Predstavljena zbirka pjesama Darije Šimunov

0
Share Button

U Praškoj 5 u Zagrebu održana je promocija knjige izrazito talentirane mlade umjetnice.

Ime Darije Šimunov, nažalost do sada je do nas dolazilo uglavnom uz članke apela za financijsku i liječničku pomoć. No sada Darija vraća svoj dug na najbolji način – kako to jedna umjetnički talentirana osoba već može..
Gotovo cijelo jedno desetljeće mladoga i kreativnog života, krivom dijagnozom i liječničkim nemarom, uskraćeno je ovoj osobitoj Zadranki s zagrebačkom adresom.
Tamo gdje su institucije i zdravstvo zakazali, uskakali su darijini prijatelji, poznanici, te hrvatska javnost kako bi skupili neophodan novac za liječenje ove iznimne mlade umjetnice, koju niti bolesnička postelja nije spriječila da s odličnom ocijenom završi studije komparativne književnosti i povijesti umjetnosti.

Međutim pogrešna dijagnoza, višegodišnje mukotrpno krivo liječenje, te težak i spori oporavak, nisu tema ove naše današnje priče.

Tema je naš ponos na iznimnu Dariju Šimunov, koja je nam je još prije koju godinu, u vrijeme skupljanja novca za njeno kirurško liječenje otkrila svoje optimistične planove, ne dopuštajući da joj surova stvarnost preplavi pozitivni entuzijazam.

I zaista, Darija nam se vraća pod lupu javnosti na spektakularan način. Zbirkom poezije za koju je jedna od voditeljica događanja,  Milana Vukovic Runjić -istaknula kako se radi o vještom i talentiranom mladom poetskom glasu, koji se može bez imalo pretjerivanja svrstati uz bok naših dosadašnjih pjesničkih velikana, sve do legendi poput Tina Ujevića.
Njene pjesme su sjetne i tužne. Reflektiraju krah ljubavi i neizbježnu samoću, ali iz njih možemo itekako iščitati ponos, prkos i volju za uživanjem u životu i emocijama, pa čak i kad su one neizbježno tužne. Ali nas oblikuju i čine živima.

Unatoč nezavidnom zdravstvenom stanju Darija nam je dokazala kako kreativni duh ne poznaje prepreke i vrlo ponosni na nju možemo ustvrditi da nam je svima bila i ostala velika inspiracija.

Nećemo vas lagati kako brutalna realnost nije u nama izazvala dozu sažaljenja kada bi se sjetili one vitalne energične mlade djevojke kakva je Darija bila prije svih nesretnih spletova okolnosti.
Ali sve te emocije zamijenio je ponos na ustrajnost i umjetnički izričaj kojim je svojoj zbirkom poezije Darija odlučila nagraditi sve one koji su joj u minulim godinama, na ovaj ili onaj način pomogli u teškim koracima njenog liječenja i ozdravljenja.

Znamo da Darijina borba nije gotova. Ispred nje je put s još puno napora, ali za sve nas svakako i još mnogo jedinstvenih darova kojima će nam ova umjetnica oplemeniti umjetnički život.
Zato smo mišljenja kako je ovom prilikom predstavljena Darijina zbirka pjesama „PRIJE MRAKA“ tek početak jedne plodonosne umjetničke biografije, jer dobro znamo kako je najmračnije upravo prije svitanja.


 

Share Button

About author

No comments

Preporučujemo: