakinuti i za mogućnosti stvaranja iznimnih fotografija.

Odlična ergonomija

Ergonomija aparata, dakle slijedi svoje prethodnike s robusnom tijelom čiji grip odlično sjedi u ruci.
Kao i do sada tijelo je otporno na vlagu i prašinu sa zabrtvljenim utorima i to samo po sebi ne predstavlja nikakvu novost još od prvih verzija ovoga aparata. Baš kao niti programibilne tipke kojima i svaki korisnim kože prilagoditi ovaj aparat svojim navikama i afinitetima.

Dodatni korisno – estetski detalj je i vrlo uočljivo crveno gumbe REC namijenjeno snimanju video sadržaja, što svakako šalje poruku o namjeni ovog sposobnog mališana.

Pogled iz svakog kuta

Stražnji zakretni TFT zaslon koristi identičnu prokušanu formulu i osim odlične preglednosti, te  osjetljivosti na dodir, odlikuje ga i iznimna pokretljivost.
To će svakako cijeniti videografi, pa čak i video-Blogeri, pošto zaslon možete okrenuti i skroz prema naprijed i vidjeti sebe dok se snimate.

Osjetljivost na dodir, naravno ima svoje benefite i pri samom snimanju.
U live View modu snimanja auto fokus se može izabrati samim pritiskom na zaslon, bilo da se radi o fotografijama ili videu.

Ukoliko vam vremenski uvjeti ometaju vidljivost i koncentraciju na stražnji zaslon, Panasonic Lumix DC-GH5S nudi jedan od najboljih digitalnih tražila.
Opremljen visoko razlučljivim  OLED ekranom, ovaj „zuher“ pružiti će vam sve važne informacije uz odličan uvid u scenu pred vama.

Samim time će vam odmah biti jasno vidljiva svaka promjena u količini svjetla, što klasičnim tražilima nedostaje, a da zbog brzine odaziva nećete imati osjećaj da ne koristiti klasično analogno tražilo.

Nedostatak stabilizacije

Ono što mnogi zamjeraju ovom aparatu, nedostatak je stabilizacije u samom tijelu.
Po obrazloženju iz Panasonica, to je upravo želja ozbiljnijih videografa, jer sama stabilizacija pri video treba odlaziti iz objektiva i ostale opreme, a ne im biti konkurentna protuteža.
Stoga su magneti koji stabiliziraju senzor u ovom slučaju izostavljeni, kako uz namjenu aparata ne bi bili više smetnja nego korist.
Valja napomenuti da u u skoro pa idealnim svjetlosnim uvjetima, to  i nije neka stavka koju ćete isprva zamijetiti.

Fotofiniš!

Panasonic Lumix DC-GH5S, naizgled je malena ali vrlo ozbiljna fotografska- video kamera.

Ovo nije aparat kojeg ćete htjeti, uzimati i koristiti, ukoliko vam je tek obična fotografija primarna zanimacija!

Iako ju cijena ne čini nešto posebno povoljnijom s obzirom na, kvalitetnim aparatima zasićeno tržište, ovaj fotoaparat cilja na ponešto profesionalniji video segment.
Tamo ta cijena dolazi do izražaja uz strogo ozbiljne Canone i Sonye, stoga su se u panasonicu potrudili svojoj kameri pružiti i sve one finese koje će prepoznati istinski videografi, dakle ne tek povremeni hobisti.
Malen ali izdržljiv senzor, uporan buffer i brzina prijenosa koja podržava brzinu snimanja dodatni su aduti uz pohvalnu kvalitetu snimke.
Jedinu manu možemo pronaći u činjenici kako ne posjeduje stabilizaciju u tijelu pa je za snimanje u uvjetima opskurnog svjetla ovaj aparat imati na stativu.

U svim ostalim uvjetima i za sve kreativne potreba, ovo je aparat koji bez problema možemo preporučiti!

 

Karakteristike:

– 10,2 megapiksela
– DCI ili UHD 4K do 60p
– 10-bitni video 4: 2: 2 do 30p
– 8-bitni video 4: 2: 0 do  60p ili 10-bitni 4: 2: 2 uz izlaz preko HDMI-a
– 1080 snimke do 240p (s dodatnim kropom iznad 200p)
– MPEG-4, H.264, H.265

-brzina okidanja: 1/8000 sec (1/16000 sec -digitalno)

– ISO 160 – 51 200 (produženo 80 – 204 800)
– OLED (zuher) tražilo s 3,68M (1280 x 960 piksela) s kropom od 0,76x
– 1,62M-točka razlulčjivosti (900 x 600 piksela) potpuno zakretni LCD
– 14-bitni Raw fotografije
– 7 fotografija us ekundi, odnosno 14 uz baterijski grip
– USB 3.1 s priključkom tipa C
– podržane kartice: Dual SD/SDHC/SDXC cards (UHS-II V60)
– dimenzije / težina: 139 x 98 x 87 mm  / 660g
Galerija fotografija:

 
Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Illuminati Girls

Senzualno, mistično i tajanstveno. Pred nama je još jedan beauty editorial. Umjesto velikog uvoda i mudrih objašnjena, kako i zašto smo snimili ove fotografije, reći ...