Ocean’s Eight

0
Share Button

Zabavni ljetni triler ili još jedan pokušaj feminiziranja nekadašnjih hitova? Nakon gledanja ove ambiciozne ženske ekipe na djelu, nije nam bilo suviše teško izvući zaključak…

Lagao bih kada bi i pokušao tvrditi kako sam na prikazivanje ovoga filma došao prazne glave, bez velike skepse  i predrasuda, uz pitanje „želim li ja na ovo potrošiti svoje vrijeme“?

Nažalost, u doba super brzog interneta, hiper razmjene mišljenja i informacija, poslovično muška publika koju privlače filmovi iz žanra originalnog serijala, većinom je dijelila moj skepticizam, što se uvelike odrazilo i na američkim kino blagajnama.
U USA, to je nažalost svakome filmu ujedno i najvažniji podatak…
Treba li onda čuditi čak i nas ovdje u zakutcima Europe, zašto upravo o „utrošku“ filmova razglaba ekipa diljem društvenih mreža – više nego o radnji i kvaliteti tih istih filmova?

Ali, u čemu je u ovom slučaju uopće problem?!

Oceanovih osam, svojevrsni je remake ili čak spinoff, možemo reći i nastavak uspjele franšize. Dakle radi se u par filmova čija je radnja sazidana oko priče originalnog filma „Ocean’s Eleven“ u kojem su kao zvjezdana postava davne 1960. godine, između ostalih briljirali legendarni Frank Sinatra i Dean Martin.

Četrdeset godina kasnije s filmom pod iskusnom redateljskom palicom  Stevena Soderbergha, uspjeh ponavljaju George Clooney, Brad Pitt i Julia Roberts uz ostatak zanimljive ekipe.
Nakon tri dovoljno uspjela nastavka, Hollywood odlučuje reanimirati franšizu, a nama to liči samo na dodatnu mužnju love.

Konvertiranje glavnih likova u ženske protagoniste ne može ne podsjetiti na gorak, gorak osjećaj kojeg je u sjećanju ostavio identični pokušaj reanimacije nekada omiljene franšize „Ghostbusters“. Do te mjere kako se u globalnoj demokraciji mišljenja,  na društvenim mrežama povela čak i žustra rasprava kako je film propao iz razloga što – prvenstveno muška publika ne može podnijeti žene u glavnim ulogama.

Oh, naprotiv.
Film Ghostbusters iz 2016. godine u  sebi je sakupio neke od trenutno najboljih komičarki koje su izašle iz inkubatora cijenjenog kultnog američkog TV showa „Saturday night Live“. A Kristen Wiig i Kate McKinnon već su nebrojeno puta dokazale, da u svijetu komedije za njih nema granica.
Naravno jedina prava granica i kočnica je sranje od scenarija. Imbecilan pristup i potpuno nepoštivanje inteligencije publike.
A Ghostbusters iz 2016. godine je- sve to. Jedno veliko sranje zapakirano u kultnu franšizu i ukrašeno velikim očekivanjima!

Kakve to ima veze s filmom Ocean’s Eight, usuditi će te se pitati. Nikakve, ali i apsolutno i previše veze. Jer radi se o istom pristupu koji nimalo ne bi štetio filmu da spomenuti feminizirani Ghostbusters nije bio tek maloumno „cashgrab“ sranje.

Dakle nakon pola stranice, možete shvatiti skepsu autora teksta koju je nedvojbeno dijelio s ostatkom planete, došavši na projekciju filma u ženskom društvu i na inzistiranje istog.
Od filma doslovno nisam očekivao – Ništa. I tim više, moje oduševljenje je bilo –veće!

Oceanovih osam, ljetini je simpatični Blockbuster kojeg definitivno i bez suviše filozofiranja možemo preporučiti.
Ne, nije to muški mačo pljačkaški –„haist“ triler poput originala, niti testosteronska samo parodija poput Fast & Furious.
Naprotiv Oceanovih 8, pitka je i fluidna akcijska komedija koja od spomenute akcije više ima mentalni prizvuk ka lamentaciji o tome kako bi izgledao film o pljački da ga izvode cure iz „Sex and the City“… skoro.

Možda se ipak ne radi o „filmu za feminstkinje“ kako se na sve voli gledati i banalizirati, ali dominantno ženska ekipa stvarno je dobar light motiv filma. Uz to i samo objašnjenje šefice poduhvata, na tu temu dodatno izgrađuje karakter glumica, ali i ukupne priče.

 

Naime, za razliku od uobičajenih „haist“ filmova s gomilom suspensa i napetih trenutaka, ovdje je sve „smooth“ najs i podmazano.
Svaki mogući problem tek je prilika za još koju dosjetku i njegovo „laganini“ rješenje. Bez živciranja, bez napetosti, bez onog čudnog filinga u želucu.
Sve ide lagano i služi da vam izmami osmjeh, a kako bi Vam prebiralo po živcima.
Pa unatoč tome film nije dosadan. Sve je fino ukomponirano i kao što smo već spomenuli dovoljno fluidno, baš onoliko da film niti na momente ne postane dosada, pa da se morate boriti s razmišljanjem o samom scenariju i potencijalnim rupama u njemu.

Toj lakoći gledanja doprinose i odlične glumice.
Sandra Bullock jednostavno briljira  od prve minute filma koji kao uvod u njen karakter pokazuje spektar njenih spletki. Zabavno, jednostavno i nevjerojatno lako, smješta nam gotovo neprimjetno njen lik pod kožu. Ostale glumice rasturaju, uglavnom tek onoliko koliko im scenarij to vremenski dozvoli.
Pa pak ćemo spomenuti kako su Cate Blanchett i Anne Hathaway očekivano odlične, ali Helena Bonham Carter dominantno ukrade svaku sekundu svojeg pojavljivanja.

Ni mlade snage ovdje nisu zanemarive, pa iako im je karakterizacija likova pomalo šablonizirana, i prije filma dosta je bilo „bojazni“ oko toga kako će se Rihanna snaći okružena Holywoodskim „zvijezdama“.
Osim što tumači lik neizbježnog klišeja u vidu – par klikova do računalnog Deus EX momenta, kako već Holywood vidi „hackere“, Rihana je svoj posao odradila odlično i uz dovoljno šarma.
Uostalom, bojazan oko njene pojava totalno je nepotrebna ukoliko se sjetimo da su upravo ona i njen lik bili jedino što je zapravo valjalo u vizualno prekasnoj ali konfuzno zbrčkanoj slikovnici „Valerian and the City of a Thousand Planets“,- posrnulom čudu Luca Bessona.

Oceanovih 8, možda i je jedan o onih filmova o kojem nećete suviše razmišljati nakon izlaska iz kina, ali barem možete biti sigurni da će sjećanje na to vrijeme biti ugodno.
Kao redatelj, Gary Ross već dugo nije bio ime iza nečeg uistinu uspješnog, ali nadamo se da će imati šansu nastaviti ovaj niz pa makar se našao u doista velikoj sjeni prethodnika.
Stoga ne bismo imali baš ništa protiv da je ovo tek kamen temeljac jedne nove i nadajmo se ambicioznije franšize.


Share Button

About author

No comments

Preporučujemo:

Vjenčanice- svečanost na suncu

Spoj ženstvene senzualnosti, svečanog ugođaja s nijansom mistike i profinjenosti… pretvorili smo „najsretniji dan“ u editorial visoke mode. U okruženju prekrasnog ljetnog jutra, donosimo vam ...